bela krajina

Popoldne sestanek glede postavitve baznih postaj SŽ

28.1.2015 | 14:00 | M. M.

Niko Šuštarič (Foto: R. V., arhiv DL)

Niko Šuštarič (Foto: R. V., arhiv DL)

Metlika, Ljubljana - Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič bo danes popoldne na sedežu ministrstva v Ljubljani sprejel predstavnike Zveze ekoloških gibanj Slovenije in Proteusa - okoljskega gibanja Bela krajina, ki povezujeta 28 civilnih iniciativ proti izgradnji digitalnega radijskega omrežja za Slovenske železnice (GSM-R).

Kot sta sporočila Nik Šuštarič iz Proteusa in Karel Lipič iz ZEG, želijo na sestanku doseči naslednji dogovor:

- da se vse predvidene lokacije spornih baznih postaj prestavijo na stroške investitorja vsaj 600 m izven naselja, kjer pa to ne bi bilo možno, pa mora investitor dati lastnikom nepremičnin znotraj tega kroga čvrsto pravno zagotovilo, da na antenske stolpe ne bo dovolil vgradnje anten drugih operaterjev;

- da bo čim prej pripravil spremembo predpisov o elektromagnetnem sevanju, upoštevajoč napredne rešitve razvitih članic EU;

- da bodo predpisi o izvajanju vzdrževalnih del v javno korist na vseh področjih gospodarske javne infrastrukture spremenjeni tako, da bo pri izvajanju tudi teh del zagotovljeno sodelovanje javnosti v vseh primerih, ko bodo takšni posegi v prostor imeli vpliv na okolje in na okolico, kar je država dolžna zagotoviti v skladu s t.im. »Aarhuško konvencijo«.

»Ob tej priložnosti bomo ministru protestno izročili peticijo proti gradnji baznih postaj GSM-R v naseljih s 3.430 podpisi in zahtevami podpisnikov,« so še sporočili.

Omenjeni okoljski združenji sta sredi meseca načrtovali tudi protestni shod pred sedežem ministrstva, a sta ga ob dogovoru za današnji sestanek preklicali.

‹ nazaj

Komentarji (5)

28.1.2015Oceniiii 
vse postavljene postaje so črne gradnja, sploh ne vem, kaj je tu še za debatirat glede prestavljanja. naj lepo iz začetka, preko zakona, s soglasji (tako meritve, kakor okoliških stanovalcev ipd), kakor mora vsak državljan, ki hoče postavit pasjo uto (čeprav so recimo te antene zahtevni objekti, ni važno ali so ob železnici ali na vrh triglava).
28.1.2015OceniGSM 
Kaj pa mobiteli po žepih in na ušesih po cel ljubi dan ? Najprej se to vprašajte !
29.1.2015—   (1) (1)Oceniive 
kaj pa ta ekran, v katerega buljimo cele dneve, nič ne seva? Pa TV ekran?
29.1.2015Oceniradon 
Kaj pa škodljivo sevanje radona v osnovni šoli v Črnomlju ? To verjetno ni zanimiva tema za Proteus ? Nekoč je bilo drugače, saj smo govorili: otroci so naše največje bogastvo.
3.2.2015Ocenimika 
Ive, LCD katodna cev antena, te pojme si najprej razčisti, ko komntiraš

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava