kultura

APT: z Jarcem in Grumom letos zelo novomeški

24.2.2015 | 16:00 | Igor Vidmar

Letošnjo produkcijo APT so štirje režiserji (na sliki Koceli, Berger in Bulc) predstavili  na tako imenovanem informansu, na katerem so se petim novinarjem  priključili številni dijaki novomeške gimnazije in več prijateljev  novomeškega gledališča. (Foto: I. Vidmar)

Letošnjo produkcijo APT so štirje režiserji (na sliki Koceli, Berger in Bulc) predstavili na tako imenovanem informansu, na katerem so se petim novinarjem priključili številni dijaki novomeške gimnazije in več prijateljev novomeškega gledališča. (Foto: I. Vidmar)

Novinarske konference v APT običajno spremlja številno občinstvo. Zdaj jim pravijo informansi.

Novinarske konference v APT običajno spremlja številno občinstvo. Zdaj jim pravijo informansi.

Novo mesto - V Anton Podbevšek Teatru novo sezono pripravljajo pod močnim vtisom praznovanja 650-letnice ustanovitve Novega mesta. Ob tej priložnosti se bodo s kar dvema od štirih premier poklonili novomeškima avtorjema, Slavku Grumu in Miranu Jarcu, ter se pri slednjem dotaknili svojih korenin, ki sokove črpajo iz novomeške pomladi in njenih predstavnikov, ki jih je Jarc na svojstven način upodobil v romanu Novo mesto.

Letošnja novomeška pomlad bo doživela tri premiere, aprila eksperimentalno oblikovano Prevzetnost in pristranost: Prizorišče dvojega v konceptu in režiji Matjaža Bergerja in Dogodek v mestu Gogi, ki je delovni naslov predstave režiserja Jaše Kocelija, maja pa Novo mesto - Readymade, kar je prav tako delovni naslov predstave po Jarčevem romanu režiserja Mareta Bulca. Četrta letošnja premiera v APT bo novembra. To bo plesno-literarno pripovedna predstava v režiji koreografa in plesalca Iztoka Kovača.

Tokrat vse štiri premiere nastajajo v koprodukciji oziroma v sodelovanju z drugimi gledališkimi ustanovami - Bergerjeva s Cankarjevim domom, Kocelijeva z Bunkerjem, Bulčeva z gledališčem Glej in Kovačeva z zavodom En-Knap.

Ravnatelj APT Matjaž Berger je davi v uvodu tako imenovanega informansa sporočil veselo novico, da je novomeško gledališče za novo sezono že podpisalo pokroviteljsko pogodbo s Krko. Izhodišče nove sezone je postavil s citatom poljskega pesnika in aforista Stanisława Jerzyja Leca Kdo ve, kaj bi še odkril Kolumb, če mu ne bi na poti stala Amerika? "Živimo v kontekstu Kako biti v slabi družbi dober, ob tem pa se postavlja vprašanje, kako priti iz tega ven," pravi Berger in dodaja, da je letošnji program heterogen in da so si različne tudi ekipe, čeprav se v njih pojavlja kar nekaj istih imen.

Mare Bulc je primerjal obe gledališči, APT in Glej, za kateri je to prvo tovrstno sodelovanje: "Ne glede na razliko v starosti ju vidim kot dvojčka, ki dovoljujeta brskanje po starih stvareh na nov način. Zanima me prenos romana, ki se dogaja med prvo svetovno vojno in se dogaja med prijatelji, soborci v umetnosti, ki drug na drugega vplivajo za vse življenje. Zdaj smo spet na točki, kjer se že voha vojna ... " o svoji predstavi pove Bulc.

Iztok Kovač se opira na delo Antoinea de Saint-Exupéryja, avtorja znamenitega Malega Princa, Veter, pesek in zvezde. "Antoine de Saint-Exupéry je močan pripovedovalec, tako kot Pavle Ravnohrib, ki je tudi Prešeren in je posodil svoj glas številnim risanim junakom. Ne vem še, ali bo v predstavi poleg njega ena ali pa bodo štiri plesalke," pravi Kovač in razmišlja o doživljanju otroškega čudenja brez predsodkov, kakršnega Saint-Exupéry opisuje v Malem Princu.

Jaša Koceli Grumov Dogodek v mestu Gogi šteje za enega najboljših dramskih tekstov v dvajsetem stoletju v Evropi. "Gre za srhljiv tekst, ki se lahko bere tudi kot satira ali groteska. V Gogi se nič ne dogaja, danes pa je toliko dogodkov, da se prav tako nič ne dogaja," je svojo predstavo komentiral Koceli.

‹ nazaj

Galerija (5)

20150224_23675
20150224_23693
20150224_23702
20150224_23714
20150224_23720

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava