posavje

Hrib se premika, stanovalci v strahu zrejo v nebo

19.9.2014 | 13:05 | A. K.

Hrib se premika, stanovalci v strahu zrejo v nebo
Hrib se premika, stanovalci v strahu zrejo v nebo

Veniše, Volovnik - "Želimo si le mirnega spanca. To pa ob veliki gmoti zemlje, ki se je ob nedavnem deževju spet premaknila in se približala naši hiši, ni ravno lahko." S temi besedami strah, s katerim se vsak dan spopadajo zaradi grozečega plazu, opiše eden od bližnjih bližnjih stanovalcev v Volovniku. Huda ura, ki se je znesla nad to sicer mirno vasico v krški občini, je namreč za sabo pustila razdejanje, kakršnega ne pomnijo niti najstarejši prebivalci.

"Ko je žena zjutraj pogledala skozi okno, jo je skoraj zadela kap, saj se je sosedov vinograd skoraj povsem približal hiši," pripoveduje Cvetko Sršen.

Na pomoč so prizadetim prebivalcem takoj priskočili pripadniki civilne zaščite, ki so plaz zaščitili in pomagali očistiti cesto. Čeprav plaz trenutno miruje, pa se bo treba čim hitreje lotiti celovite sanacije, saj območje plazu obsega več kot tri hektare in ogroža tako stanovanjske hiše, kot edino dostopno cesto do Volovnika.

Težave zaradi premikanja zemlje imajo tudi v nekaj kilometrov oddaljenih Venišah, ki se je sredi tedna spet premaknil za nekaj metrov in prav tako predstavlja grožnjo tam živečim ljudem.

"Na tem območju imamo v bistvu dva plazova. Spodnji se je že zelo nevarno približal hišam," pojasni poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Vlado Grahovac.

Plazove, ki ogrožajo stanovanjske objekte in ceste, si je ta teden skupaj z Grahovcem in predstavniki krške občinske uprave ogledal tudi geolog Metod Kranjc, že v nedeljo pa tudi poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, ki je poudaril, da bo za sanacijo potrebna tudi pomoč države.

Samo v krški občini naj bi sicer nedavne obilne padavine po prvih ocenah s terena povzročile za okoli 1,5 milijona evrov škode, kar pa še ni končna številka.

‹ nazaj

Galerija (6)

IMG_0030
IMG_0031
IMG_0034
IMG_0036
Veniše 2
Veniše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava