kultura

Bosenski literarni kabaret v Gogi s Stojićem in Burićem

1.8.2014 | 18:30 | I. V.

Mile Stojić in Ahmed Burić (Foto: I. Vidmar)

Mile Stojić in Ahmed Burić (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Novomeščani se očitno še dobro spomnijo lanskih poletnih večerov z bosenskim pesnikom Ahmedom Burićem, ki je na Goginem odru gostil številne literate in tudi kakšnega glasbenika med njimi, na primer Vlada Kreslina. Priljubljeni Bure je od včeraj spet v Novem mestu, svoje bivanje v dolenjski prestolnici pa je začel z literarnim kabaretom, v katerem je v okviru Novomeških poletnih večerov gostil enega najpomembnejših sodobnih bosenskih pesnikov Mileta Stojića.

Tudi zapela sta kakšno žalostno bosensko pesem ob spremljavi Buretove črne kitare, ki so mu jo lani podarili Novomeščani, predvsem pa sta se pogovarjala o Bosni in predvsem prebrala veliko Miletovih pesmi, Mile v bosanščini, Bure pa v slovenskem prevodu.

Mile Stojić pravi, da ni Jugoslavije ne ustvarjal ne rušil, leta 1992 pa jo zapustil, da je rešil svojo glavo in rešil življenje svoji družini. Ko se je v Bosni začelo, je vedel, da je vse skupaj ena velika goljufija in da bo ljudstvo le trpelo, zato pri vsem skupaj ni hotel sodelovati. Najprej je odšel za krajši čas v Zagreb, potem pa na Dunaj, kjer je na tamkajšnji univerzi predaval južnoslovansko književnost.

V svojih pesmih napoveduje razpad Evropske unije, bankrot Slovenije, govoril je o tem, kako bodo Hrvati še pred njenim razpadom prišli v Unijo, a bodo njihove ženske v njej lahko le sobarice, napoveduje novo hladno vojno in kako bo liter vode dražji od galone nafte. Veliko pove tudi njegova ugotovitev, da se je atentat na Sarajevo začel s sarajevskim atentatom. Izogiba se politiziranju in, ko so ga to prosili, ni pustil, da bi njega in njegovo ime izrabili v politične namene.

S svojimi proniciljivimi in marsikdaj na poseben način duhovitimi mislimi je osvojil srca Novomeščanov, ki so spet napolnili Gogin atrij, kamor so se morali umakniti pred dežjem, žal pa v Gogi niso imeli na prodaj nobene Stojićeve knjige, ki bi jih marsikdo z veseljem kupil.

‹ nazaj

Galerija (5)

20140731_07343
20140731_07357
20140731_07360
20140731_07375
20140731_07378

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava