gospodarstvo

Yaskawa Ristro lani s polovico višjim dobičkom

23.3.2015 | 14:10 | STA, M. M.

Direktor podjetja Hubert Kosler (Foto: M.L.-S., arhiv DL)

Direktor podjetja Hubert Kosler (Foto: M.L.-S., arhiv DL)

Ribnica - Ribniška Yaskawa Ristro je v preteklem poslovnem letu, od marca lani do konca februarja letos, ustvarila približno 20,37 milijona evrov prihodka in s tem predlansko prodajo presegla za približno poldrugi odstotek. Po podatkih uprave so z lanskim dobičkom v znesku približno 1,1 milijona evrov za približno polovico presegli predlanskega.

Direktor podjetja Hubert Kosler je ocenil, da je bil njihov lanski poslovni izid zaradi večje učinkovitosti in produktivnosti bistveno boljši od prodajnega. Letos oz. do konca novega poslovnega leta, ki se bo za družbo končalo konec februarja prihodnje leto, pa načrtujejo približno 22 milijonov evrov prihodka in približno enako raven dobička kot lani.

Ribniški podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro sta sicer v lasti japonske korporacije Yaskawa Electric, največjega svetovnega proizvajalca industrijskih robotov. Yaskawa Slovenija prodaja na trgih Slovenije in nekdanje Jugoslavije, Yaskawa Ristro pa združuje inženiring ter proizvodnjo in podpira vsa Yaskawina evropska hčerinska podjetja.

Yaskawa Slovenija je imela lani približno 4,7 milijona evrov prihodkov, Yaskawa Ristro pa že navedenih približno 20,37 milijona evrov. Podjetji glede na to, da si slovenski trg in trgi nekdanje Jugoslavije še niso opomogli, pričakujeta umirjeno rast in poslovanje približno enako lanskemu.

Yaskawa Slovenija zaposluje pet ljudi in bo svoje kadrovske zmogljivosti letos povečala za dva zaposlena. Yaskawa Ristro, ki izdeluje robotske celice in opravlja razvojne softverske storitve, pa jih zaposluje nekaj manj kot 110. Lani so jih na novo zaposlili sedem, letos načrtujejo še šest novih zaposlitev.

Sicer v Yaskawi Ristro stalno razvijajo nove projekte, med drugim skupaj z akademsko sfero tudi novo tehnologijo laserskega daljinskega varjenja, je opozoril direktor.

Veliko si obetajo tudi od svojega že končanega dva milijona evrov vrednega projekta evropskega robotskega centra v Ribnici. V njegovih programih je vedno več kompetenčnih centrov in to ne samo za robotske celice, temveč tudi za t. i. strojni vid, varilne priprave in robotska prijemala, je dodal direktor.

Krovna Yaskawa Electric, ki letos praznuje stoletnico delovanja, naj bi tudi število v korporaciji letno izdelanih industrijskih robotov s 25.000 povečala na 30.000, kar predstavlja možnost za povečanje tovrstne ribniške proizvodnje.

Gre za načrte do leta 2017, v okviru katerih so se v matični japonski družbi odločili, da naj bi v Evropi prihodnje leto vzpostavili proizvodnjo robotov. Evropo so za to že nominirali, kje jo bodo zagnali, pa se še odločajo. Ob hudi konkurenci Čehov, Slovakov, Poljakov in Madžarov se za omenjeno proizvodnjo potegujejo tudi v Ribnici.

"Japoncem moramo dokazati, da smo v Ribnici najbolj optimalni, pri tem pa računamo tudi na podporo in razumevanje države," je še dejal Kosler.

Japonska korporacija Yaskawa Electric, največji svetovni proizvajalec industrijskih robotov, je leta 1994 prevzela v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec, leta 1996 so v Ribnici ustanovili podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro. V njunem okviru je v Ribnici leta 2010 začel nastajati Yaskawin evropski robotski center.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava