dolenjska

Selitev Romov z Grabna

25.2.2011 | 08:50 | B. M.

Z Grabna se je preselila šestčlanska družina Tatjane Kovačič. (Foto: B. M.)

Z Grabna se je preselila šestčlanska družina Tatjane Kovačič. (Foto: B. M.)

Novo mesto - Novomeško romsko naselje Graben je po prostorskem načrtu mestne občine Novo mesto predvideno, da se preseli. Zanj v postopku priprave občinskega prostorskega načrta niso bila določena stavbna zemljišča; lokacija zaselka se namreč nahaja na območju gozda, ki je z občinskim odlokom razglašen za gozd s posebnim namenom.

Na mestni občini pravijo, da je preselitev nujna še v letošnjem letu. Družina, ki je tam stanovala, je trenutno naseljena v Brezju, občina pa bo zanjo poiskala ustreznejšo rešitev, nam je pojasnil Janez Doltar, referent za reševanje romske problematike pri MO Novo mesto.

Gre za šestčlansko družino Tatjane Kovačič, ki se s preselitvijo v Brezje strinja, saj so na Grabnu živeli v nedostojnih razmerah: v vlažnih in propadajočih barakah, brez elektrike in brez vode, ki so jo morali nositi. Zdaj čakajo na bivalni zabojnik, o katerem se z občino dogovarja novomeška romska svetnica Dušica Balažek, ki je pojasnila, da imajo Romi na Grabnu le še svoje živali.

‹ nazaj

Galerija (4)

DSC_8162
DSC_8165
DSC_8168
DSC_8178

Komentarji (22)

25.2.2011Ocenitine 
še ena družina se bo preselila v brezje in bo več streljanje kje si mesojedec kaj ne vidiš kaj se za tvojim hrptom dogaja.
25.2.2011OceniJure 
Ej Tine kaj si človek ali kaj drugega? Mesojedec ni kos reševanju Romske problematike zato naj vendar že enkrat odstopi.
25.2.2011OceniNovomeščan 
Kdaj bomo sprevideli, da se to tiče vseh nas? Najlažje je reči "kje si mesojedec kaj ne vidiš kaj se za tvojim hrptom dogaja" , da bi pa sam kaj naredil, da se to ne bi dogajalo pa ne.Jasno, da Mesojedec ni kos reševanju romske problematike saj so drugi zadolženi za to, tako kot podjetniki niso zadolženi, da odpravijo plačilno nedisciplino ampak so na državnem nivoju nekateri dobro plačani, da bi to storili. So pa tisti, ki imajo težave upravičeni, da opozarjajo na to in zahtevajo ukrepe.
26.2.2011Ocenimarjan 
no kje je zdej mesojedec ki je v janšotovi vladi
26.2.2011OceniŽarko 
Kolko vem čaka na istop iz Janševe SDS, saj je naredil že dovolj pizdarij v Novem mestu in okolici naprimer v Straži.
26.2.2011Ocenikrajan 
Dej Jure k seb si nasel cigane pa boš kmal spremenu mnenje,zdej k majo že selitev v planu,čim dlje iz Slovenije,itak samo davkoplačevalski dnar žrejo,banda neprofitna,me prav zanima kolk od teh frocov v šolo hod al pa v službo?????? Noben k v vseh ciganckih primerih.....
26.2.2011OceniUps!!! 
Novomeščan -pravo razmišljanje.Problematika se tiče vseh in ne samo prizadetih skupin.Navsezadnje so tudi Romi le ljudje s pretežno njim lastnimi, večini nesprejemljivimi slabostmi, ki pa vendarle imajo svoje potrebe po življenskem okolju in še čem.Kot vsi. Problemi bodo izpuhteli, ko bodo obe skupini priznali svoje napake , jih vsaj pretežno odpravili in skušali razumeti in spoštovati druga drugo. Najbrž si prav to vsi skupaj želimo , na državi pa je, da za kaj takega zagotovi vsaj enakopravne pogoje, če že sama ni sposobna reševanja.
27.2.2011Ocenikren 
Težko verjetno,da bo država kaj ukrenila,če že za normalne državljane ne poskrbi,cigani pa s pridom izkoriščajo to vlado,k glede njene sposobnosti niti ne bom govoril,če bi bil pa župan v NM bolj iodločen bi blo pa tud drugač,dokler pa cigani volijo za njega se pa ne sekira važn je,da ima mandat....
27.2.2011Ocenianže 
kako vas ni sram, pa to je deskriminacija teh ubogih ljudi. pa kako jih lahko podite iz njihovega domače praga, kako ste brez srčni podgorci.
27.2.2011OceniJan 
Kakšna diskriminacija? Črna gradnja na tuji zemlji? Kaj je tukaj diskriminatornega? Poleg tega pa jim še novo bivanje uredijo, kar je težko reči, da občina/država uredi povprečni mladi družinici, kjer starša z bogimi plačami, komajda shajata čez mesec. Malo se umiri anže.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava