atletika

Kozmus v soboto v boj za medaljo

15.8.2014 | 18:50 | STA/B. B.

Primož Kozmus (Foto: B. B., arhiv DL)

Primož Kozmus (Foto: B. B., arhiv DL)

Zürich - Zadnja dva dneva atletskega evropskega prvenstva v Zürichu bosta postregla še s petimi slovenskimi finalnimi nastopi, med njimi so največja pričakovanja usmerjena v sobotni met kladiva. Primož Kozmus je namreč napovedal boj za medaljo, edino, ki v bogati zbirki najboljšega slovenskega atleta vseh časov še manjka.

Kozmus bo nastop začel v soboto ob 15. uri in je edini od Slovencev, ki lahko realno pričakuje medaljo: "Zadovoljen sem s pristopom, metom in občutki, ki sem jih dobil v kvalifikacijah. Madžar Krisztian Pars je imel nekaj težav, ne vem, zakaj. Mogoče ima težave s tehniko, ali pa je imel le slab dan. Poljak Pawel Fajdek je po prvem neuspešnem metu suvereno presegel 77 m, Slovak Marcel Lomnicky je spodoben vreči 78, 79 m, za druge pa ne verjamem, da bi lahko prišli do 79 m. Sam moram vreči 79, 80 m, kar bo dovolj za medaljo. Danes in jutri bom imel odmor in le masažo pri reprezentančnem fizioterapevtu Khalidu Nasifu. Tehnično se dvigujem, čutim kladivo. Pomembno je, da z desnim bokom vodim kladivo in opravim tehnično dober met. Moj kvalifikacijski met je bil na nizki tehnični ravni. Čutim, da sem sposoben še veliko dodati, predvsem v hitrosti."

Na vprašanje, kako se bo lotil tekme, je odvrnil: "Priložnost bi bila lahko tudi prvi met, ker sem tretji po vrsti, pred vsemi tekmeci, in to bi bil lahko v primeru velike daljave zanje šok. Če pa bom napravil slabši met, bi s tem oviral sebe. Glede na občutke in daljave na ogrevalnih metih se bom odločil, kako bom začel tekmo."

Žalosten je bil zaradi petkovega razpleta finala meta kopja, v katerem Martini Ratej ni uspelo priti na zmagovalne stopničke. "Vsi smo bili razočarani in žalostni, ker smo želeli, da bi končno osvojila medaljo, ki je bila po vseh njenih izidih sezone zelo verjetna. Toda to je posebna tekma, Tatjana Jelača iz Srbije je presenetila, Martina pa je storila korak nazaj. Sedaj se mora sestaviti in nadaljevati po poti, po kateri je stopala letos, in ni vrag, da bo enkrat končno osvojila medaljo."

Kozmus je na velikih tekmovanjih v zadnjem desetletju le redko razočaral. "Tudi to je talent. Te tekme so zame izziv, niso mi v breme. Mnogi si jih naložijo kot breme in pogorijo. Zame je izziv spopad z najboljšimi tekmeci na najpomembnejši tekmi leta. Če se zatreseš, postaneš mehak in potem ne moreš doseči tistega, česar si sposoben. Sam doslej na EP nisem veliko nastopal. Tako s teh prvenstev še nimam medalje, zato je moj cilj, da jo osvojim v Švici in izpopolnim svojo zbirko."

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava