dolenjska

Na odboru o neustreznih bivalnih razmerah Romov

22.1.2015 | 07:45 | STA, M. M.

ilustrativna slika (Foto: J. A., arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: J. A., arhiv DL)

Ljubljana, Novo mesto - Pri obravnavi poročila o položaju romske skupnosti v Sloveniji za leti 2012 in 2013 so na odboru DZ za notranje zadeve izpostavili predvsem potrebo po ureditvi osnovnih življenjskih pogojev vsem Romom pri nas ter opozorili na neusklajeno delovanje države in lokalnih skupnosti. Številni so pozvali k spremembi zakona o romski skupnosti.

Po ugotovitvah poročila, ki ga je vlada sprejela novembra lani, imamo pri nas sistemski okvir in programski dokument, toda prizadevanja in ukrepi različnih organov na tem področju so med seboj neusklajeni, je na včerajšnji seji odbora DZ na notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo pojasnila Maja Mamlić iz vladnega urada za narodnosti. Številne projekte na terenu izvajajo večinoma nevladne organizacije, tudi tu so ukrepi neusklajeni, v prihodnje pa bo treba črpati še več evropskih sredstev za projekte na tem področju, je dodala.

Bogdan Miklič iz Zveze Romov za Dolenjsko je ob tem opozoril, da še vedno ni ustanovljena vladna komisija za zaščito romske skupnosti. Po njegovih besedah številni Romi živijo človeka nedostojno življenje, še posebej na jugovzhodnem delu države. Tudi Darko Rudaš iz Foruma romskih svetnikov je izpostavil velike razvojne zaostanke na področju bivanja, izobraževanja in zaposlovanja. Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc pa je spomnil, da lani sploh ni bilo razpisa za infrastrukturo v romskih naseljih.

Tako kot Horvat Muc je tudi namestnik varuha človekovih pravic Jernej Rovšek opozoril na sistemske probleme pri odnosu med občinami in državo. Po Rovškovih besedah pri varuhu že 15 let opozarjajo, da bi morale občine, ki imajo romska naselja, za reševanje prostorskih razmer dobiti denar od države.

Po navedbah predsednika Skupnosti občin Slovenije Aleksandra Jevška se občine s sredstvi za povprečnino, kot jo za leto 2015 predlaga vlada, ne bodo mogle soočiti s problematiko, ki je povezana tudi z romsko skupnostjo.

Na slabe bivalne razmere Romov je na seji opozorilo tudi več poslancev. Po mnenju Janija Möderndorferja (ZaAB) so Romi pri nas še vedno diskriminirani in osovraženi. Zavzel se je za možnost, da bi se v zakonu predvidela možnost, da če občina nekaterih zakonsko določenih ukrepov ne izvede, to na njene stroške stori država.

Tudi po besedah Bojane Muršič (SD) bi morda lahko sprememba zakonodaje občine prisilila v urejanje romskih naselij. Več napora pa bi morali po njenem mnenju v prihodnje vložiti v usklajenost države in organov lokalne oblasti.

Anja Bah Žibert (SDS) je opozorila na razlike med posameznimi občinami, saj da so večje v boljšem položaju. Tako je po njenih besedah denimo občina Škocjan naredila veliko glede na svoje možnosti, pri infrastrukturi pa se zaradi denarja zadeve ustavljajo. Dodatna sredstva občinam za skrb za romsko skupnost mora zagotoviti država, je poudarila.

Tako kot poslanka SDS Nada Brinovšek se je tudi Dragan Matić (SMC) dotaknil vprašanja učinkovitosti sredstev, namenjenih za reševanje romske problematike. Po njegovem mnenju bi bilo treba narediti analizo, katere organizacije so programe izpeljale dobro, katere pa tako, da niso dosegle želenih učinkov.

Anita Koleša (SMC) je opozorila tudi na problem romskih mladoletnih nevest. Kot je pojasnila Danica Ošlaj z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, bo kmalu znano poročilo o tovrstnih porokah. Ministrstvo želi začeti dialog za spremembo zakonodaje v luči zaščite interesov mladoletnih oseb, ki so prisiljene v poroke, je pojasnila Ošlajeva.

Tjaša Herman iz urada za narodnosti je dejala, da so pripravljeni osnutki sprememb zakona o romski skupnosti, o vsebini se bodo še posvetovali s pristojnimi organizacijami, predlog pa naj bi bil na vladi do konca leta.

‹ nazaj

Komentarji (3)

22.1.2015 7 (7) (0)OceniJan 
V Ljubljani je polno neprodanih stanovanj in praznih blokov, od Vegrada, Celovški dvori in ne vem še kaj vse. Lahko jim jih ponudijo brezplačno.
23.1.2015 1 (1) (0)Ocenitaja 
Ja, itak brezplačno, tako kot še marsikej drugega, mi pa celo življenje plačujemo kredite, da imamo kje živet, se vozit s slabšimi avti kot Romi, šolat otroke...koliko pa ima Romov kredit. Toliko o tem, kdo je diskriminiran.
23.1.2015 2 (2) (0)Ocenirudi 
opažam da se veliko člankov na 'Lokalno' in v DL ukvarja z romsko problpematiko, tako da človek nehote dobi občutek, da so okoli nas samo in edino romi... kdaj se bojo pa varuhinje, društva, multikulturniki začeli ukvarjati z mladimi ki iščejo prvo zaposlitev, z mladimi družinami ki si urejajo streho nad glavo.... tako pa romi gorm romi dol, kot da so oni edini problem v sloveniji..??

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava