dolenjska

Pri Brezovi Rebri uplenil volka

25.11.2014 | 07:35 | R. N.

Miha Premelč (spredaj) z lovskimi kolegi ob sobotnem plenu. (Foto: osebni arhiv M. P.)

Miha Premelč (spredaj) z lovskimi kolegi ob sobotnem plenu. (Foto: osebni arhiv M. P.)

Žužemberk - Miha Premelč iz Novega mesta, sicer dolgoletni član lovske družine Plešivica-Žužemberk, se lahko kot lovec pohvali s številnimi trofejami, med drugim je ustrelil tudi že kar nekaj medvedov, v soboto zjutraj okoli 10. ure pa je med Velikim Lipovcem in Brezovo Rebrijo prvič uplenil volka.

Volk naj bi bil star štiri leta. (Foto: osebni arhiv M. P.)

Volk naj bi bil star štiri leta. (Foto: osebni arhiv M. P.)

»Prav nič nenavadnega ni, da sem na tem območju uplenil volka. Lovci in tudi občani smo vedeli, da se okoli potikajo štirje, na samem lovu takrat pa je bil samo eden,« je dejal Premelč, ki se je na napovedano »jago« odpravil skupaj z nekaterimi lovci lovske družine. Vsi so potrpežljivo prežali, saj je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano letos izdalo pet odločb za uplenitev volka, dve sta bili za kočevsko in novomeško območje. »Srečnež sem bil jaz, mirno sem ga počakal, da sem ga dobro videl in nato ustrelil. Časa ni bilo veliko. Zadel sem ga v pleče in volk je na mestu umrl,« je brez velikega navdušenja povedal.

Takoj po uplenitvi so žival odpeljali v hladilnico v Žužemberku, kamor je prišel tudi Marjan Kumelj, ki je na novomeškem zavodu za gozdove pristojen za lov, in opravil meritve ter vzel drobovino, kri in ostale organe za nadaljnjo analizo. »Volk je tehtal 34 kg, dolžina hrbtenice pa je znašala 114 cm. Po prvih ocenah naj bi bil star okoli štiri leta, a za natančnejše podatke bo potrebno počakati na meritve vzetega zoba,« je še dodal Premelč, ki ga namerava nagačiti, a za zdaj še ne ve, kam ga bo postavil.

‹ nazaj

Komentarji (40)

25.11.2014 2 (2) (0)OceniSvašta 
Brez besed...
25.11.2014–9 (2) (11)OceniJože 
Koliko škode naredijo volkovi jih bi bilo potrebno več dovoliti za odstrel.
25.11.2014Ocenidead 
grozno, ni kej
25.11.2014 3 (5) (2)OceniMitja 
Gospod Jože, mene pa malo več zanima glede tega koliko škode naredijo volkovi. Bi prosil če me lahko seznanite s številkami koliko škode naredijo (v € ali pa število ubitih živali)? Kaj se šteje pod škodo, ki jo povzročijo volkovi? In koliko škode je naredil trop čigar član je bil ustreljen volk? Najlepša hvala za odgovor.
25.11.2014 4 (4) (0)OceniJan 
Volk je ena najlepših in najplemenitejših živali naših gozdov. Koliko škode naredijo in kako obsežen odstrel je potreben res ne vem, samo omenjam, da so to res krasne živali.
25.11.2014–1 (1) (2)OceniJože 
Ja res je lep,Mitja če bi imel drobnice na paši potem bi vedel koliko škode naredi volk.
25.11.2014 4 (7) (3)OceniMitja 
Jože imaš prav in si predstavljam kako boli rejca s srcem, ki se mu to zgodi. Rejec brez srca pa je tega vesel, ker več dobi od države za škodo kot pa bi dobil za ovco na trgu in posledično tak rejci nimajo interesa dobro zaščitit drobnico. Dobro zaščitena drobnica je varna pred volkovi. Dobra zaščita: Električna ograja višine 1,5m, ovčarski psi in nočno zapiranje drobnice. Je pa malo rejcev, ki nudijo tako zaščito. Je pa tudi težko trditi, da bi bil potreben večji odstrel za zmanjšanje škode, saj raziskave kažejo, da povečan odstrel pomeni tudi povečanje škode na drobnici. Kakor sem seznanjen ta trop še ni povzročil škode. Sam pa jo v kratkem pričakujem, ker glede na podatke v članku sklepam, da je bil ustreljen alfa samec, kar pomeni, da je trop razpadel. Trop se bo ohranil samo v primeru, da sprejmejo drugega volka v trop, kar je zelo redko. Sedaj pomeni to, da je na tem območju alfa samica z dvema mladičema, ki sta stara pol leta, če sta letošnja ali leto in pol, če sta lanska ali mešano. Taki mladiči imajo zelo malo znanja glede lovljenja in samo samica bo težje ulovila plen za mladiča, kot bi ga v paru s samcem. Posledica tega je, da gre volk plenit lahko dostopen plen in to je drobnica. Želim si, da predvidevam narobe in trop ne bo razpadel, bo ostal zdrav ter plenil divjad in ne drobnico.
25.11.2014—   (1) (1)Oceniv spomin 
Včasih, ko je "vladal red v teh krajih", so dali nagrado vsakemu, ki je fental volka, sedaj pa tole jamranje. Ja, kje je pa "stane", da se nič ne oglasi. To je njegov rejon.
25.11.2014—   (2) (2)OceniJakob Gale 
Dobesedno vzeto iz članka: "je dejal Premelč, ki se je na napovedano »jago« odpravil skupaj z nekaterimi lovci lovske družine. Vsi so potrpežljivo prežali, saj je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano letos izdalo pet odločb za uplenitev volka, dve sta bili za kočevsko in novomeško območje. »Srečnež sem bil jaz, mirno sem ga počakal, da sem ga dobro videl in nato ustrelil. Časa ni bilo veliko. Zadel sem ga v pleče in volk je na mestu umrl,« je brez velikega navdušenja povedal." Hja, volk ne umre, spoštovani lovec, edina žival (žuželka v bistvu), ki umre, je čebela. Vemo zakaj. Čudno je, da niste bili navdušeni nad lovino. Hm, hja, vam je bilo žal zveri? Sicer se ne spomnim, da bi volk napadel koga v Suhi krajini, a da dela škodo med drobnico, čeprav je plemenita zver in lepa na pogled, se strinjam, da more narediti veliko škode rejcem ovac in koz. Morda tudi govedorejcem, a teh v teh krajih verjetno ni veliko. Ali pač, ne vem. Samo, za obrambo pred njihovimi napadi so naši dedje, ki so bolj živeli v sožitju z naravo in niso brezumno posegali v življenski prostor zveri, uporabljali pse. Kraške ovčarje, našo izvorno plemenito pasmo psov, ki jo nekateri nerazumno uporabljajo za čuvanje (opuščene?) ribogojnice na Dvoru. Tiste zahteve cenjenega zahtevalca o številu škode, ki jo naredijo volkovi bolj spada v otroški vrtec. Očitno avtor zahtevka še nikoli ni srečal volka v naravi. Recimo pozimi, ko ni hrane in je volk lačen in gre v plenitev drobnice, saj je le ta najmanj problematična za uplen. Ko bi ga takrat srečal bi zagotovo spustil vsebino svojega črevesja zbranega pri zadnjiku v hlače, ne glede, kako je lepa in plemenita lačna zver. Stavim, kar hočete. Če ne verjame, naj poskusi na Notranjskem. Z veseljem mu bodo pokazali, kam naj gre na ogled. Priporočam, da gre, ne lačen, sestradan.
25.11.2014 3 (3) (0)OceniJakob Gale 
Dobil sem obvestilo, da bo komentar pregledan pred objavo. A je zdaj tudi jaga politično opredeljena, kako se bralci odzivamo na določene članke, ali kaj? Ma, pejte vi mal u ...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava