gospodarstvo

Danes natanko 60 let od ustanovitve Krke

23.4.2014 | 11:00 | STA/B. B.

Od farmacevtskega laboratorija do multinacionalke

V počastitev jubileja je pred kratkim izšla druga knjiga zgodb z naslovom Reka zgodb  2, v kateri je zbranih 53 zgodb nekdanjih in sedanjih delavcev, ki so  desetletja gradili to, kar je danes ponos Novega mesta. Prvo Reko zgodb  so v Krki izdali pred štirimi leti ob stoletnici rojstva očeta novomeške  tovarne zdravil Borisa Andrijaniča. Na fotografiji avtorji zgodb  Reke zgodb 2 in vsi tisti, ki so tako ali drugače sodelovali pri  pripravi knjige. (Foto: I.  Vidmar, arhiv DL)

V počastitev jubileja je pred kratkim izšla druga knjiga zgodb z naslovom Reka zgodb 2, v kateri je zbranih 53 zgodb nekdanjih in sedanjih delavcev, ki so desetletja gradili to, kar je danes ponos Novega mesta. Prvo Reko zgodb so v Krki izdali pred štirimi leti ob stoletnici rojstva očeta novomeške tovarne zdravil Borisa Andrijaniča. Na fotografiji avtorji zgodb Reke zgodb 2 in vsi tisti, ki so tako ali drugače sodelovali pri pripravi knjige. (Foto: I. Vidmar, arhiv DL)

Novo mesto - Pred natanko 60 leti je Okrajni ljudski odbor Novo mesto izdal odločbo o ustanovitvi Farmacevtskega laboratorija Krka, ki je do danes prerasel v pravo multinacionalko z 10.000 zaposlenimi.

Okrogel jubilej bodo v Krki drevi slovesno obeležili, slavnostna govornika pa bosta predsednik republike Borut Pahor in predsednik uprave ter generalni direktor Krke Jože Colarič.

V Krki kot ključne mejnike v svojem razvoju navajajo prve posle s tujino, gradnjo svojih proizvodnih zmogljivosti v novomeški Ločni in strateško odločitev, da licenčne izdelke nadomestijo z lastnimi inovativnimi generičnimi izdelki.

Krka je tudi ves čas vlagala v razvoj in raziskave, gradila tovarne doma in po svetu, hkrati pa vzpostavljala vertikalno integrirano proizvodnjo ter nenehno širila svojo marketinško-prodajno mrežo.

Kot poudarjajo v Krki, danes združujejo tisočkrat več sodelavcev kot pred šestimi desetletji, njihovi skupni dosežki pa so kakovostni, varni, učinkoviti in strokovno priznani izdelki, ki uživajo zaupanje pacientov v več kot 70 državah sveta.

Skupina novomeškega proizvajalca zdravil Krka je svojo prodajo lani povečala za pet odstotkov na 1,2 milijarde evrov. Njen dobiček pa je po nerevidiranih izkazih znašal 172,8 milijona evrov, kar je osem odstotkov več kot predlani.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava