kronika

Padavine prinesle težave

14.8.2014 | 18:45 | J. A.

Ilustrativna fotografija (Foto: TJG, arhiv DL)

Ilustrativna fotografija (Foto: TJG, arhiv DL)

Večerni poročili novomeškega in brežiškega centra za obveščanje prinašata izčrpne informacije o težavah, ki so jih v naše kraje prinesle obilne padavine. Zgodaj zjutraj je začel naraščati potok in začel zalivati hišo v Čadražah v šentjernejski občini. Voda iz tega potoka je hišo ogrožala tudi še popoldne.

V Podzemlju  je pred šesto zjutraj meteorna voda zalila klet stanovanjske hiše, v Slamni vasi je bil zaradi meteorne vode ogrožen poslovni objekt, zalilo je kleti v Grmu pri Podzemlju, Primostku, Hribu pri Cerovcu, Velikih Brusnicah, Gumberku, Šmarjah, Novem mestu, Ratežu, Praprečah pri Šentjerneju, Dragatušu.

V kampu Podzemelj so bile ogrožene tri prikolice, zaradi poplave sta bili zaprti cesti od Podzemlja v občini Metlika do Dolencev v občini Črnomelj in od Podzemlja do Gradca v občini Metlika.

Na relaciji Dolenji Maharovec―Draga je zalilo cesto, na cesto Dolenje Radulje―Raka se je podrlo drevo.

V naselju Otok v metliški občini je zalilo skladišče gospodarskega poslopja, v  Gorenjem Maharovcu je poplavilo cesto.

Popoldne je v ulici Cesta bratstva in enotnosti v Metliki meteorna voda zalila kletne prostore gostinskega objekta.

Poplave v Posavju

Voda ni prizanesla niti Posavju. Meteorna voda je vdirala v objekte na Bizeljskem, v Gornjem Lenartu, Rigoncah, Leskovcu pri Krškem, Dolenji vasi, Velikem Mraševem, Malem Korenu, na Drnovem.

Cesto je poplavilo na relaciji Senuše-Ardro (občina Krško), pa tudi v Gorenjem Brezovem v sevniški občini.

Popoldne je meteorna voda vdrla v prostore osnovne šole v Koprivnici, na regionalni cesti Smednik-Zameško pa je podrto drevo oviralo promet.

Plazovi

Veliko preglavic na terenu povzročajo tudi plazovi. Že zjutraj ob pol sedmih se je vsul na cesto v Boginji vasi (občina Metlika), popoldne je plaz oviral promet na cesti Bušinja vas―Radovica.

Trije plazovi so se utrgali tudi v krški občini: ob cesti Zdole-Dolenja vas, v Brezovici pri Podbočju, eden pa se je utrgal še na cesti Žabjek-Bočje, kjer so se podrla še štiri drevesa.

V navedenih krajih je bilo na delu več deset prostovoljnih in poklicnih gasilcev, na cestah so posredovali zaposleni iz podjetij, ki so zadolžena za njihovo vzdrževanje.

Opozorilo

Po podatki Oddelka za Hidrološko prognozo Agencije RS za okolje se veliki pretoki rek in potokov v Pomurju, Podravju, Posotelju, Posavju, Beli krajini in na Dolenjskem le počasi umirjajo. Naraščata pretoka Ledave in Ščavnice. Opozorilni pretoki so preseženi na vodomernih postajah Dravinja Loče, Rogatnica Podlehnik in Velika Krka Hodoš.

 V večernih urah bodo ob močnejših nalivih in nevihtah lahko hitro narastli manjši vodotoki in hudourniki na zahodu države. Ponekod lahko do razlivanj pride tudi zaradi zajezitev s plavjem. Krka bo v naslednjih urah presegla opozorilni pretok 200 m3/s in poplavila na območjih pogostih poplav. Njen pretok bo ponoči predvidoma presegel 250 m3/s. Velik pretok se bo na Krki ohranjal tudi v petek.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava