gospodarstvo

Novolesova kompleksa v rokah Metalke Commerce

31.12.2014 | 07:10 | STA, M. M.

Ko je šel Novoles v stečaj, je v njem delalo več kot 500 ljudi. (Foto. BDG, arhiv DL)

Ko je šel Novoles v stečaj, je v njem delalo več kot 500 ljudi. (Foto. BDG, arhiv DL)

Straža - Nepremičnine straškega Novolesa Primare v stečaju so na včerajšnji javni dražbi, ki je v prostorih družbe 3M v Ljubljani potekala z zniževanjem izklicne cene, za nekaj manj kot 200.000 evrov prodali Metalki Commerce. Ta bo lahko kot lastnik celotnega kompleksa nekdanjega Novolesa v Straži sedaj nadaljevala s tamkajšnjo lesno-predelovalno dejavnostjo.

V Metalki Commerce so povedali, da so straško lesno proizvodnjo začeli oživljati v jeseni, sedaj, ko jim je uspelo odkupiti oba straška kompleksa - poslovni kompleks Novolesa v stečaju in nepremičnine proizvodnega kompleksa Novolesa Primare v stečaju -, pa bodo na združenih zemljiščih lahko nadaljevali z oživljanjem lesno-predelovalne dejavnosti in proizvodnje vezanih plošč.

Nepremičnine Novolesa Primare so po več neuspelih dražbah včeraj začeli prodajati po izklicni ceni 1,172 milijona evrov, Metalka Commerce pa ga je po draženju navzdol kupila za nekaj manj kot 200.000 evrov brez davka in drugih stroškov, so še pojasnili. Po neuradnih podatkih bodo proizvodnjo nadaljevali kot Lesni center Straža.

Metalka Commerce, ki je v stečajnem postopku straškega Novolesa zgodaj letos kupila njegov poslovni kompleks, je sicer v jeseni najela njegov proizvodni del Novoles Primara, ki ga je stečajni upravitelj Leon Benigar Tošič večkrat neuspešno skušal prodati. Omenjeni kompleks pa je začela pripravljati za proizvodnjo.

Takrat so v družbi pojasnili, da v Straži že poteka poskusni zagon stare toplarne in sušilnic, žaga, decimirnica, lakirnica in proizvodnja lesnih peletov pa že obratujejo. Pripravljajo tudi zagon dela proizvodnje v drobnem programu, zagotovili so obratovanje dodatne žage, hkrati pa se pogovarjajo o zagonu lepilnice masivnega lesa.

V Straži so tedaj zaposlovali 33 ljudi, s toplarno in sušilnicami pa bo jih bo delo v novem podjetju Energetika Straža, ki je v njihovi lasti, dobilo še šest. Do obsežnejšega zaposlovanja bo prišlo z zagonom proizvodnje vezanih plošč, so napovedali.

Za vse, kar sedaj izdelujejo, imajo zagotovljene kupce, v prihodnosti pa pričakujejo, da bodo zapolnili vse zmogljivosti sušilnic, kjer bodo sušenje in parjenje lesa ponujali tudi tujim trgom. Ker kakovostnih vezanih plošč na trgu še vedno primanjkuje, tudi računajo, da z njihovo prodajo ne bo težav.

Metalka Commerce je Novolesov poslovni kompleks kupila z namenom ponovnega zagona lesne industrije, od vseh dejavnosti pa jih najbolj zanima izdelava vezanih plošč, za kar so nujno potrebovali zemljišča nekdanjega proizvodnega dela Novolesa Primare.

Sicer pa bo oživitev celotnega straškega kompleksa dolgotrajen projekt, ki ga bodo izvajali postopno. Sedanja strojna oprema je namreč ostala v neustreznih razmerah. Za njo pa so potrebna obsežna vzdrževalna dela, ki poleg menjave dotrajanih delov praviloma zahtevajo menjavo vse elektronike.

V Metalki Commerce se bodo prednostno lotili zamenjave energetskega sklopa s sodobno toplarno, ki bo na dolgi rok omogočala kakovostno pripravo industrijske pare. Novo toplarno pa bodo postavili na novem mestu v središču kompleksa, so še sporočili.

Straško lesno-predelovalno podjetje Novoles je leta 2011 zaposlovalo več kot 500 ljudi, od maja tega leta pa je v stečaju.

‹ nazaj

Komentarji (9)

31.12.2014Ocenipepi 
Živi bili...,pa bomo videli, kaj bo res od tega. Škoda je, da je moglo vse propasti do skrajnosti.
31.12.2014Ocenidelavec 
Pepi tako je bilo dogovorjeno.
31.12.2014Oceniidila z napako? 
Če prav razumem, bo proizvodnaj plošč stekla kadar že bo, če sploh bo, nekoč v prihodnosti. Bo pa po hitrem postopku začela obratovati toplarna (sežigalnica?). Me prav zanima, kaj bodo kurili v njej. Že res da bo na voljo para, ampak mene bolj zanima kaj bo šlo v peč in kaj iz dimnika.
31.12.2014 3 (3) (0)Ocenimiro 
Da boš mirno spal in užival na svežem zraku najbolj da obiščeš toplarno in pogledaš kaj gre v kurišče.
31.12.2014Ocenipogled od zgoraj 
dobro pri vsem tem ,...je predvsem znana informacija kdo je lastnik sedaj ! lahko ste dolenčki optimisti da bo nekaj delovnih mest več zraven Krke (reke da ne bo pomote ) morda tudi celulozni les bo še zmeraj kam prodati .
31.12.2014Ocenidelavec 
Kje so bivše barabe, ki so novoles zafurale.
31.12.2014Ocenire:delavec  
stilles tam sedaj pametujejo nakup objekta brez programa oz. prodaje je samo dodatno breme bojim se da bodo začeli z parcelacijo in prodajo po delih kot neke vrste industrijsko cono samo neče moči ove noči
1.1.2015Ocenišef 
Ej delavec ne seri....ko si ti delal sem jaz komandriral
1.1.2015 1 (1) (0)Ocenidelavka 
Joj kako ste pametni. Zna se tisti ki so kradli dokler je lavfalo so sedaj kupili pod drugim imenom. Ajde dalat za minilmalne plače. Norme našponat pa naj raja pocrka.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava