Ljudski pevci Boštanj praznovali 20. jubilej

5.6.2010 | 15:45

Boštanj - Včeraj je v boštanjski cerkvi Povišanja svetega križa številnim obiskovalcem večer polepšala ljudska pesem. Ob 20. obletnici delovanja so Ljudski pevci Boštanj, po ubranem petju poznani v bližnjih in tudi bolj oddaljenih krajih, namreč pripravili jubilejni koncert Tako se je pelo nekoč.

Skupina Ljudski pevci Boštanj šteje devet članov. Naprej pojejo Alojz Štempelj, Brane Žibert, Marjan Možic in Alojz Stopar, čez pa Edi Strah in Tine Žnidaršič. Basisti so Matej Fon, Jože Udovč in Alojz Fon, ki je tudi ustanovitelj in vodja Ljudskih pevcev Boštanj od začetka njihovega delovanja. Ohranjanje ljudske pesmi doživljajo kot pomembno poslanstvo, njihova želja pa je, da se tovrstna glasba prenaša tudi na mlajše rodove.

Kljub ne ravno toplem junijskem večeru, je slavljencem s petjem uspelo ustvariti toplo in prijetno vzdušje, k temu pa so pripomogli tudi glasbeni gostje. Prisluhnili smo nastopu citrarke Duške Stopar iz Boštanja in Vokalnemu kvintetu Boštanjski prijatelji. Slednjega sestavljajo Alojz Fon, Matej Fon, Zvone Sušinski, Franci Judež in Sandi Blatnik, kot vokalni kvintet pa delujejo dva meseca.

Ljudski pevci Boštanj so ob 20. obletnici delovanja posneli in izdali zgoščenko z naslovom Tako se je pelo nekoč. Po besedah vodje Alojza Fona gre za trajen zapis ljudskih pesmi, ki so jih peli Ljudski pevci Boštanj in jih uspeli ohraniti. »Za nove rodove bo ljudska pesem tako ostala živa,« je prepričan Fon.

Ob jubileju so Ljudskim pevcem Boštanj čestitali številni gostje in pevski prijatelji. Z obiskom sta slavljence razveselili tudi Jasna Vidakovič, nekdanja urednica oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi, ter Vesna Sever z Radia Ognjišče. Po mnenju Vidakovičeve so Ljudski pevci Boštanj na sinočnjem koncertu peli zelo lepo, ubrano in usklajeno. »Lepo zvenijo, kar pa je po dvajsetih letih tudi pričakovati. Ljudski pevci so najbolj uspešni takrat, kadar imajo za seboj neko kilometrino kot skupina,« je še povedala.

Ljudski pevci Boštanj so po koncertu vse obiskovalce povabili na družabno srečanje in pogostitev v dvorano TVD Partizan Boštanj. Nekaj utrinkov z včerajšnjega dogajanja si lahko ogledate v galeriji.

Tanja Žibert, foto: Tomaž Žibert in Tanja Žibert

Galerija

Komentiraj prispevek