bela krajina

Stolp zrasel kar med sestankom

18.9.2014 | 14:40 | B. B.

Stolp je zrasel dobesedno iz danes na jutri. Na levi je rezultat včerajšnjih, na desni pa današnjih del. (Foto: J. B.)

Stolp je zrasel dobesedno iz danes na jutri. Na levi je rezultat včerajšnjih, na desni pa današnjih del. (Foto: J. B.)

Črnomelj - Na črnomaljski železniški postaji je kljub nasprotovanju lokalnega prebivalstva, krajevne skupnosti in občine zrasel 30 metrski stolp nove javne železniške infrastrukture, na katerem bodo oddajali digitalni radijski sistem GSM-R.

Včeraj so se na željo črnomaljske županje Mojce Čemas Stjepanovič predstavniki investitorja in projektanti sestali s predstavniki občine in krajevne skupnosti, a medtem, ko so se udeleženci pogovarjali o tem, da bi gradnjo za vsaj nekaj dni prestavili in preučili še druge možnosti, so na železniški postaji že začeli graditi stolp, danes pa so ga dokončali. 

"Snovalci projekta in investitor so pozabili na lokalno prebivalstvo in jih z ignoriranjem postavili v kot. Stolp je tako rekoč črna gradnja, saj je na tej parcelni številki 44 solastniških deležev, kjer je eden tudi občinski. Občina Črnomelj k temu ni podala soglasja, prav tako nobeden od solastnikov. Smatramo, da gre za črno gradnjo, zato se jo je mudilo tudi tako hitro postaviti. V pičlih 12 urah so postavili stolp, ki zdaj kazi podobo," pravi predsednik KS Črnomelj Jaka Birkelbach.

Kot pravi Birkelbach, je investitor občino zaprosil le za lokacijsko informacijo, ki je iz leta 2010 in je zastarela oz. neveljavna, saj je bil oktobra 2011 sprejet nov prostorski načrt občine Črnomelj.

"Skrajno nesmotrno je, da pripravljavci projekta, investitor, izvajalci in še kdo, niso vzpostavili stika s prebivalci, ki živijo v neposredni bližini, in skrajno neodgovorno je, da s tem posegom niso seznanili solastnike parcele," je ogorčen Birkelbach.

Naročnik projekta je ministrstvo za infrastrukturo in prostor, investitor pa država. Sofinanciran je iz evropskega kohezijskega sklada nadzor pa opravljata družbi DRI upravljanje investicij in SŽ - Infrastruktura.

‹ nazaj

Galerija (2)

Stolp zrasel kar med sestankom
Stolp zrasel kar med sestankom

Komentarji (28)

18.9.2014Ocenigsm 
Kaj pa ta Mojca in Jaka blefirata in nakladata. Aja, uboga županja saj je že včeraj sklicala sestanek in se hotela pogovoriti, da gradnjo začnejo po volitvah. Ta prisklednik Jakec pa še sam ne ve kje bi in komu ....! V glavnem še en dokaz več kako sposobno županjo Desus-ove koalicijske vlade imamo.
18.9.2014Ocenimojc 
gsm se strinjam!!!!!zamenjati obadva!!!!!!!!!!
18.9.2014OceniJaka v hlače kaka 
A takšen stolp kar zraste?A je to kakšno novo drevo? Sedaj samo naj še uredeijo dostop za varen dostop na vrh in naj bo obenem tudi razgledno stolp,a ne bo lepo, Mobiteli vam mnogo več sevajo, kot tile občasni digitalni impulzi .Ja koliko vlakov pa sedaj še sploh vozi, Še za časa Marije Terezije jih je več, Ldi pomirte se, .,to ni proga KP-LJ.MB, bodite srečni dokler sploh vozi kakšen vlak, Lahko bi vas že enkrat srečala pamet,
18.9.2014Oceniana 
Prebivalci, ki živijo v bližini, bodo jasno proti, a vsi politiki in občinarji trdijo, da bi že zdavnaj morali posodobiti progo. Kakšna naj bo posodobitev, če so takoj, ko se nekaj naredi, proti!! Doma pa so taisti ljudje obkroženi z napravami, ki sevajo.
18.9.2014OceniOjdip 
Bi bilo smiselno z dolgo ketno privezat spodnji del stolpa za lokomotivo pa naj si ga sami zrušijo. Je**le jih železnice, ki so same sebi namen. Naj razbremenijo avtoceste in začnejo pakete in težki tovor furat spet z vlaki, naj pohitrijo potovanje iz tistih na papirju 60 km/h (realno 45-55 km/h) na vsaj 80 km/h. In naj posodobijo in poštimajo postaje, saj izgledajo kot iz povojnega časa ali pa kakor, da smo na Kosovem ali v Albaniji. Sepso ali sifilis lahko fašeš samo v slovenski bolnici in na wc-jih slovenskih želenic. Pfuj.
18.9.2014Ocenidolenc 
Tudi po progi Zidani most-Dobova in Sevnica NM rastejo stolpi. Narod je, pa ga nič ne vprašajo niti seznanijo. To je vladanje in pravna država. Nekdo napiše uredbo, pa je vse zakonito. Če pa narediš škarpo pa rabiš lokacijsko informacijo, če je na meji parcel pa še soglasja, če je v pasu železnic ali el. napeljave še to, državne ceste pa še od njih itd...Tisti, ki vlada odreja pravila igre, kot v času monarhov. Pa še ti objekti v veliko primerov izstopajo iz okolja, kvarijo izgled. Tudi v EU je tako z veternimi elektrarnami pa visokonapetostnimi daljnovodi..., mi pa jih kar prenašamo. To je čisto nasilje.
18.9.2014Ocenitrde buče 
A razumete, da vam mobiteli dosti bolj pražijo vaše možgane in še kaj, kot pa ta stolp in to kar je na njem. Tole je povsem nedolžna napravica napram vašim čvek mašinam.
18.9.2014OceniBelokranjec123 
Kaj pa mobiteli ki jih nosite v žepih nič ne sevajo na mednožne možgane ?
18.9.2014OceniČengiia 
to bo fino, ko bomo imeli spet žledolome pa te zadeve. me prav zanima kdo bo odgovarjal če bo tole padlo komu na fangl? pa drugače tudi zelo lepo sovpade z okolico. a se res ne da te zadeve montirat kam na kako streho, pa malo nižje naredit???? zadnje čase ko malce opazujem situacijo v tej naši ljubi domovini, se mi zdi da je povest o Butalcih napisana po dejanskih dogodkih. Najbrž bo sledilo še nadaljevanje Butalci II .
18.9.2014OceniHišni mojstri 
Tisti ki blebetate o silni škodljivosti mobitelov v žepih - kaj ko bi se malo strokovno izobrazili, preden se do konca blamirate? Aja, saj se ne boste blamirali, ker ste ANONIMNI. Tako je pa lahko biti "pameten", ja. Za razliko od vas, tisti ki se upirajo, pa NISO anonimni. Imajo JAJCA. Kaj pa vi? Pelodni mešiček?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava