kronika

Potoki z Gorjancev v mesto prinesli vodno razdejanje

1.9.2014 | 18:25 | B. B.

Najhuje je bilo na Smrečnikovi ulici in Nad mlini. (Foto: B. B.)

Najhuje je bilo na Smrečnikovi ulici in Nad mlini. (Foto: B. B.)

Potoki z Gorjancev v mesto prinesli vodno razdejanje
Potoki z Gorjancev v mesto prinesli vodno razdejanje

Vodna ujma, ki se je ponoči in v zgodnjih jutranjih urah s hudourniškimi potoki z Gorjancev zgrnila nad Novo mesto in nekatere bližnje kraje, se v zadnjih urah umirja. Na regijskem centru za obveščanje so okoli poldneva končno nehali brneti telefoni, voda pa se je začela umikati. Ob 8. uri so bili za potrebe polnjenja protipoplavnih vreč aktivirani gasilci naslednjih društev: GRC Novo mesto, PGD Šmihel pri Novem mestu, Smolenja vas, Prečna, Stopiče, Uršna sela, Lakovnice, Stranska vas, Dolž, Mali Podljuben in Podgrad-Mehovo. Gasilci so protipoplavne vreče napolnili s peskom in jih razvozili na poplavljena območja.

Narasle vode

V Črmošnjicah pri Stopičah je voda ogrožala dve stanovanjski hiši in gospodarsko poslopje. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Stopiče so namestili protipoplavne vreče in odstranili bale sena ter hlodovino iz potoka Težka voda.

Na Belokranjski cesti v Novem mestu je voda ogrožala prostore Kaburjevega mlina. Gasilci PGD Šmihel pri Novem mestu so s protipoplavnimi vrečami zaščitili objekt in preusmerili tok vode. Skupaj z delavcem podjetja Malcoma so izpod mostu odstranili naplavljene bale sena.

Na Obrtni cesti v Šentjerneju meteorna voda poplavila prostore podjetja L-TEK. Gasilci PGD Šentjernej in PGD Mokro Polje so skupaj z zaposlenimi v podjetju izčrpali meteorno vodo s površine okoli 1500 kvadratnih metrov. Prečrpali so več kot sto kubičnih metrov meteorne vode pomešane s fekalijami.

V ulici Ob potoku v Novem mestu je voda ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilci GRC Novo mesto so s protipoplavnimi vrečami zaščitili objekt.

V ulici Nad Mlini v Novem mestu je voda ogrožala poslovni objekt. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so namestili protipoplavne vreče in pred objektom z dvema potopnima črpalkama črpali vodo, ki je ogrožala poslovni objekt. Voda je tam zalila dve stanovanjski hiši. Gasilci GRC Novo mesto in Šmihel Novo mesto so izčrpali in posesali vodo iz objektov ter s protipoplavnimi vrečami zaščitili objekte.

V naselju Čadraže, občina Šentjernej, je voda iz Čadraškega potoka začela poplavljati hišo in gospodarski objekt. Gasilci PGD Maharovec in domačini so postavili 20 metrov protipoplavnih vreč in preusmerili tok potoka mimo objektov.

Na mali Cikavi v Novem mestu je voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Smolenja vas so izčrpali vodo iz objekta, namestili protipoplavne vreče in preusmerili tok vode hudourniškega potoka. Gasilci PGD Smolenja vas bodo spremljali dogajanje ob potoku in ukrepali, če bo potrebno.

Na Smrečnikovi ulici v Novem mestu je voda zalila poslovne prostore in okolico Vrtnega centra Novo mesto. Delavci Elektra Ljubljana so odklopili elektriko. Gasilci GRC Novo mesto so s čolnom dostavili opremo za črpanje, agregat in delavce podjetja. Zaposleni v Vrtnem centru so izvedli črpanje in sanacijo po poplavi. Na Smrečnikovi ulici je voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Že pred prihodom gasilcev so z zaščito objekta pričeli policisti, ki so nanašali pesek pred vhod objekta. Gasilci GRC Novo mesto so izčrpali in posesali vodo iz objekta ter namestili protipoplavne vreče.

Pri kraju Potok, občina Straža, se je drevo zagozdilo pod lesenim mostom na reki Krki. Gasilci PGD Vavta vas so drevo razžagali in odstranili.

Na Smrečnikova ulici v Novem mestu voda ogrožala poslovno stanovanjski objekt. Gasilci GRC Novo mesto so izčrpali in posesali vodo iz objekta ter namestili protipoplavne vreče.

Voda je zalila tudi stanovanjsko-gospodarski objekt - mlin - v Stopičah, občina Novo mesto. Gasilci PGD Stopiče so pregledali objekt z okolico in bodo spremljali naraščanje potoka Težka voda. Zaenkrat črpanje vode ni možno.

Grozili tudi plazovi

Zgodaj zjutraj se je na cesto Novo mesto – Metlika pri Koroški vasi vsul plaz zemlje. Delavci cestnega podjetja so postavili ustrezno signalizacijo in plaz sanirali.

Malo kasneje se je v Hrastju pri Mirni Peči sprožil plaz na hribu za stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Mirna Peč in predstavniki Občine Mirna Peč so opravili ogled terena in ugotovili, da trenutno ni neposrednega ogrožanja. Sanacijo plazu bo organizirala občina.

Pod cesto Štrekljevec–Jugorje, občina Metlika, se je odtrgala plazina zemlje v dolžini desetih metrov. Dežurni delavci CP Črnomelj so postavili cestnoprometno signalizacijo.

Opozorilo

Po podatkih Oddelka za hidrološko prognozo, Agencije RS za okolje, bo reka Krka predvidoma zvečer v Podbočju presegla opozorilni pretok 200 kubičnih metrov na sekundo in pričela poplavljati v območju pogostih poplav.

 Poplavljalo tudi v Posavju

V naselju Bušeča vas, občina Brežice, je meteorna voda zalila del cestišča. Dežurni delavec CGP Brežice je postavil prometno signalizacijo.

Gasilci PGE Krško so v tovarni Vipap zjutraj pričeli s prečrpavanjem meteorne vode, ki je zalila enega izmed njihovih prostorov. Prečrpavanje so končali ob 18. uri in jutri zjutraj z njim nadaljujejo.

Meteorna voda je poplavila del cestišča v kraju Tržišče občina Sevnica. Dežurni pri CGP Sevnica so del vode izčrpali in postavili cestno prometno signalizacijo.

Na cesto Ravne - Šedem, občina Krško, se je nagnil telefonski drog. Posredovali so delavci Telekoma Slovenije.

Na Jesenicah na Dolenjskem, občina Brežice, so gasilci PGD Obrežje iz kletnih prostorov objekta Krajevne skupnosti prečrpali meteorne vode.

Voda ni pitna

Kostak obvešča vse uporabnike pitne vode, ki se oskrbujejo iz vodovodnega sistema Kostanjevica na Krki, da je potrebno vodo pred uporabo, zaradi povečane motnosti prekuhavati. Obvestilo velja do preklica.

KS Cerklje ob Krki obvešča vse uporabnike vodovodnega omrežja IZVIR, da zaradi zadnjih padavin pitna voda iz zajetja IZVIR ni primerna za uporabo. Vsak dan med 18.00 in 20.00 bo PGD Pirošica dostavila pitno vodo.

‹ nazaj

Komentarji (11)

1.9.2014OceniWaser Tone 
Za tole sra+je je odgovoren škof Glavan. Škodo naj poravna kapiteljska škofija, ki je v direktni zvez i z bogom, ki ga krona na veliko.
1.9.2014OceniŠmihelčan 
Leta 1996, je bila voda 15 cm višja kot danes. Res pa je, da je val trajal samo 4 ure, danes pa je bil daljši interval. Vendar leta 1996 je bila voda višja!!!!!! Takratni mlinar Štine, je to zabeležil na svojih vratih mlina, tako, da imate tudi dokaz.
1.9.2014Oceniangelca 
o kako lepo
2.9.2014OceniKugllager 
Se strinjam z Tonetom. RKC samo krade in se gre Zvon1 in Zvon2, poleg tega pa še njihov šef Bog dela poplave, potrese, njegovi zemeljski čobani pa lovijo male fantičke! Bljak!
2.9.2014OceniJan 
Vi niste normalni. Ste lahko še bolj plehki in imate še bolj opran mozag kolikor ga mate?
2.9.2014Ocenistane 
jaz mislim, da je kriva Bratuškova. Odkar je v odhajanju vseskozi pada dež. pa tudi zima ni bila bog ve kakšna. Ko je bil Janša na vladi je bilo vseskozi lepo vreme. Človek ima izkušnje. Je že vse življenje na sončni upravi. več ali manj.
2.9.2014Ocenipodgurc 
Najprej pohvale prostovoljnim gasilcem, ki so takoj priskočili na pomoč. Kot drugo pa :" DA VAS NI SRAM, kako lahko v vsako stvar vpletate politiko! Kako rad bi videl vas pametnajkoviče ob 5 zjutraj v vodi do kolen kako pomagate! Ampak NE, Trebaje jezkat! Prekleti ......... hinavci in nevoščljivci!
2.9.2014OceniMiroslav 
ni panike, bo to vse Cerar porihtov brez skrbi
2.9.2014Ocenipoplavljenec 
Ja, lepo se je na toplem in suhem smejat tistim, ki smo v dreku... to je naš nacionalni šport. HVALA sosedu, policistoma in gasilcem, ki so pomagali zaščititi in preprečiti še večjo škodo, kot je sicer v hiši nastala.
2.9.2014Oceniborut 
kva pa maš bajto tam ob vodi? če bi kej mislu jo neb tam postavu. najbolj mi gre na živce folk ki postavlja bajte ob hudournikih al pa na strmih pobočjih kjer se vid da bo prišlo do plaza. prav izzivajo usodo. in ko se zgodi to kar je samoumevno, potem so pa cviljenja pa "u država ni nič naredila za nas uuuu.."

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava