FOTO: Blagoslov motoristov v Mirni Peči

21.4.2014 | 15:05

FOTO: Blagoslov motoristov v Mirni Peči
FOTO: Blagoslov motoristov v Mirni Peči
FOTO: Blagoslov motoristov v Mirni Peči

Mirna Peč - Danes se je v Mirni Peči na 16. blagoslovu pred motoristično sezono zbralo okoli pet tisoč ljudi, tamkajšnji župnik Janez Rihtaršič pa je blagoslovil tudi kakšnih štiri tisoč motorjev iz vseh koncev Slovenije. Mnogi so že zgodaj zjutraj krenili na pot v upanju, da so se vremenoslovci zmotili in se bo tega dela Dolenjske dež izognil, a žal ni bilo tako, saj je ploha nekoliko pokvarila dogodek.

"Zelo smo zadovoljni z obiskom," je dejal predsednik Zveze moto klubov Slovenije Leopold Pungerčar, sicer član AMD Trebnje, ki seveda ni mogel računati, da bo slaba vremenska napoved v Mirno Peč pritegnila rekordno število motorjev in motoristov, tako še vedno velja, da se jih je največ zbralo leta 2011, ko jih je bilo tam prek 10 tisoč. 

V Mirni Peči je bil tudi nekdanji mirnopeški župnik Janez Šimenc, ki je skupaj s trebanjskim moto klubom začel z velikonočnimi blagoslovi. Tokrat se je pripeljal iz Kranjske Gore, kjer zdaj službuje, na motorju, seveda.

Posebnost letošnjega blagoslova je bila tudi himna motorističnega blagoslova, ki jo je napisal Janez Hvale iz skupine 12. nasprotje, ta zasedba jo je tudi premierno zaigrala.

Letošnjemu motorističnemu prazniku v Mirni Peči ob bok le še nekaj prometne statistike. Lani je na slovenskih cestah umrlo 124 ljudi. Med žrtvami je bilo 40 voznikov osebnih avtomobilov in 15 sopotnikov, od tega jih 35 ni uporabljalo varnostnega pasu. Umrlo je 21 voznikov enoslednih motornih vozil (predlani 22), trije od njih niso uporabljali čelade; v 11 primerih so sami povzročili prometno nesrečo, v ostalih so jim druga motorna vozila zaprla pot. Življenje je izgubilo tudi 20 pešcev, osem jih je hodilo po vozišču oz. nepravilno prečkalo vozišče.

"Življenje je praznik, ki si ga motoristi ne smejo pokvariti," je še dejal Pungerčar in spomnil, da so ti med najbolj ranljivimi v prometu.

V tokratnem programu, ki ga je vodil Slavko Podboj, so nastopili učenci OŠ Toneta Pavčka pod vodstvom Tatjane Kupljenik, Društvo harmonikarjev Mirna Peč, Žiga Pungerčar s prijatelji in 12. nasprotje.

Foto in tekst: J. A.

Galerija

Komentarji (18)

21.4.2014Ocenirockpartizan 
Včasih so motoristi bolj spadali v zgodbo imenovano Sex & Drugs & Rock&Roll. Bolj kot blagoslov, jim bo koristila zdrava pamet in upoštevanje CPP-ja. Vse drugo je turizem in propaganda RKC-ja!
21.4.2014Oceniiii 
ni krize za motoriste. ampek še vedno ne vem, kdaj se bo žegnalo športne copate, če se že motorje, bicikle ipd? pa požegnejte še naše banke, zvonove ipd, da bodo čim manj kradli in odplačali pufe..
22.4.2014Oceniharmonikar 
Narobe svet. Včasih so motoristi prisegali na heavy metal, rock, lepe punce itd., zdaj pa na njihovih zborih vidimo stare mamce na mopedih, vaške zanesenjake s frajtonaricami in fare, ki vse to požegnajo ...
22.4.2014OceniJakob Gale 
Nisem motorist, kajti moje osebno mnenje je, da je motor nevarno prometno sredstvo. Nimam ničesar proti motoristom, vendar srčno upam, da so takšna žegnanja namenjena ozaveščanju uporabe razuma, ne da so samo cerkvene reklame za določeno faro. Živim ob cesti, kjer so poleti motoristi redni gostje in včasih je groza gledati njihovo početje na cesti. Letno na njej ugasnejo najmanj tri življenja. Ne vem, ali smrt tudi spada k temu, ko požegnajo motor. Upam, da ne.
22.4.2014Ocenistane 
bolno do skrajnosti, šizofreno
22.4.2014Oceninormalen 
Strinjam se z gornjimi komentarji. Za kaj vse zlorabljajo vero. Farji naj verske ukrepe uporabljajo za tisto zas ksr so namenjeni. Najbolj smešna je bila izjava motorista, ki je krivil za svojo nesrečo dejstvo da se lani ni udeležil žegnanja. Raje bi vozil s pametjo in trezen pa bi bilo bolj učinkovito kot nekaj vode natočene iz pipe.
22.4.2014Ocenijanez 
Upam, da so se štantov(na sliki 22) posluževali s pametjo, drugače tudi žegen ne bo pomagal
22.4.2014Ocenimišo 
jejhata.... kako ste kratkovidni pisci bedarij. motoristi so najbolj srčni ljudje in najboljši prijatelji. za ta namem tudi so takšna srečanja. Bravo Polde in tisti prijatelji ki mu pomagajo pri tem cirkusu. Mirni Peči je tak cirkus dobrodošel. Še tako naprej !!!
22.4.2014Ocenikren 
Ja je pa res narobe svet. Ko vidiš motorista, ki ima na glavi baretko slovenske vojske z vsemi simboli na hrbtu pa kljukast križ z napisom stranke (v nemščini), ki je zakrivila pobijanje njegovega slovenskega naroda vidiš, da je nekaj v taki družbi nekaj hudoooooooooooooooooooo narobe.
23.4.2014OceniJakob Gale 
Ja, mišo, v Mirni Peči očitno rabite en tak cirkus, vas čisto razumem, zakaj. Ampak osebno se popolnoma strinjams kren-ovim komentarjem.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava