dolenjska

Studio D: Zaseg drog v Žabjaku šok tudi za odjemalce

26.10.2011 | 12:15 | Barbara Barbič

Priprti osumljenci trgovine z drogami najkasneje do 13. ure pred sodnikom. Odvisniki zaradi zasega primorani iskati druge kanale. Na našem območju okrog 500 tako hudih odvisnikov, da si uničujejo življenje.

Toni Kočevar (Foto: B. B., arhiv DL)

Toni Kočevar (Foto: B. B., arhiv DL)

Novo mesto - 48-urni rok priprtja osmih osumljenih nezakonite prodaje drog se izteka okrog 13. ure. Najkasneje do takrat jih morajo privesti pred preiskovalnega sodnika. Zaslišanje bo - glede na obsežnost zadeve – najbrž dolgotrajno, je za Studio D povedala tiskovna predstavnica novomeške policije Alenka Drenik.

Ob uspešno izpeljani ponedeljkovi akciji in priprtju osumljenih članov večje kriminalne združbe, med katerimi je pet prebivalcev novomeškega Brezja, so z novomeške uprave sporočili tudi, da "so z uspešno preiskavo in zaključnimi aktivnostmi uspeli občutno zmanjšati ponudbo prepovedane droge na Dolenjskem".

Odvisniki že iščejo druge kanale

Na Studiu D so se o tem pogovarjali s Tonijem Kočevarjem, predsednikom Lokalne akcijske skupine za preprečevanje zasvojenosti Novo mesto. "Zadnji zaseg droge v Brezju je nedvomno šok tudi za uporabnike, predvsem za tiste, ki so bili redni odjemalci droge pri osumljeni skupini. Verjetno zdaj potrebujejo nekaj dni, da najdejo nove kanale," pravi Kočevar in pri tem meni, da to ni situacija, ki bi za dlje časa preprečila uživalcem jemanje droge. Redni uživalci posvetijo vse življenje iskanju novega odmerka. Če jim pač na nekem koncu dobava usahne, bodo napeli vse sile, da najdejo nove vire.

"Za redne uživalce kokaina lahko en odmerek pomeni en gram droge, lahko pa se ta razdeli tudi na manjše odmerke po pol grama. Redni uživalec kokaina lahko dnevno zaužije dva, tri, ali celo več gramov kokaina dnevno," pravi Kočevar in doda, da gram kokaina stane okrog 60 do 70 evrov. Cene se sicer spreminjajo. "Heroin je cenejši, v zadnjem času je tudi manj popularen. Dosega ceno od 30 do 40 evrov, morebiti kje v Ljubljani ga dobijo tudi za 20 do 25 evrov."

Več kot 500 uživalcev, ki si z drogo uničujejo življenje

"Kokain je nedvomno v porastu, ponudba je velika, cena temu primerno pade," razlaga Kočevar. Kokain gre kot močno poživilo vzporedno z utripom sodobne družbe, ki je hitro, stresno, napeto. "Kokain kot poživilo bolj sodi zraven kot heroin, ki deluje pomirjevalno. Zloraba heroina ne narašča, v Evropi se celo opaža trend upadanja uporabe te droge."

O številkah govoriti je težko. "Lahko se opiramo na evidence Centra za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog Novo mesto, ki trenutno beleži okrog 120 uporabnikov, ki so vključeni v njihov program. Rekel bi, da jih je 70 do 80 z območja Novega mesta," ocenjuje Kočevar. Tej številki lahko prištejemo še trikrat več tistih, ki niso registrirani. Druga evidenca je seveda policijska, ki beleži prekrške in kazniva dejanja s tega področja. "Menim, da je na območju JV regije čez 500 uživalcev droge, ki si z njo uničujejo življenje."

Šolski prostor dokaj varen

"Po mojem prepričanju in zaznavanju prodaja ne funkcionira tako, da bi preprodajalci drog v šolskem prostoru čakali otroke in jih prepričali v njihovo jemanje. Ponudba poteka na drugačnih prostorih. Je pa res, da se v medvrstniškem smislu pojavlja ponudba marihuane, kar pomeni, da dijak 4. letnika prinese drogo s seboj v šolo in v obšolskem prostoru ponuja drogo po vnaprejšnjem dogovoru," razlaga predsednik skupine, ki se ukvarja s preprečevanjem zlorabe drog. Situacij, da bi nekdo napadal nekoga, da mora jemati drogo, naj praktično ne bi bilo, okrog osnovnih šol pa sploh ne.

Las veliko energije posveča delu na preventivi. Podrobneje v pogovoru v priponki in na njihovi spletni strani.

Zvočni zapisi

Toni Kočevar po zadnjem večjem zasegu drog na Dolenjskem in odvisnikih

‹ nazaj

Komentarji (10)

26.10.2011Ocenicigo 
Mirko Strojan, kdo je že ta prebivalec Ljubljane?
26.10.2011Ocenirok 
naj mal probajo drogo krokodil ta je naj cenejša
26.10.2011OceniTomaž 
Gospod Toni.Odlično, da ste ste Vi odvadili drog.Delovali kot občinski redar,sedaj ste pa tu,kot ste. Me zanima, ali bi vi povedali javno imena, od katerih ste včasih dobivali drogo, vi ali pa nekdo drug. Razkrijmo imena, in tako bo manj ostalih uporabnikov drog. Mislim, da vsa ta vaša izobraževanja, katera ponujate mladim, da jim kaj dost ne koristijo. Poglejte osnovne šole Grm, Center, Drska, Šmihel... Ob vseh teh šolah, se prodajajo droge. Čez dan marihuana, zvečer pa malo trše zadeve. Hvala Vam Toni za odgovor. Pozdrav, Tom
26.10.2011Ocenikren 
pa ne v Brezju,to bo zihr pomota,ali se motim jaz,a?
26.10.2011OceniJan 
Kakšen je pa tokrat komentar Balažkove? Verjetno da so specialci podtaknili vse skupaj bogim prebivalcem iz okolice Novega mesta.
26.10.2011Ocenilujz 
Temu Strojanu davkoplacevalci placujemo vilo v Ljubljani, da lahko drogo dila. Kaksna drzava je to???
26.10.2011Ocenijanez 
Spomnim se objav v naših medijih, kjer so hvalili nekaj romskih "podjetnikov" kako so sposobni. Fantastične hiše, kaj hiše, vile res kažejo na sposobnost ne podjetništva ,ampsk dilanja droge, prekupčevanje z orožjem, krajo barvnih kovin itd. Zanima me koliko so ti podjetniki palčali dohodnine in koliko so dobili davkoplačevalskega denarja preko socialnih pomoči. Madona naša oblast tako zakonodajna kot izvršilna je res nesposobna in slepa. Najlažje je zmanjševati plače in pokoljnine. Kajti te podjetnike mogoče nekateri nujno potrebujejo.
26.10.2011Ocenirok 
nikoli vam prav ni če rom dela ali da ima espe če imajo dober avto če pa ne dela bote rekli socjalno dobiva imajo hiše vile hvala bogu da imajo vile ker so sposobni da imajo ne pa eno garsonjero kot imate vi če se upate pojdite v žabjak ne pa takole da vas ne šlišijo ko govorite ali pišete za hrptom to je fafšarija saj slovenski narod je druga v evropi zaradi fafšarijo
26.10.2011OceniJANEZ 
Ti Rok se pa nauči pisat !!! Drugega nimam saj so že vsi pred mano!
27.10.2011Ocenidon 
ROK saj na Ziku učiijo pisati.........plača država

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava