nesreče

Janša pri Blanci: Gre za hudo tragedijo

4.7.2008 | 06:00

Janša pri Blanci: Gre za hudo tragedijo

Blanca, ob 01:00 uri - "Gre za hudo tragedijo. Končne slike si še ni mogoče ustvariti, a že zdaj lahko rečemo, da je to najhujša nesreča v Sloveniji, ki se je zgodila na vodi," je po ogledu kraja nesreče dveh čolnov na Savi pri hidroelektrarni Blanca dejal predsednik vlade Janez Janša. Izrazil je sožalje svojcem vseh, za katere se že ve, da zanje ni rešitve.

Premier je pohvalil delo pripadnikov policije, civilne zaščite, reševalcev in vseh, "ki so bili prvi tukaj in so pomagali z oživljanjem ter bili v enem primeru tudi dovolj hitri in uspešni".

"Pripadniki policije in civilne zaščite delajo vse, kar je v tem trenutku možno, in pričakujemo, da bo seveda takoj, ko se spustijo zapornice, območje, kjer lahko še najdejo ponesrečence, čim prej prečesano in da bomo takrat prišli tudi do končne slike, ko gre za število ponesrečencev," je po pogovoru z vodjo akcije dejal Janša.

"Po tem, kar sem slišal, ocenjujem, da so reševalci naredili vse, da bi bile posledice čim manjše. Rezultat je sicer minimalen, a to ni njihova krivda," je dejal premier. Pohvalil je vse sodelujoče v reševalni akciji ter jim izrazil podporo, "ko bodo opravljali to težko delo".

Premier Janez Janša se je po ogled kraja reševanja pogrešanih v nesreči pri hidroelektrarni Blanca pogovarjal s svojci pogrešanih in s podžupanjo Sevnice Bredo Sotošek. Na vprašanje Sotoškove, zakaj se svojcem nič ne pove, je premier pojasnil, da "ni mogoče sporočiti novico, ki še ni 100-odstotna".

"Tiste, ki so za to odgovorni, je treba razumeti. V tem trenutku je najpomembnejše, da se zagotovi tehnične možnosti za pregled dela reke, kjer se nahajajo ponesrečenci," je pojasnil Janša. "Treba je imeti potrpljenje in razumevanje. Da skušamo tistim, ki najbolj trpijo, v teh minutah pomagati."

Na prošnjo podžupanje, če gredo lahko na kraj dogodka, je premier pojasnil, da so na kraju dogodka zaenkrat le tisti, ki lahko kaj storijo. "Tudi sam sem čakal nekaj ur, vključno z ministri in ostalimi, s katerimi smo skušali koordinirati to reševalno akcijo, preden smo prišli na kraj dogodka. Tu so strokovno usposobljeni ljudje, ki bodo sporočili rezultate reševalne akcije," je še dodal.

Materi enega od ponesrečencev, ki je potožila, da ne dobi nobenih informacij, pa je pojasnil, da reka še ni prečesana. "Dokler ne bodo spustili zapornic, je iskanje na tem mestu tvegano. Bilo bi neumestno tvegati življenja reševalcev v tem času. Akcija se bo vsak čas začela in dokler ne bo opravljena, ni nikogar, ki bi dal neke končne informacije," je pojasnil.

Minister za notranje zadeve Dragutin Mate je ob tem dodal, da dokler ne najdejo vseh pogrešanih, je težko reči, kaj je z njimi. "Še vedno upamo, da bi koga našli živega. Kot sami lahko vidite, helikopter nenehno leti nad reko, nekajkrat so policija, civilna zaščita in gasilci, prečesali bregove. Ena oseba je živa prav po zaslugi take akcije in po zaslugi tistih, ki so jo oživljali, da je trenutno izven življenjske nevarnosti."

Na vprašanje, kdaj bo znana identiteta ponesrečenih, pa je pojasnil, da je v tem trenutku treba predvsem poskrbeti, da ne bi prišlo do novih žrtev. "Do tega bi lahko prišlo, če bi reševalci nepremišljeno začeli z iskanjem oseb, ki so najverjetneje v predelu, kjer se bo osredotočilo iskanje. Če vseh ne bomo našli v tem delu, bodo reševalci iskali tudi v drugih delih elektrarne, morda tudi izven," je še dejal Mate, ki je z delom policije zadovoljen.

Na kraj nesreče so nocoj poleg premiera Janše in predsednika republike Danila Türka med drugim prišli še Mate, minister za obrambo Karl Erjavec, minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, generalni direktor policije Jože Romšek, poveljnik Civilne zaščite RS Miran Bogataj in predsednica LDS Katarina Kresal.

Reševalci so po v nesreči ob spustu po Savi pri hidroelektrarni Blanca našli tri trupla, tri osebe so na zdravljenju v bolnišnici (dve naj bi umrli), pogrešajo pa še osem oseb.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava