posavje

Brv povezuje Breg in Šmarčno

8.6.2008 | Besedilo in fotografije: Pavel Perc

Domačini so postregli z dobrotami, dež pa z mavrico nad Šmarčno.

Domačini so postregli z dobrotami, dež pa z mavrico nad Šmarčno.

Šmarčna - Pozno popoldne v soboto so odprli brv, ki povezuje Šmarčno na desnem bregu Save in Breg na levem bregu. Gradnja brvi je bila predvidena v koncesijski pogodbi za izkoriščanje energetskega potenciala spodnje Save, kjer so na zahtevo lokalne skupnosti dodatno zapisali, da mora koncesionar v dogovoru z lokalno skupnostjo omogočiti prebivalcem Kompolja in Šmarčne ter Brega prehod prek brvi, ki jo sofinancirajo koncesionar in koncendent, preostanek pa zagotovi občina Sevnica.

Pogodbena vrednost objekta, ki ga je zgradilo Cestno podjetje Maribor (CPM), investitorji pa so bili Holding slovenske elektrarne, za projekt skupni podvig, Infra d.o.o. in Občina Sevnica, je 675.000 evrov. Občina Sevnica je dodatno uredila elektroinštalacijo ter poskrbela za asfaltiranje dostopov, varovalno ograjo na dostopih in odkupila zemljišča v vrednosti približno 70.000 evrov.

Pogled proti Bregu in Šentjurju na Polju.

Pogled proti Bregu in Šentjurju na Polju.

Kot je povedal sevniški župan Kristijan Janc, je to, navkljub veliki zamudi, še vedno najcenejša brv oziroma most na reki Savi. Napovedal je, da bo letos še pred jesenjo odprt most tudi čez jezovno zgradbo HE Blanca, ki bo omogočal tudi promet z osebnimi in tovornimi avtomobili, čez dve ali tri leta pa še most čez Savo na Logu. Priložnostni kulturni program so na brvi izvedle ljudske pevke Šmarčanke, brv pa je blagoslovil boštanjski župnik Fonzi Žibert.

Vrvico so prerezali župan Janc, predsednika KS Boštanj Marjan Kogovšek in KS Loka Franc Strajnar ter direktorici Infre Ana Gračner in CPM Mojca Zapušek. Po krajši slovesnosti pa so vaščani že na sami brvi, ki omogoča prehod tudi interventnim vozilom, pogostili številne goste, med katerimi je bil tudi poslanec Bojan Rugelj in nekateri občinski svetniki. Večina jih je nato nadaljevala pot v Loko pri Zidanem Mostu na večerno osrednjo prireditev ob 500-letnici rojstva Primoža Trubarja.

Rezanje vrvice.

Rezanje vrvice.

‹ nazaj

Galerija (4)

Direktorica Infre Ana Gračner je prišla z novorojenko in sinom Tinom.
Domačina sta spustila belo golobico kot simbol dobrega sodelovanja.
Projektant Peter Koren si je oddahnil. "Njegova" brv čez Savo med Sevnico in Radno je ob otvoritvi zanihala...Na levi sevniški podžupan Srečko Ocvirk.
Nova brv Breg - Šmarčna posneta iz čolna.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava