gospodarstvo

Secop bo prvih sto delavcev predvidoma odpustil aprila

24.2.2014 | 10:45 | STA

Secop. (Foto: R. Vlašič, arhiv DL)

Secop. (Foto: R. Vlašič, arhiv DL)

Črnomelj - V črnomaljskem podjetju Secop Kompresorji, ki je od začetka leta v likvidaciji, bodo postopoma odpustili še vseh nekaj več kot 300 zaposlenih in njegovo proizvodnjo dokončno preselili na Slovaško. V družbi glede poplačila upnikov in delavcev ne pričakujejo težav, so v Secopovi službi za stike z javnostjo danes povedali za STA.

Secopov sindikalist Zdravko Bahor pa je za STA pojasnil, da je do postopka likvidacije družbe prišlo nekaj kasneje, kot so lastniki družbe načrtovali ob napovedi selitve njene proizvodnje na Slovaško leta 2011.

Prvih približno 100 zaposlenih na bi odpustili aprila, večino od več kot 300 Secopovih delavcev do konca junija in nato še preostale. Sindikat oz. predstavniki delavcev ter uprava družbe so tudi podpisali dogovor, da bodo delavci dobili izplačane odpravnine in vse, kar jim pripada, je povedal.

Postopek likvidacije naj bi končali še letos, Secop pa bo izpraznil tudi svoje proizvodne prostore v Črnomlju, katerih lastnik je podjetje Akrapovič iz Ivančne Gorice, je potrdil Bahor.

Sicer pa so v Akrapoviču za predvidoma avgust ali september letos napovedali selitev svoje proizvodnje v Črnomelj, hkrati z njo pa načrtujejo tudi nova delovna mesta. Nove zaposlitve do leta 2020 so napovedali tudi v črnomaljskem obratu ivanškega Livarja, kar bo po mnenju Secopovih sindikalistov omililo izgubo tamkajšnjih delovnih mest.

Družba Secop Kompresorji je nasledila proizvodnjo podjetja Danfoss Compressors, ki je leta 2010 v Črnomlju zaposlovalo 1100 ljudi. Nemški finančni holding Aurelius, ki je leta 2010 prevzel vse poslovne dejavnosti podjetja Danfoss Household Compressors v Nemčiji, na Kitajskem, Slovaškem in v Sloveniji, pa je družbo preimenoval v Secop.

V črnomaljskem Secopu so nato aprila 2011 napovedali, da nameravajo nemški lastniki odpustiti približno 650 delavcev in njegovo proizvodnjo postopoma preseliti na Slovaško, po pogajanjih s sindikatom pa so se dogovorili, da bodo odpustili 440 delavcev.

Prestrukturiranje podjetja so končali predlani in takrat napovedali, da bodo proizvodnjo v Sloveniji nadaljevali s približno 500 zaposlenimi. Iskali so tudi strateške partnerje, zaradi prenosa pretežnega dela svoje proizvodnje v povezano podjetje v slovaške Zlate Moravice pa so se njegovi lastniki konec preteklega leta odločili za likvidacijo črnomaljskega Secopa.

‹ nazaj

Komentarji (51)

24.2.2014Oceniiii 
mislim, da bi bilo fer od pristojnih slišat, kakšen plan je za teh 300 (če jih je res 300,ali mogoče kakšen več) glede zaposlovanja, koliko jih bo dobilo zaposlitev in kje, enako za tistih 900, ki so bili že vrženi na cesto. konkretno, s konkretnimi številkami in naslovi, ne nekaj v oblakih..
24.2.2014Ocenidioklecian 
Oprosti, ampak v oblakih živiš ti.
24.2.2014Ocenibivši delavec 
vrni mi denar ki sm ga plačeval za sindikalno članarino.......več ko 10 let!!!!!!!!!!a sindikat....??'??zjasni se
24.2.2014Ocenilovro 
Zanimivo bi bilo sedaj videti in slišati katerga, ki še vedno hodi za prisotnost v firmo. Prej je skoz grozil kako bo odšel, če ne bo po njegovo. In potem bi se proizvodnja ustavila, ker je on nenadomestljiv. Sedaj pa se še vedno drži kot klop. Ne vem zakaj še vedno vztraja, če ima toliko ponudb. Mislim, da ni potrebno posebej povdarjati kateri pacientek je to.
24.2.2014OceniJože 
Prišel bo nov delodajalec. Prišli bodo novi hlapci, ki bodo delali za drobiž brez kakršnikolih pravic . Prišli bodo novi boljši časi, ko bomo živeli tako kot v Švici a ne Peterle. Trgovin imamo dovolj v Črnomlju izbira velika. Hej ,hej gdo ne skače ta ni Slovenc la, la la, la....
24.2.2014Oceniedo 
Delavec, vstop in izstop iz sindikata je prostovoljen, lahko pa bi že zdavnaj vedel, da je v našem kapitalizmu sindikat nula !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
24.2.2014Ocenisindikalist 
Dobiš vrnjeno članarino za vseh 10 let takoj, ko ti, bivši delavec, vrneš vse za kar sem se izboril, da dobiš več, kot ti je pripadalo po pogodbi. Pošteno?
24.2.2014Ocenimalo preveč 
iz tega je sklepati ,da je sindikat tudi soodgovoren, da se je izplačevalo več kot bi bilo potrebno, posledično višji stroški dela, ter v končni fazi lažja odločitev za selitev od tukaj,
24.2.2014Ocenidioklecian 
Sindikalist ne bluzi. Pogajanja so pač bila ker morajo bit in dobili smo točno toliko, koliko je bil lastnik pripravljen dat. Kje ste pa dobili pooblastila vseh tistih, ki nismo bili v sindikatu, da se lahko v njihovem imenu pogajate. Seveda je to lažje izvedljivo in cenejše za lastnika, da se pogaja z nekom, ki ga sam plačuje in mu nudi take in drugačne ugodnosti.
24.2.2014Ocenisindikalist 
Dioklecian,ti nimaš pojma. Če ti misliš, da je lastnik dal, ker se je on tako odločil, potem še vedno živiš na drevesu. Če bi bilo po moje, nihče, ki ni član sindikata nebi dobil nič, ker ste navadne p...e, ki se šlepate na račun drugih in samo vrtite gobce, ker za kaj več nimate jajc. Na mojo žalost in na tvojo neumno srečo, je zakon drugačen. Zakaj se pa nisi odrekel denarju, ki ti ga je izpogajal sindikat? Saj ga lahko še vedno vrneš, če želiš. Aja, nimaš jajc.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava