dolenjska

Spomenik umrlim gasilcem

9.5.2022 | 12:30 | S. M.

Foto: S. M.

Foto: S. M.

Spomenik umrlim gasilcem
Spomenik umrlim gasilcem
Spomenik umrlim gasilcem

Žužemberk - V teh dneh, ob mednarodnem dnevu gasilcev in godu sv. Florjana, potekajo po Sloveniji maše. Tudi žužemberški gasilci so včeraj pripravili krajšo slovesnost z blagoslovom novega spomenika umrlim gasilcem.

Tradicionalno se nedeljskih maš okrog godovnega dneva sv. Florjana, organizirano udeležijo gasilci in s tem počastijo svojega zavetnika. Maše, ki jo je v cerkvi sv. Mohorja in Fortunata v Žužemberku daroval častni kanonik in dekan Franc Vidmar, so se udeležili številni gasilci in gasilke iz Dvora, Rebri, Križev, iz hrvaških Belavićev in domačega Žužemberka. Po maši so gasilci, praporščaki skupaj z dekanom in farani v sprevodu odšli na pokopališče, kjer stoji spomenik umrlim gasilcem.

Gasilstvo v Žužemberku ima izredno dolgo tradicijo. Žužemberđka požarna bramba spada med najstarejša društva na Slovenskem, saj je bila ustanovljena 27. maja 1888, ognjeni krst pa je doživela še istega leta. Zbrane, med njimi sta bila tudi žužemberški župan Jože Papež in podžupan Rok Zupančič, je nagovoril predsednik Mihael Filipič: »Z današnjo mašno daritvijo smo se spomnili, s postavitvijo in blagoslovom spomenika pa zahvalili vsem gasilkam in gasilcem, ki so z dobrimi deli ohranjali duh gasilstva v Žužemberku in živeli po načelu zapovedi »Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe.« Naj jim bo za vsa njihova dobra in nesebična dela povrnjeno v nebesih.«

Novi spomenik gasilcem je blagoslovil dekan Franc Vidmar, slovesnost pa so obogatili pevci moškega pevskega zbora pod vodstvom Nine Banovec.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava