dolenjska

Na Trdinovem vrhu skupna maša za domovino

25.6.2014 | 07:10 | STA

sv. Jera na Trdinovem vrhu (Foto: arhiv DL)

sv. Jera na Trdinovem vrhu (Foto: arhiv DL)

Novo mesto - Na Trdinovem vrhu na Gorjancih se bo danes ob 10. uri začela skupna maša za domovino, s katero bodo obeležili dneva državnosti Slovenije in sosednje Hrvaške. Skupaj bodo maševali novomeški škof Andrej Glavan, šentjernejski župnik Anton Trpin in hrvaški grkokatoliški župnik Mile Vranešić, so sporočili iz novomeškega zavoda za turizem.

Direktor zavoda Ivan Kuljaj je za STA povedal, da se bodo na Trdinovem vrhu in na tamkajšnji meji med Slovenijo in Hrvaško zbrali tudi zato, ker na tem simbolnem mestu sledijo 500-letni tradiciji srečevanja ljudi različnih kultur, ver in narodnosti.

Hkrati bi radi Ljubljani in Zagrebu sporočili, da prebivalci z obeh strani Gorjancev meje ne potrebujejo. Nasprotno pa potrebujejo podporo ter takšno družbeno in gospodarsko okolje, ki bo ustvarjalo in spodbujalo dobre medsebojne gospodarske, kulturne in politične odnose, je še povedal Kuljaj.

Današnji maši bo sledilo pobratenje lovskih družin Trdinov vrh in iz hrvaških Radatovićev, katerih meje se stikajo na Trdinovem vrhu. Po tej pa prirejajo slavje z lovsko veselico. Prireditev bo potekala ob vsakem vremenu, so še sporočili.

Novomeški zavod za turizem je s prirejanjem srečanja začel lani, ko so skupaj s partnerji predali namenu z nadstreškom zaščitene ostanki cerkve sv. Jere, hkrati pa se je porodila zamisel o tradicionalnem srečanju.

S svojimi 1178 metri je Trdinov vrh najvišja točka v pogorju Gorjancev. Na vrhu, ki mu Hrvati pravijo Sveta Gera, so bolj ali manj ohranjeni ostanki dveh manjših cerkva.

Prva je slovenska sv. Jera, od katere so ostale le pred kratkim zaščitene ruševine, na hrvaški strani pa je kapela sv. Ilije z obnovljenim nadstreškom, ki preprečuje propadanje njenega obzidja. Poleg cerkva so na Trdinovem vrhu še razgledna ploščad, stolp z različnimi oddajniki in postojanka Slovenske vojske.

‹ nazaj

Komentarji (11)

25.6.2014Ocenifranci 
lepo. Škoda, a je tako grdo vreme.
25.6.2014Oceniholcer 
Vse čestitke organizatorjem za tako lepo pobudo.
25.6.2014OceniJože 
Verjetno se mora kuljaj najbolj pokesat:(
26.6.2014 1 (1) (0)Ocenimiro 
Ta gospod Mile Vranešić je uskoški župnik..Namreč.večina teh grkokatolikov so pripadniki pravoslavnih Srbov katere so na vsak način pod Marijo Terezijo hoteli "asimilirati" in jih stlačiti pod dežnik Rima.To zelo dobro ve tudi njihov škof Kekić.Sicer pa dogodek in skupna maša sta hvale vredna.
26.6.2014 1 (1) (0)OceniMiole 
Cim vec mas je potrebnu. Edino jezus in Magdalena nas lahku resjo pred Jonezom Jonso.
25.6.2015OceniLačen 
Kako se pride gor? Bom šel na golaž...
28.6.2015OceniLeon Šuštaršič 
Če resnično želiš, ljubiti svojega bližnjega, je prva "stvar", človek _Človek , da posvetiš ves _100%_ Svoj osebni čas. Izjemno tenkočutno je lansko leto izjavil za STA, z letošnjim s 30. cvetnikom 2015 ODSTOPLJENI, direktor Ivan Kuljaj. Mene pa Izjemno zanima, le kdo, je bil tisti Človek, ki na začetku leta 2013 je poslal, pismo TREM mušketirjem iz ZELENEGA MESTA v ZELENO DOLINO z daljšo pisno obrazložitvijo, da se Strehca, naredi sveti Jedrt ( Priprošnjica tudi Vrtnarjev!!) do konca junija leta 2013 in to z Obveznim Odprtim vhodom. ... Grem gor v hribe, dihat sveži zrak ... ven iz te sivine ... pesem ansambla Čukov. Kako sem se "nasmejal" ko sem videl na spletni strani _ prireditev ob 70.letnici ESŠ iz " zelenega mesta z zeleno sedanjo ustvarjalnostjo" v Narodnem domu ( tudi Sokolski dom!), z Izjemno svečano dekoracijo, saj na jugu je bil oder, prva vrsta in če koliko sedežev prostih. Verjetno povabljeni niso našli hišne številke. In če vsi so vstopili iz vzhoda in izstopili v notranjosti na zahodno stran _Na zahodu nič novega, roman Remarque ... spet me bodo pošiljali k okulistu, ker vidim zelo veliko črnih pečatov na beli podlagi...na "zelenem logotipu"... . Katerega leta so že našli pri vasi Otočec_ Ne>!>zemljana in ga Odpeljali v največji Vojaški tajnosti na/ v Vojaško medicinsko akademijo v Belem mestu, kjer steka se krožeča reka Save v krožečo reko Donavo... ? Vsota programa želi sedem in osem in če JE=15= je petnajst= 1 + 5 = šest, in če včeraj je bila Sobota, v vsej svoji vesoljni sporočilni belini in danes _Gospodov dan_ je v vsej svoji vesoljni energijski modrini! V petek sem klepetal z bukvarjem Domnom, ki bral je tretjo knjigo v arkadnem dvorišču stare meščanske hiše na Gornjem trgu _Pogovori z Bogom 3_ izdaja iz leta 2000 in je dejal:" Veš, Leon, v knjigi v določenem poglavju piše in na strani , da sedaj pa se bralec-bralka >>VRNI in preberi OSMO poglavje. In tega LEON ne najdem v knjigi. Ga ni."!! Nasmehnil sem se mu!!
28.6.2015Ocenidr. Sova 
Pa kdu je ta model? Kaj to piše? A je vse v redu?
29.6.2015OceniNOEL 
Cenjeni dr. Sova. Kdaj pa ste doktoriral in kje , da ne poznate g. Leona Šuštaršiča. Verjetno ste doktorat kupili in ni vas bilo zaznati v intelektualni srenji novega mesta. Takoj moramo preveriti vaše dok. delo . Napisano je tako, da razumejo samo nadvisoko izobraženi ljudje. Vi to zagotovo niste in to je vredu. HIhiiiiiiii.
29.6.2015Ocenistane 
jaz sem nadvisoko izobražen pa tudi še nisem slišal za tega tiča Šuštaršiča.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava