dolenjska

In nova v. d ravnateljice OŠ Šentjernej je ...

9.9.2013 | 17:15 | STA

Renata Zupanc Grom (levo) je nepričakovano postala v. d. ravnateljice OŠ Šentjernej. (Foto: arhiv Lokalno.si)

Renata Zupanc Grom (levo) je nepričakovano postala v. d. ravnateljice OŠ Šentjernej. (Foto: arhiv Lokalno.si)

Šentjernej - Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je imenoval v. d. ravnateljice Osnovne šole Šentjernej. To je postala Renata Zupanc Grom. Pikalo se je za imenovanje odločil potem, ko svetu šole v osmih dneh po prenehanju mandata dozdajšnji ravnateljici Viktoriji Rangus ni uspelo imenovati ne nove ravnateljice ne v. d. ravnatelja.

Renata Zupanc Grom je bila do zdaj zaposlena na uradu za razvoj izobraževanja, ki deluje v okviru ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Kot so povedali na ministrstvu, za imenovanje na omenjeni položaj izpolnjuje vse potrebne pogoje, imenovana pa je bila za čas do imenovanja novega ravnatelja. Za to, da se za v. d. ravnateljico imenuje nekdo, ki ni zaposlen na šoli, so se po navedbah ministrstva odločili zato, ker želijo na tem delovnem mestu "nevtralno osebo, ki bo lahko presegla morebitne konflikte".

Svet OŠ Šentjernej bi moral namreč do 1. septembra, ko se je iztekel mandat dosedanji ravnateljici, imenovati novo ravnateljico, a se je zapletlo. Na razpis za novo ravnateljico se je poleg Rangusove prijavila še učiteljica na OŠ Šentjernej Tadeja Strmole. Slednjo je svet šole s šestimi glasovi za in petimi proti potrdil kot kandidatko za ravnateljico, zapletlo pa se je, ko bi jo moral dokončno imenovati na omenjeno mesto. Vmes so namreč zaposleni na šoli iz sveta odpoklicali tri svoje predstavnike, ki naj bi podprli Strmoletovo, zaradi česar za njeno dokončno imenovanje v svetu več ni bilo potrebne večine.

Ni pa bilo več potrebne večine niti za imenovanje v. d. ravnatelja. Tako svetu v osmih dneh po tistem, ko je Rangusovi potekel mandat, ni uspelo imenovati v. d. ravnatelja, zaradi česar je pravico, da ga imenuje, dobilo ministrstvo.

Po potrditvi Strmoletove za kandidatko za ravnateljico je sicer prišlo tudi do dveh sej sveta. Prvo je sklicalo šest članov, ki so podprli Strmoletovo, in jo na seji imenovalo za ravnateljico, drugo pa predsednica sveta, vendar na njej Strmoletove niso potrdili kot ravnateljice, saj po razrešitvi treh članov iz sveta za to več ni bilo potrebne večine. Strmoletova je tako najprej prejela sklep, da je imenovana, nato pa še sklep, da ni imenovana za ravnateljico.

Celoten postopek volitev novega ravnatelja na šoli je sicer v izrednem nadzoru preverila šolska inšpekcija. Slednja je po navedbah ministrstva ugotovila, da seja, na kateri je bila Strmoletova imenovana za ravnateljico, ni bila sklicana skladno s poslovnikom sveta šole, zato sprejete odločitve niso bile zakonite. Odlok o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda OŠ Šentjernej in poslovnik sveta šole namreč ne omogočata samoiniciativnega sklica seje članom sveta šole, pač pa seje sklicuje predsednik, v njegovi odsotnosti pa njegov namestnik - ki pa do seje ni bil izvoljen - oziroma ravnatelj, če predsednik sveta odkloni sklic seje, navajajo na ministrstvu.

‹ nazaj

Komentarji (46)

9.9.2013Ocenibull 
ko pa predsednik sveta noče sklicati seje, ko to zahtevajo člani?Saj v poslovniku lepo piše, da predsednik sveta MORA sklicati,če to zahtevajo člani.A ta pravilnik pa predsednik sveta lahko kar krši?Pač noče sklicati seje in na tak način lahko onemogoča imenovanje kateregakoli kandidata,BANDA POKVARJENA VSE JE PODKUPLJENO.
9.9.2013OceniJon 
Ugibam ali ne? Renata Zupanc Grom je pingvinka.
9.9.2013Oceniptjeln 
Only in sLOVEnia... banda...
9.9.2013Ocenidado 
končno bo nekdo red naredil v šoli
9.9.2013Ocenixy 
a opankarji bodo delali red v Šentjerneju? Upam, da Tadeja iztoži! Kriva je seveda Vika. In to ti je učiteljica?
9.9.2013OceniButalec 
Kako to, da so komentarji pod članki iz OŠ Šentjernej vsak teden bolj nasilni? A se je kdo iz "Tadejinega" tabora preveč uštel?
9.9.2013Ocenipingo 
mogoče je čas, da komentatorji nehajo delati za svojo korist in začnejo delati za tiste, za kogar so plačani - za otroke!
9.9.2013Ocenidado 
Kaj pa naj iztoži. Da so tri predstavnice zaposlenih glasovale drugače kot so bili rezultati volitev med zaposlenimi. Da je med zaposlenimi Vika dobila preko 70 % glasov a so vse tri predstavnice zaposlenih v svetu zavoda glasovale vse tri proti.(so predstavnice zaposlenih in ne poslanke). Da so poskušali mimo vseh pravil z laganjem v medijih(prav sprašujem se kdo ima veze v Dolenjskem listu, da po vsaki novi informaciji ne mine niti 30 minut in je že informacija tukaj objavljena),grožnjami zaposlenim v šoli ustoličiti ga.Tadejo. Če so resnično sestanke preko mobitelov posredovali tretjim osebam kot je bilo tukaj napisano je to kaznivo dejanje. Da o grožnjah z tožbami zaposlenimi ne govorim s strani podpornic ga. Tadeje.
9.9.2013Ocenibella 
Kameleoni že kažejo prave barve, umazane igre podpornic ge. Tadeje so vse manj prepričljive. Priznam,sem kar rahlo presenečena, da jim na ministrstvu niso nasedli.
9.9.2013Ocenibull 
dado kako pa veš za tiste tri članice koga so volile,baje so bile volitve TAJNE? Kdor ima svoj kader in direktivo ima lahko tudi 80-90% glasov.Baje je inšpekcija ugotovila nezakonitost pri volitvah v svet zavoda s strani šolskega in starševskega kadra in tak svet zavoda je deloval nezakonito tri leta in kdo je odgovoren za zakonitost zavoda-ravnatelj.Baje pa so bile takšne volitve že prejšnji mandat,kar se pravi, da je posledično šola delovala nezakonito kar nekaj let...Toliko o tožbah in toliko o ustoličenju...............

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava