kultura

Jakac, ki ga lahko vidite le na razstavi in katalogu

28.10.2014 | 18:30 | I. Vidmar

Avtorica razstave in kataloga Jasna Kocuvan in oblikovalec Jurij Kocuvan (Foto: I. Vidmar)

Avtorica razstave in kataloga Jasna Kocuvan in oblikovalec Jurij Kocuvan (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Tridesetletnico Jakčevega doma Dolenjski muzej obeležuje z zunanjo obnovo stavbe doma in prenovljeno stalno razstavo Božidarja Jakca, ki jo bodo odprli v četrtek, 30. oktobra ob 18. uri, pridobitev pa sta avtorica razstave in kataloga ter vodja programa Jasna Kocuvan in oblikovalec Jurij Kocuvan predstavila na današnji novinarski konferenci.

V stalno razstavo je vključenih 80 od skupno 828 del, ki jih je Božidar Jakac podaril Novemu mestu leto dni pred svojo smrtjo. Žal pa tudi ta dela, čeprav jih je umetnik mestu podaril, niso prosto dostopna, saj Jakčevi dediči kot imetniki materialnih avtorskih pravic prepovedujejo skoraj vse. Kot je na novinarski konferenci prebrala Jasna Dokl Osolnik, ki jo je novomeška občina pred časom za stike z javnostjo zaposlila v Dolenjskem muzeju, je brez pisnega dovoljenja imetnika materialnih avtorskih pravic na likovnih in drugih avtorskih delih, ki so uporabljeni v katalogu, Primoža Pabla Miklavca Turnherja, prepovedano kakršnokoli reproduciranje, distribuiranje, javno priobčevanje, predelava ali druga uporaba likovnih del v katalogu in drugih del ali njihovih delov, v kakršnemkoli obsegu ali postopku in s katerimikoli sredstvi, vključno s fotokopiranjem, tiskanjem ali shranitvijo v elektronski obliki. Glede na to je ogled razstave ali nakup kataloga kot kaže edina možnost, da Novomeščani vidijo dela svojega velikega someščana, ki jim jih je nekoč podaril.

Izbor Jakčevih del na stalni razstavi obsegajo vsa obdobja njegovega ustvarjanja in so razdeljena v štiri sklope. V prvem so dela, ki so nastala do zaključka njegovega študija v Pragi, kamor sodijo tudi za razstave novomeške pomladi, v drugem sklopu so dela, povezana z Novim mestom in Dolenjsko, tretji sklop tvorijo Jakčevi portreti in avtoportreti, v četrtem sklopu pa dela, ki so nastala med njegovimi potovanji po Evropi, Ameriki in Severni Afriki.

Oblikovalec kataloga Jurij Kocuvan je ob tem dejal, da je Božidar Jakac nedvomno najpomembnejši likovni ustvarjalec na Dolenjskem in dodal: Vesel sem vsakega projekta, pri katerem sodelujem in se s svojim delom dotaknem njegovih del.

Po besedah Jasne Kocuvan bo stalna razstava Božidarja Jakca v taki obliki na ogled najmanj deset let.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava