Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
ponedeljek, 6. maj 2024
10:00 - 15:00 Ob mednarodnem dnevu babištva: predstavitev poklica in dela, Supernova Otoška cesta Novo mesto
13:00 - 17:00 Občinski test hoje 2024, igrišče pri ŠC Novo mesto
18:00 Predavanje dr. Blaža Mlačaka: Preventiva, diagnostika in zdravljenje srčno-žilnih bolezni, KMJ Novo mesto
torek, 7. maj 2024
10:00 Tekmovanje paraplegikov in tetraplegikov v šahu - 29. memorial Jožeta Radeja in 4. kolo lige ZPS Gradex, Šegova 119 Novo mesto
13:00 Strokovno srečanje - demenca, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
VečBela krajina
ponedeljek, 6. maj 2024
11:00 Prireditev ob dnevu slovensko-britanskega prijateljstva, pri spominski plošči zaveznikom Gornji Suhor
torek, 7. maj 2024
16:30 Bralni klub, Krajevna knjižnica Semič
18:00 Zdravilne gobe - predavanje, KC Semič
sreda, 8. maj 2024
13:00 Bralno srečanje, DSO Črnomelj
17:00 Ura pravljic in ustvarjalna delavnica, Ljudska knjižnica Metlika
VečPosavje
ponedeljek, 6. maj 2024
10:00 - 14:00 Dan odprtih vrat, porodnišnica Brežice
torek, 7. maj 2024
19:00 Literarni večer (Srečko Kosovel), Posavski muzej Brežice
sreda, 8. maj 2024
17:00 Boris Hajdinjak - Reštanj in Reštanjski (predavanje), vaška soba Reštanj
četrtek, 9. maj 2024
19:00 Večer klasične glasbe (pianist Sam Rotman iz ZDA), Posavski muzej Brežice
petek, 10. maj 2024
19:30 Predmaturitetni recital Antona Ajstra, Viteška dvorana Brežice
Več24.4.2024 | 14:10 | Besedilo in fotografije: L. Markelj
Skupina učencev 6. , 7. in 8. razreda OŠ Drska z mentorico Jožico Muhič je danes dopoldne v novomeški Supernovi ponujala slastne obroke iz zavržene hrane.
Novo mesto - 24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Na ta dan z različnimi akcijami mnogi spodbujajo ljudi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane, ki je problem.
Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer pogosto ostanejo neporabljene. Poudarek je tudi na ozaveščanju o pomenu premišljenega načrtovanja nakupov.
V okviru dneva zavržene hrane je s posebno akcijo v projektu Kuhna pa to sodelovala tudi skupina učencev OŠ Drska iz Novega mesta in danes dopoldne v Supernov obiskovalcem ponujala zanimive obroke, ki so jih pripravili iz ostankov hrane in sicer predjed, glavno jed in sladico.
Kot je povedala njihova mentorica Jožica Muhič, so za predjed pripravili namaz iz ajdove kaše, za glavno jed špargljevo juho z žličniki iz pire krompirja, za sladico pa so ponujali kruhov narastek z jabolki. Obiskovalci so bili navdušeni in morda so tudi sami dobili idejo, da kaj podobnega naredijo sami doma.
Osnovnošolci z Drske v projektu Kuhnapato sodelujejo že od vsega začetka, to je 14 let, in v tem času so pripravili že zanimive jedi in izbrskali mnoge stare recepte, dosegli pa tudi že lepe uspehe. Sedaj projekt nima več tekmovalnega značaja.
Na svetu zavržemo 30 odstotkov pridelane hrane!
Je pa problematika zavržene hrane gotovo danes zelo pereča. Zavržena hrana je eden večjih svetovnih izzivov, ki s seboj nosi visoko finančno, etično in okoljsko ceno. Kljub temu, da zaradi lakote in podhranjenosti trpi okoli 700 milijonov ljudi, se na svetu zavrže približno 30 odstotkov pridelane hrane.
Povprečen Slovenec po podatkih Statističnega urada RS v enem letu zavrže okoli 72 kilogramov hrane. Največ odpadne hrane nastaja v gospodinjstvih, in sicer 47 odstotkov. Sledijo so gostinstvo in strežba hrane s 37 odstotki, trgovina z živili z 9 in proizvodnja hrane s 7 odstotki.
Letošnja kampanja ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane spodbuja, naj zbudimo svojo hranozavest ter s hrano ravnamo varčno. Ključni koraki za manj zavržene hrane so, da načrtujemo svoje obroke, kupujemo lokalno, trajnostno hrano in ostanke hrane uporabimo za pripravo novih jedi.
Slika 1: Skupina učencev 6. , 7. in 8. razreda OŠ Drska z mentorico Jožico Muhič je danes dopoldne v novomeški Supernovi ponujala slastne obroke iz zavržene hrane.
Slika 2: Boste poskusili?
Slika 3: Obiskovalci trgovskega centra so se radi ustavili ob njihovih mizah.
Ocene komentarjev