novice

Obdobje gnojenja s tekočimi gnojili ponekod podaljšano do 15. decembra

18.11.2014 | 11:00 | STA

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

Ljubljana - Kmetijsko ministrstvo je izdalo dovoljenje za podaljšanje obdobja gnojenja s tekočimi organskimi gnojili na nekaterih območjih, in sicer do 15. decembra. Kmetijsko gozdarska zbornica je namreč ministrstvo opozorila, da je po ugodnih razmerah za rast rastlin pomladi in v začetku poletja nastopilo obdobje z obilnimi padavinami.

Poleg težav s kakovostjo, boleznimi, škodljivci, gnitjem ali popolnim propadom posevkov se kmetje soočajo tudi z izrednimi težavami pri spravilu pridelkov. Do septembra je namreč padlo že več padavin, kot je celoletno dolgoletno povprečje. Prihajalo je do razlitij rek in potokov ter številnih zemeljskih plazov. Spravilo se je na številnih območjih začelo šele v oktobru. Tla so na določenih območjih še vedno zasičena z vodo, so sporočili z ministrstva.

Prehod s težjo kmetijsko mehanizacijo je na številnih območjih še vedno onemogočen. Zaradi razmočenosti, zasičenosti tal z vodo in poplav je že daljši čas otežen oziroma ponekod onemogočen razvoz tekočih organskih gnojil.

Na številnih površinah so še posevki, ki jih ni bilo mogoče pospraviti, tako da je pred razvozom treba opraviti še spravilo pridelka in pripraviti tla za ozimne setve. Za vsa ta opravila je treba čakati na čim bolj ugodne razmere, saj se pri prehodih s težjo mehanizacijo uniči struktura tal in posledice so dolgoročno poslabšanje rodovitnosti tal.

Zaradi navedenega ne bo mogoče v celoti izvesti razvoza tekočih organskih gnojil pred nastopom obdobja prepovedi, ki sicer traja od 15. novembra do 15. februarja.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava