dolenjska

Na evropski naravoslovni olimpijadi tudi dijakinja novomeške gimnazije

3.2.2015 | 12:15 | M. M.

ilustrativna slika (Foto: Gimnazija Novo mesto, arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: Gimnazija Novo mesto, arhiv DL)

Ljubljana, Novo mesto - Znani so zmagovalci 3. državnega tekmovanja iz znanja naravoslovja, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) in je namenjeno dijakom prvega in drugega letnika srednjih šol. Dijaki in dijakinje, ki so dosegli najboljše rezultate na šolskih izbirnih tekmovanjih in se tako uvrstili na državno tekmovanje, so se na ljubljanski Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo pomerili v nalogah s področja biologije, kemije in fizike. Zmago si je z bogatim znanjem s področja naravoslovja priborila Maruša Kerenčič iz Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana - Gimnazije in veterinarske šola. Zveza ZOTKS je skupno podelila deset zlatih in 21 srebrnih priznanj.

»S tekmovanjem iz naravoslovja želimo spodbuditi mlade k večjemu udejstvovanju na področju naravoslovja, jim omogočiti razvoj naravoslovnih kompetenc ter jih navdušiti za nadaljnjo študijsko in karierno pot na tem področju,« je povedal Jožef Školč, glavni tajnik zveze društev ZOTKS. »Dijaki, ki so na državnem tekmovanju osvojili najžlahtnejša odličja, so prikazali izjemno široko znanje iz naravoslovja in matematike ter veliko ustvarjalnosti in iznajdljivosti. S tovrstnimi srečanji bomo tudi v prihodnje mlade ozaveščali o pomenu razumevanja narave, njenih procesov in zakonitosti ter o pomenu varovanja narave in naravne dediščine.«

Za zlata in srebrna priznanja so se med seboj pomerili 104 dijaki iz vse Slovenije, ki so si mesto na državnem tekmovanju prislužili na šolskih tekmovanjih. Ta so potekala novembra lani in se jih je udeležilo 642 srednješolcev iz 26 šol. V preteklem šolskem letu pa se je šolskih izborov udeležilo 576 tekmovalcev iz 21 srednjih šol. Na lanskem državnem prvenstvu je sodelovalo 94 dijakov, podeljenih pa je bilo devet zlatih in 17 bronastih priznanj.

Najboljših šest tekmovalcev z državnega tekmovanja iz znanja naravoslovja se je uvrstilo tudi v izbor za ekipi, ki bosta slovenske barve zastopali na evropski naravoslovni olimpijadi The European Union Science Olympiad (EUSO). Ta bo v Celovcu potekala od 26. aprila do 3. maja. Evropska naravoslovna olimpijada, na kateri se dijaki merijo v iskanju rešitev znanstvenih problemov s področja naravoslovja, je bila prvič organizirana leta 2003 v irskem Dublinu. Na posebno povabilo se je Slovenija leta 2007 pridružila tekmovanju. Tako je na petem srečanju, ki je tisto leto potekalo v Nemčiji, prvič sodelovala z eno ekipo, ki je osvojila bronasto medaljo. Na osmem srečanju, ki je leta 2010 potekalo na Švedskem, pa je prvič sodelovala z dvema ekipa, izmed katerih je ena osvojila srebrno medaljo. Letos bo Slovenija z ekipama s po tremi tekmovalci na olimpijadi sodelovala že četrtič.

Na naravoslovno olimpijado The European Union Science Olympiad (EUSO), ki bo potekala v Avstriji, se je med drugimi uvrstila tudi Barbara Jaklič z novomeške gimnazije. Na državnem tekmovanju je sicer osvojila 3. mesto (dosegla le točko manj od zmagovalke).

Med 21-timi prejemniki srebrnih priznanj z državnega tekmovanja pa so iz Gimnazije Novo mesto še dijak in dijakinji Jon Škerlj, Nastja Medle in Bianka Colarič ter Gregor Kikelj in Uroš Šmajdek, dijaka ŠC Novo mesto - Srednje elektro šole in tehniške gimnazije.

‹ nazaj

Komentarji (1)

3.2.2015Ocenidolenjka 
Iskrene čestitke za uspeh, ki gotovo ni prišel kar tako.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava