gospodarstvo

Prisilna poravnava neuspešna, Novoles v stečaj

26.5.2011 | 18:15 | A. K.

Namesto prisilne poravnave bodo v Novolesu začeli stečajni postopek. (Foto: M. M., arhiv Lokalno.si)

Namesto prisilne poravnave bodo v Novolesu začeli stečajni postopek. (Foto: M. M., arhiv Lokalno.si)

Straža - "Novoles je tehnološko podhranjen in kadrovsko neprimeren, vlaganja v posodobitev pa so nemogoča zaradi pomanjkanja sredstev. Razmere so nas pahnile v nerešljivo krožno zaporedje vzrokov in posledic, na katere pa zaradi nenehnega pomanjkanja likvidnosti nimamo vpliva."

Tako je v današnjem sporočilu za javnost odločitev za stečaj Novolesa pojasnil predsednik uprave mag. Sergej Murgelj. Nadzornemu svetu, ki ga vodi Borut del Fabbro, tako na današnji poznopopoldanski seji ni ostalo nič drugega, kot da predlog uprave soglasno potrdi.

"Kot odgovorna managerja drugega izhoda nisva imela," sta po seji nadzornega sveta povedala Murgelj in član uprave Robert Štumpf.

Kot sta povedala, so v sanacijo vlagali intenzivne napore, vendar dolgoročna rešitev brez svežega denarja ni bila mogoča.

"Aktualno stanje je nevzdržno, likvidnostno nadvse zaostreno in tekoče poslovanje negativno. Zdaj ko se je umaknil še strateški partner, pa bi bilo vsakršno odlašanje stečaja skrajno neodgovorno tako do upnikov kot tudi do lastnikov Novolesa in zaposlenih," sta še razložila.

Za sveža obratna sredstva so se v Novolesu pogajali s 17 bankami, večjimi lastniki in šestimi leasing družbami, vendar so bili žal odgovori vseh negativni. Poleg finančnih institucij pa so sodelovanje v sanaciji Novolesa zavrnili tudi vsi potencialni strateški partnerji.

Kljub prizadevanjem namreč uprava Novolesa v 13 tednnih mandata ni mogla zagotoviti povečanja profitabilnosti ter zagotoviti svežih sredstev za nadaljevanje sanacijskega postopka. Novolesu je tako kljub priznanju trga, da proizvaja kakovostne in tržno zanimive produkte, zmanjkalo sredstev za premostitev najbolj kriznega obdobja.

"Družba je bila v preteklosti preveč ekonomsko obremenjena, kar se je v zadnjem obdobju manifestiralo v neizrazitem tržnem in konkurenčnem položaju. Intenzivni napori, ki smo jih v izvajanje načrta finančnega prestrukturiranja vlagali tako uprava kot tudi zaposleni, zaradi različnih vzrokov niso imeli dolgoročnega pozitivnega učinka. Vsi ukrepi so imeli kljub takojšnjemu ekonomskemu efektu le kratkoročen vpliv," je razložil predsednik uprave.

Uprava zdaj napoveduje nadaljevanje sanacije zdravega dela Novolesove proizvodnje v okviru stečajnega postopka.

"Naša prioriteta je, da skušamo v spremenjenih statusnih okvirjih vzpostaviti pogoje za nadaljevanje dela v zdravem jedru Novolesa. Na ta način bi ohranili tako proizvodnjo kot tudi približno 120 delovnih mest," sta napovedala mag. Murgelj in Štumpf.

Kdaj in v kakšni obliki se bo sanacija nadaljevala, pa zaenkrat še ni jasno.

‹ nazaj

Komentarji (25)

26.5.2011Ocenidelavec 
Ubogi delavci in njihove družine. Delali ste za mizerne plače in se z njimi preživljali. Glavo pokonci, saj podjetje ni propadlo zaradi vas. Vedno se najde kakšna rešitev, čeprav se vam to sedajle zdi nemogoče. Srečno !
26.5.2011OceniTIGR 44 
Ni denarja za Novoles, ni denarja za gospodarstvo, ni denarja za dijeke, ni denarja za upokojence, ni denarja za operacije, ni denarja za vrtce, NI DENARJA ZA INVESTICIJE. JE PA TA VLADA NAŠLA 4 MILIJARDE EUR NAŠEGA DAVKOPLAČEVALSKEGA DENARJA ZA FINANCIRANJE KUĆANOVIH FORUMAŠEV IN OSTALIH KRIMINALCEV. NAŠLA JE DENAR ZA POSREDNO ODPLAČILO TAJKUNSKIH KREDITOV, VZELA JE DENAR GOSPODARSTVU IN GA DALA NKBM, DA BO TA SEDAJ ODKUPIL OD KUĆANOVEGA FORUMAŠA HERMANA RIGELNIKA PROPADLO BANKO! NAŠLA JE DENAR, DA PLAČUJEMO KRESALKINEMU PRIJATELJČKU POGAĆARJU 600000 EUR VEČ ZA NAJEM npu, KOT ON PLAČUJE ZA NAKUP NJEGOVE STAVBE. nAŠLA JE DENAR ZA ZAPOSLITEV DODATNIH 4000 APARATČIKOV.SEDAJ TA UDBOVSKA VLADA Z NAŠIM DENARJEM FINANCIRA SVOJO UDBOVSKO KAMPANJO. Zato spoštovani državljani recimo tej vladajoči partijsko tajkunski kriminalni združbi na referendumu 05.06.2011 3 x Proti!
26.5.2011Oceniivan 
kastelc je zrihtal novoles kot zidar sct... novoles so izkoriščali za bogatenje gg... tip je mirnopeški podžupan, tud njim se ne kaže nič dobrega....
26.5.2011Ocenibivši zaposlen 
Zelo žalostno kaj se dogaja.Najprej so kupili Bor Krško , pa Račje selo , pa Pohištvo Brežice.In dolgo vse te firme uskoriščali , da bi na koncu vce uničli in prodali , a jih tudi to ni rešilo.Saj živlenje teče naprej in kdo je najbolj nastradal.Delavci!!!!! In zopet bodo morali začeti znova.A vodje tega podjetja se bodo že znašli kot so se vsi prejšnji.Kam nas to pelje......?Država pa molči.
27.5.2011Ocenimilko 
Vse več tuge - posle Juge.Fuj pa takšna država.Sramota.Ubogi delavci.
27.5.2011Ocenidelavec 
Prav je napisal TIGR 44. Pa ne samo za to kar je naštel dajejo naš denar. Imamo državne službe, ki so sami sebi namen. Še predsednik ne ve kaj delajo in se sprenevedajo v nedogled. Pa Irski in Grčiji pomagamo.Res lepo. Še sami sebi ne moremo, pa delamo in dajamo drugim! Kaj so naredili iz naše države. Napravili so revne ljudi, ki delamo, pa se ne morejo preživet. Za vse tajkune, barabe vseh sort se najde zagovornik, ga opere in naredi iz njega idealnega človeka. Kje so zdaj zagovorniki, da bi zastopali delavce?
27.5.2011Ocenikr eden 
Bivši zaposlen kdo pa je kupil vse našteto, pa ne samo Bor, Račje selo in Brežice, še veliko veliko več. Tudi Lipo, Sigmat, Akripol, Kolpo, Dvor ........ Veš kdo vsi, ki smo takrat delali mnoga leta zato, imeli manjše plače na ta račun. Delali tudi zastonj, če je bilo potrebno. Danes se pa tudi dela zastonj, samo nič več se ne kupuje in tudi materiala in surovin ne plačuje. Vse sproti poberejo najboljši menanžerji. To se dela že dolga leta, pa tudi država drži zraven žakelj brez dna.
27.5.2011OceniNovomeščan 
800 milijonov je šlo ja Irsko, Grčijo, Portugalsko. 5000 več zaposlenih v javnem sektorju, plača v javnem sektorju 30 % višja, 600 milijonov letno za obresti za posojila, 7.500 milijonov dodatnega zadolževanja etc.
27.5.2011Ocenistane 
pa kaj pizdite in jokate. saj smo se zmenili ob osamosvojitvi, da bomo jedli travo. Torej !!!!!
27.5.2011Ocenikr eden 
Stane dober tek! Že jutri boš tudi ti jedel travo in se potrudi, da ne boš nič pizdil. Vsaka rit pride enkrat na svoj sekret!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava