kriminal

S poslovnimi goljufijami zaslužil pol milijona evrov

8.7.2010 | 13:30 | A. K.

Novomeški policisti so imeli pretekli mesec veliko dela z različnimi poslovnimi goljufijami.

Novomeški policisti so imeli pretekli mesec veliko dela z različnimi poslovnimi goljufijami.

Novomeški kriminalisti so konec preteklega meseca na tamkajšnje okrožno državno tožilstvo ovadili 38-letnega samostojnega podjetnika iz okolice Novega mesta zaradi dveh kaznivih dejanj poslovnih goljufij in kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

Kot sporočajo iz novomeške policijske uprave, je 38-letni samostojni podjetnik v letu 2008 z gospodarsko družbo iz Ljubljane sklenil pogodbe o operativnem lizingu oziroma poslovnem najemu za 30 vozil. Osumljenec je že ob sklenitvi posameznih pogodb gospodarski družbi prikril, da so bila nekatera vozila že prodana končnim kupcem, v drugih primerih pa je vozila prodal v času trajanja pogodb. V poslovne knjige je vpisal lažne podatke o računih in jih kot prave predložil oškodovani gospodarski družbi. Kupci so kupnino osumljenemu podjetniku plačali, ta pa obveznosti po sklenjenih pogodbah ni poravnal. Na ta način si je pridobil za več kot 500.000 evrov premoženjske koristi in za enak znesek oškodoval gospodarsko družbo iz Ljubljane.

Zatajili finančne obveznosti in ponarejali listine

Prav tako konec meseca junija pa so novomeški policisti na okrožno državno tožilstvo Novo mesto ovadili 2 osumljenca, osumljenko in 2 pravni osebi iz okolice Novega mesta zaradi kaznivega dejanja zatajitve finančnih obveznosti, štirih kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin in kaznivega dejanja goljufije.

In zakaj so si prislužili ovadbe? 42-letni osumljenec je kot odgovorna oseba pravne osebe ob pomoči 40-letnega osumljenca kot odgovorne osebe druge pravne osebe, v poslovne knjige knjižil račun za nakup blaga, ki naj bi mu ga domnevno prodala druga pravna oseba. 40-letni osumljenec je izdal lažen račun o prodaji tega blaga, 42-letnik pa si je na podlagi lažnega računa obračunal za okoli 68.000 evrov vstopnega davka na dodano vrednost in za enak znesek oškodoval proračun.

Po Zakonu o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja sta bili zaradi kaznivega dejanja zatajitve finančnih obveznosti ovadeni tudi obe pravni osebi. Pri izvršitvi kaznivega dejanja je nudila pomoč tudi 42-letna osumljenka, zaposlena pri eni izmed ovadenih pravnih oseb. Lažen račun je vplival tudi na letno poročilo obeh gospodarskih družb, zato so kriminalisti zoper obe pravni osebi podali kazensko ovadbo zaradi ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

Kriminalisti so podali še kazensko ovadbo zoper 40-letnega osumljenca, ki je kasneje skušal na podlagi lažnih listin o obstoju neresničnih terjatev preko vložene izvršbe od druge pravne osebe pridobiti protipravno premoženjsko korist v višini preko 550.000 evrov.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava