dolenjska

Novomeška škofijska Karitas ne zmore vsega povpraševanja

28.11.2014 | 08:35 | STA, M. M.

Direktor novomeške škofijske Karitas Igor Luzar (levo) in generalni tajnih Gregor Vidic (desno; foto: I. V., arhiv DL)

Direktor novomeške škofijske Karitas Igor Luzar (levo) in generalni tajnih Gregor Vidic (desno; foto: I. V., arhiv DL)

Novo mesto - Pri Škofijski karitas Novo mesto, ki pokriva območje jugovzhodne Slovenije, na leto v povprečju pomagajo približno 7000 prosilcem. Letos so jim med drugim pomagali s sto tonami materialne in nekaj manj kot 100.000 evri denarne pomoči v obliki plačevanja položnic in drugih stroškov. Pričakovanja prosilcev so sicer veliko višja od njihovih zmožnosti.

Generalni tajnik novomeške škofijske Karitas Gregor Vidic je na včerajšnji novinarski konferenci povedal, da se je število njihovih uporabnikov letos vnovič povišalo. Med njimi je veliko novih, hkrati pa se zmožnosti škofijske Karitas vsako leto zmanjšujejo.

Letos so že razdelili nekaj več kot 2400 rednih ter 400 izrednih paketov hrane in pralnega praška, s približno 50 tonami prehranskih izdelkov pa jim je pomagala država.

Hkrati so za plačilo položnic namenili nekaj več kot 40.000 evrov, za pomoč pri nakupu šolskih potrebščin nekaj več kot 17.000 evrov, z nekaj manj kot 7000 evri so pomagali pri nakupu kurjave, s 30.000 evri pa so v jeseni priskočili na pomoč poplavljencem v občinah Šentjernej in Kostanjevica na Krki.

Pomagali so tudi s svetovanjem, trem skupinam - družinam, starejšim in otrokom - so letos omogočili letovanje, njihovi prostovoljci pa so lani prispevali nekaj več kot 26.000 ur dela in pri svojem prostovoljskem delu prevozili skoraj 30.000 kilometrov.

Sicer pa skušajo pomagati in svetovati v okoliščinah, ko ljudje sami ne najdejo izhoda iz svoje stiske, je še povedal Vidic.

Kot je dejal direktor novomeške škofijske Karitas Igor Luzar, ta na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju združuje 25 župnijskih podružnic, hkrati pa je poudaril pomen gesla letošnjega tedna Karitas V družini sem doma.

Z njim so letos podčrtali vlogo družin, ki jim lahko Karitas pomaga v stiski. Hkrati pa želijo poudariti vzgojno vlogo družine oz. pomen družine pri odločanju njenih članov za solidarnost, prostovoljstvo in druge oblike pomoči, je pojasnil.

Sicer pa v novomeški Karitas opozarjajo, da so socialne stiske največje prav v družinah, med katerimi je veliko takih, ki s sredstvi, ki so jim na voljo, iz meseca v mesec ne zmorejo preživeti, je še povedal Luzar.

‹ nazaj

Komentarji (9)

28.11.2014–2 (0) (2)Ocenistane 
Jutri slavimo dan republike Jugoslavije, 29.12. Čestitke. To da ste lačni pa sami sebi pripišite.
28.11.2014 1 (1) (0)OceniAnton 
Stane ta peznik je naredil iz Slovenije to kar je.Razdvojiv narod in nas obubožal.
28.11.2014 3 (3) (0)OceniRenata Brunskole 
Predlagam, da se vsi pomoči potrebni obrnejo na Renato Brunskole novo sekretarko rdečega križa, ki bo z veseljem od 8000 eur plače na mesec namenila nekaj za pomoči potrebne.
28.11.2014Ocenianti propaganda 
Pa kaj se grejo na Karitasu? A ne spremljajo medijev? Pa o kakšni krizi ti govorijo? Imamo gospodarsko rast! Slovenija pod komunistično vlado spet cveti. Semolić in štrukelj že zahtevata višje plače in povišice!
28.11.2014 1 (1) (0)Ocenietičnost 
Če dodobra pogledate stoječe v vrsti za Karitas boste odkrili zelo malo slovenskih državljanov ali ljudi, ki so službo že imeli...žal. Nočem biti nacionalist, a tudi podatki ki jih lahko dobite kažejo da Karitas povečini koristijo državljani Kosova. Zakaj pa ostajajo tu če ni dela. Ker dobivajo enormne socialne pomoči. Zame ni sprejemljivo da nekdo z 1800 eur socialne pomoči in otroškega dodatka dobi paket, delavec z 600 eur pa ima dohodek in mu ne pripada...
17.2.2015Ocenimarija 
mene pa zanima ali kdo pozna kake ostarele ki bi v zameno za stanovanje in hrano potrebovali kakršnokoli pomoč?nujno iščem streho nad glavo
17.2.2015Ocenistane 
to je pa bedno, da na Karitasu vodijo evidenco kakšne narodnosti je kdo,ki pride po pomoč. Vsaki dan znova križajo Kristusa.
17.2.2015OceniJan 
Res? To iz lastnih izkušenj?
17.2.2015OceniSergej 
Slišim, da so "NAŠI" že zavzeli Debalcevo!! Čestitam!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava