posavje

Brežiški župan s kolegi pri ministru zaradi izpitnih centrov

30.1.2015 | 16:00 | M. M.

ilustrativna slika (Foto: arhiv Lokalno.si)

ilustrativna slika (Foto: arhiv Lokalno.si)

Brežice - Konec tega meseca se je župan občine Brežice Ivan Molan skupaj z župani 14 slovenskih občin, ki si želijo ohraniti izpitne centre za vozniški izpit v svojih okoljih, sestal z ministrom za infrastrukturo Petrom Gašperšičem. Ministru so predstavili posledice ukinjanja izpitnih centrov. Ta občanom prinaša dodatne stroške, saj smejo kandidati za voznika opravljati praktični del vozniškega izpita le v 19 krajih po državi. Minister je županom prisluhnil in zagotovil, da bodo pravilnik, ki določa izpitne centre in njihova območja ter kraj, kjer se opravlja vozniški izpit, ponovno preučili in ohranili tiste centre, ki izpolnjujejo pogoje.

Kot so še sporočili z brežiške občine, so na ministrstvu obrazložili, da je bil glavni namen sprejetja omenjenega pravilnika uskladitev z evropsko zakonodajo in tehničnimi predpisi, dodali pa so, da so hkrati želeli izvesti reorganizacijo izpitnih centrih za opravljanje vozniškega izpita.

»Pri izpitnem centru Brežice je očitno, da razlog za ukinitev ni v prilagajanju evropski zakonodaji, ampak v tihi centralizaciji institucij,« je zadevo komentiral Molan, saj brežiški center izpolnjuje vse zahtevane pogoje, od dovolj velike gostote prometa do bližine avtoceste in drugih prometnih ureditev, kot so semaforizirana križišča, rondoji ter razgiban teren (klanci). Pomembno je, da se tudi s pomočjo občine ohrani storitve blizu občanom, ki jih potrebujejo, dodajajo v Brežicah.

Župani občin, med drugimi tudi Kočevja, Ribnice, Sodražice in Loškega potoka, v katerih predlagani pravilnik o izpitnih centrih za opravljanje vozniškega izpita za voznike motornih vozil ukinja opravljanje praktičnega dela vozniškega izpita ter ukinja oz. združuje izpitne centre z večjimi centri, so v pogovorih s predstavniki ministrstva za infrastrukturo tako dosegli dogovor, da bodo pravilnik ponovno preučili, vsak primer ukinitve izpitnega centra naj bi posebej obravnavali in ohranili tiste centre, ki izpolnjujejo pogoje.

Zvočni zapisi

Ivan Molan proti ukinjanju izpitnih centrov

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava