dolenjska

Dogodke ob pokopu Rominje pod lupo vzela tudi varuhinja človekovih pravic

5.1.2010 | 00:45 | STA

Zdenka Čebašek Travnik (Foto: arhiv DL/B. B.)

Zdenka Čebašek Travnik (Foto: arhiv DL/B. B.)

Ljubljana, Dobrava pri Škocjanu - Strokovni sodelavci varuhinje človekovih pravic so se v zvezi s pogrebom pripadnice romske skupnosti v občini Škocjan v ponedeljek sestali z vodstvom Policijske postaje Šentjernej in s koncesionarjem za izvajanje pogrebnih storitev. Varuhinja od policije zahteva informacije in dokumente, na podlagi katerih bo ocenila zakonitost njihovega ravnanja.

Pri varuhinji človekovih pravic Zdenki Čebašek-Travnik bodo v omenjenem primeru ugotavljali morebitne kršitve enakosti in spodbujanje nestrpnosti, so zapisali na spletni strani.

Na zadnje dogodke v zvezi s pokopom se je odzval tudi župan občine Škocjan Anton Zupet. Ta zanika vse navedbe, "zlonamerno pripisovanje neresnic in krive obdolžitve", ki so mu jih kot županu in tudi osebno v teh dneh izrekli v Zvezi Romov Slovenije in nekateri predstavniki Civilne iniciative, o tem pa so v ponedeljek poročali tudi mediji.

Kdor podrobno spremlja dogajanje v zadnjih dneh, je lahko po njegovih navedbah opazil, da je bil pogreb načrtno spolitiziran.

Pred gasilskim domom v Dobruški vasi v občini Škocjan na Dolenjskem se je v soboto zbralo več kot sto ljudi, ki so nameravali preprečiti pogreb Rominje na tamkajšnjem pokopališču. Pokop pa so po pogovoru na policijski postaji še istega dne izpeljali.

Zveza Romov je komisiji vlade za zaščito romske skupnosti v ponedeljek predlagala, naj na naslednji seji obravnava naraščajočo nestrpnost in diskriminacijo Romov. Na slednje po njihovem kažejo tudi aktivnosti župana občine Škocjan, ki je "podpiral bombne napade nad Romi v Dobruški vasi", pred kratkim pa je "pozival krajane k preprečevanju pokopa Rominje".

‹ nazaj