novice

Danes je evropski dan boja proti trgovini z ljudmi

18.10.2014 | 12:05 | STA

Danes je evropski dan boja proti trgovini z ljudmi

Ljubljana - Danes je evropski dan boja proti trgovini z ljudmi, ki ga Evropska unija obeležuje že osmo leto zapored. Namen dneva je opozoriti na pojav, ki predstavlja hudo kršitev človekovih pravic in obliko kaznivega dejanja. S to problematiko se sooča tudi Slovenija, predvsem v obliki prisilne prostitucije in beračenja.

Društvo Ključ je ob tej priložnosti opozorilo, da je trgovina z ljudmi pri nas še kako živa. V Sloveniji in v Evropi nasploh pa se najbolj izrazito kaže skozi prisilno prostitucijo. A k trgovini z ljudmi prištevamo še številne druge oblike izkoriščanja, kot so prisilno delo, služabništvo, beračenje, tatvine in preprodaja organov.

Tudi ministrstvo za zunanje zadeve je opozorilo, da smo kljub vsem naporom na nacionalni, regionalni in globalni ravni, priča porastu trgovine z ljudmi. Glavni vzrok za razmah tega pojava je po navedbah ministrstva svetovna gospodarska kriza, ki da prinaša vse slabše gospodarske razmere s skokovitim naraščanjem brezposelnosti in posledično vse večjo revščino. Posebej ranljivo skupino predstavljajo ženske in otroci, dodajajo pri MZZ.

"Za učinkovit boj proti trgovini z ljudmi je potrebno dosledno spoštovanje mednarodnih konvencij. Eno najučinkovitejših orožij pa predstavlja osveščanje javnosti, predvsem otrok in mladostnikov, da bi se znali zoperstaviti pastem trgovine z ljudmi," so zatrdili pri MZZ.

V Sloveniji je statistično najbolj očitna trgovina z ljudmi za namen prisilne prostitucije in beračenja, opazno pa je tudi prisilno delo. V Sloveniji se proti temu bori medresorska delovna skupina, njeno delo pa je usmerjeno v zmanjšanje povpraševanja po tovrstnih storitvah. To zadeva različne akterje, od delodajalcev in gospodarskih družb do uporabnikov storitev v spolni industriji ter raznih agencij in podobno, je poudaril nacionalni koordinator za boj proti trgovini z ljudmi na notranjem ministrstvu Sandi Čurin.

‹ nazaj

Komentarji (1)

18.10.2014OceniTITO 
Saj trgovina z ljudmi je tudi delo agencij katere ponujajo delavce firmam (to je zdaj bolj fino izpeljano), prej so šli na oder in si je fevdalec izbral svojega podložnika za prisilno delo zemljiškega gospoda!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava