bela krajina

Vranov let v spomin na junaštvo naroda

22.9.2014 | 10:30 | B. D. G.

Vranov let na otoku v Beli krajini. (Foto: B. D. G.)

Vranov let na otoku v Beli krajini. (Foto: B. D. G.)

Na belokranjskem partizanskem letališču Otok je to soboto potekala že sedma spominska slovesnost Vranov let, s katero so spomnili na junaško akcijo med drugo svetovno vojno, ko so ob pomoči partizanov, partizanskih kurirjev in slovenskih, pretežno kmečkih prebivalcev osvobodili 87 zavezniških vojnih ujetnikov in letalcev.

Zaradi tistih časov Otok, Ožbalt, Gornji Grad in Geoss povezuje mednarodna spominska pot zavezništva. S partizanskega letališča v Otoku so sicer zavezniški piloti med vojno odpeljali na stotine partizanskih ranjencev, preko 2.000 žensk in otrok ter 806 sestreljenih zavezniških letalcev.

Vranov let v spomin na junaštvo naroda

Za kulturni program na sobotni slovesnosti, ki so ji pomembnost dali tudi praporščaki, predstavniki borcev in slovenske vojske, pa tudi belokranjski županji in župan, so poskrbeli: ženski pevski zbor DU Metlika, pevski zbor Cantabile, recitatorji OŠ Metlika in harmonikarji šole Melodiart.

‹ nazaj

Galerija (15)

vRANOV LET 01
vRANOV LET 02
vRANOV LET 03
vRANOV LET 04
vRANOV LET 05
vRANOV LET 06
vRANOV LET 07
vRANOV LET 08
vRANOV LET 09
vRANOV LET 10
vRANOV LET 11
vRANOV LET 12
vRANOV LET 13
vRANOV LET 14
vRANOV LET 15

Komentarji (4)

22.9.2014OceniAlma Maksimiljana Karlin 
Alma Maksimiljana Karlin se je kot znana nasprotnica nacizma v strahu pred gestapom avgusta 1944 odpravila v partizane. Upala je, da bo s pomočjo partizanov prišla do Angležev. Vendar ji z osvobojenega ozemlja v Beli krajini partija kljub bolezni ni dovolila k Angležem v Italijo. O tem je zapisala: "Omenila sem, da sem se novembra [1944] obrnila na angleško misijo. »Za kaj takega te lahko ustrelijo,« se je glasil odgovor, »kajti dovoljenje ti lahko da samo naša skupščina. Angleži nimajo kaj odločati, saj jih večina dela za njihovo obveščevalno službo in jim pač ne moremo zaupati. To te lahko stane glavo.« »Zaradi naštevanja mojih del že ne!« sem odvrnila jezno. Zdaj sem si prvič jasno rekla: Ta sistem ne more biti prida, ker temelji na terorju. Če se me tako bojijo spustiti ven samo zategadelj, ker nisem njihovih političnih nazorov, čeprav sem premišljeno pristopila v njihovo Osvobodilno fronto in se vedno razglašala za nasprotnico nacizma, potem je bilo vse skupaj zaman. Odtlej sem se v sebi vse bolj oddaljevala od osvobodilnega gibanja. Hvaležnost bi me zavezovala, a ker so me proti moji volji zadrževali tukaj, sem postala njihova nasprotnica." Partizani so jo spustili le v Dalmacijo, od koder se je po končani vojni vrnila v Celje. Umrla je zaradi tuberkuloze in raka na dojki 14. januarja 1950.
22.9.2014Ocenilokalno 
Preberite si komentarje na Lokalno.si : Partizanski borci in mladina v Prilozju
22.9.2014Ocenireporter 
Reporter.si : Te dni mineva 70 let od začetka največje operacije reševanja ameriških pilotov na jugoslovanskih tleh med 2. svetovno vojno. Ne, niso jih rešili Titovi partizani, ampak jugoslovanski kraljevi vojaki oziroma četniki, ameriški predsednik Harry Truman pa je leta 1948 njihovega poveljnika Draža Mihailovića zaradi Operacije Halyard posmrtno nagradil z enim najvišjih odlikovanj - Legijo za zasluge, vojaškim odlikovanjem oboroženih sil ZDA.
22.9.2014Oceniniče 
kje pa je renatka???????????????????????

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava