gospodarstvo

Brez bančnih poroštev so Trimu šteti dnevi

16.4.2014 | 16:50 | J. A.

Začasni predsednik uprave Bogdan Topič in minister Metod Dragonja. (Foto: J. A.)

Začasni predsednik uprave Bogdan Topič in minister Metod Dragonja. (Foto: J. A.)

Brez bančnih poroštev so Trimu šteti dnevi

Trebnje - Danes se je v trebanjskem Trimu mudil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Metod Dragonja, ki je povedal, da je situacija v tej družbi zelo resna. Če banke, ki so v tem podjetju prevzele tako funkcijo lastnika kot upnika, ne bodo izpolnile dogovora o prestrukturiranju in zagotovile sedem milijonov evrov poroštev v 15 dneh, bo Trimo v mesecu ali dveh ugasnil.

"Banke, ki so bile sanirane z izdatnimi državnimi pomočmi, morajo kapital prenesti naprej v gospodarstvo, posebej, ko gre za podjetja, ki imajo perspektiven progam, donosne proizvode in ki to v tem trenutku nujno potrebujejo," je odločno dejal Dragonja, prepričan, da je Trimo eno od njih.

Glede prodaje Trima je rekel, da se odgovorna prodaja ne more zgoditi prej kot v roku dveh let oziroma ko bo podjetje poslovno stabilno.

Začasni glavni direktor Trima Bogdan Topič, ki se mu funkcija izteče 24. aprila, je poudaril, da Trimo ima prihodnost glede na svoj trg, produkte in pripravljenost 380 zaposlenih, da se žrtvujejo za svoje podjetje.

"Konec tega tedna bodo zaključna pogajanja z bankami, za katere upam, da nam bodo za izboljšanje kapitalske likvidnosti namenile nekaj denarja. Upam, da se bo v naslednjem tednu že izrisala prihodnost Trima za naslednjih nekaj mesecev," je dejal Topič, ki je pojasnil, da denar potrebujejo za dobavo vhodnih materialov, kar posledično pomeni tudi izplačilo plač, ki so zdaj redne.

V Trimu nameravajo v prihodnjih 12 mesecih odpustiti okoli 50 ljudi v neperspektivnih segmentih, vendar pa naj bi v primeru uspešnega prestrukturiranja družbe v novih segmentih zaposlovali v naslednjih dveh, treh letih.

Danes so banke podpisale sporazum, po katerem naj bi del odvečnega premoženja odprodali, trenutno gre predvsem za poslovne prostore v Ljubljani, za katere imajo resnega kupca.

Kot je poročala STA, so v Trimu kljub zaostrenim poslovnim in tržnim razmeram v prvih treh mesecih letos poslovali pozitivno. Za svoj ključni in najdonosnejši program modularnih fasadnih sistemov Qbiss One pa so sklenili za polovico več pogodb kot v enakem lanskem obdobju.

Trimu je letos uspelo pridobiti pomembne referenčne projekte, med drugim za računalniški podatkovni center v Sloughu in kulturni center v Manchestru v Veliki Britaniji ter za obsežen industrijski kompleks v Iraku.

Sicer pa so po podpisu krovne pogodbe o prestrukturiranju pričakovali, da bodo banke izdale garancije, še posebej plačilne garancije za dobavitelje. Garancije se sicer sproščajo, vendar izrazito prepočasi glede na dogovor in potrebe družbe, so še sporočili iz Trima.

‹ nazaj

Galerija (2)

trimo001
trimo004

Komentarji (7)

16.4.2014OceniPavel 
Gazela, najpodjetje .. prodal Lek, naj še TRIMO - če bi ga kaj brigalo za Slovence, pa ga ne, ker so si gnarja zadost nabrali. Žalostno1
16.4.2014Ocenibukov kozliček 
Razlastiti lastnike, ki so podjetje spravili do tu kjer je, ga podržaviti, izbrati direktorja na mednarodnem razpisu, dati garancije in po par letih, ko bo sanirano prodati za mastne denarje. Ne pa nekaj bluziti in palamuditi...
17.4.2014OceniAjaaaaa 
A ni Macedoni eden od Trimovih direktorjev? Sedaj razumem, zakaj je od vseh bodočih novomeških županskih kandidatov on edini že začel z volilno kampanjo. Človek rabi novo službo.
17.4.2014OcenijAN 
Ajaaaa, jaz ti predlagam da na volitvah voliš kar ustaljeno strujo, torej ali Križmana ali Špec Potočarjevo. Verjetno ti ustreza kako je novomeška občina vodena zadnji 10 let. Bog ne daj da se kdo drug pojavi.
17.4.2014OceniAjaaaaa 
Torej je tebi knadidat, ki je vodil firmo v kateri je kadre nastavljala politika in firmo tudi izčrpala, boljša izbira? Na kmetih bi temu rekli "Iz dežja pod kap". Očitno ti poznaš samo črnobeli svet - ali Macedoni, ali pa Zveza za dolenjsko. Nekateri pa s tem nimamo težav. Volili bomo samo tistega, ki ni sprežen s skorumpirano politiko. Če bo tak kandidiral. Če ne bo, bomo pa volili Chucka Norrisa. Ti pa kar voli svoje Bogove, nimam nič proti.
17.4.2014OceniJanj 
Daj se najprej pozanimaj kaj Macedoni dejansko dela v službi, potem pa piši takšne. Kdo je koga kam nastavil, pa kdo je zaslužen za kakšna izčrpavanja. Saj verjetno veš da je bivša direktorica Trima Kučanov komunističen kader, a ne? Macedoni to ni. Kdo je zaslužen za izčrpavanja ti je lahko hitro jasno. Ampak ej, če bo izbira Križman-Macedoni ti kar za Križmana glasuj. Nadaljujmo začeto pa te fore.
17.4.2014OceniBlaž 
Ali se lahko kaj takega zgodi z Adriomobil?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava