novice

Svet 24: Delo prodano čez noč; najverjetnejši lastnik je ...

18.4.2015 | 09:35 | M. K.

Igor Lah, domnevni novi lastnik Dela (Foto: Mediaspeed)

Igor Lah, domnevni novi lastnik Dela (Foto: Mediaspeed)

V Pivovarni Laško ne sprejemajo več ponudb za Delo. (Foto: Arhiv Svet24)

V Pivovarni Laško ne sprejemajo več ponudb za Delo. (Foto: Arhiv Svet24)

S prodajo Dela, d. d., se je dolgo mešetarilo, poroča današnji dnevnik Svet 24. In le menjava lastnika je bila potrebna, da se je prodaja izpeljala – v samo enem tednu, kar na vse skupaj meče dvom, ali je morda šlo za predhodni dogovor. V časopisu so pridobili tudi dokument, ki dokazuje zaključek prodaje.

Družba Delo, d. d. je bila do zdaj v lasti Pivovarne Laško. Potem ko je postalo uradno, da je novi lastnik Laškega nizozemski Heineken, so se mnogi spraševali, kaj se bo zgodilo z omenjeno časopisno hišo. Slednja namreč niti pod točko razno ni spadala v interese Nizozemcev, zato je bilo jasno, da se bodo Dela znebili, kolikor hitro se bo le dalo. A vseeno ne tako hitro, kot se je razpletlo zdaj, poroča Svet 24.

Pridobili so dokument, ki dokazuje, da so postopki prodaje že tako rekoč zaključeni, Delo pa prodano. Po ekspresnem postopku, kar je precej nenavadno, dodajajo v dnevniku, se je namreč zaprlo zbiranje ponudb. In čeprav bi se pojavil kupec, ki bi za Delo ponudil več, kot je bila do zdaj prejeta najvišja ponudba, bi zanesljivo izvisel. Zaradi takšnega hitenja se postavlja vprašanje, zakaj se je tako mudilo – je bilo morebiti v ozadju že prej vse dogovorjeno? V Svet 24 sklepajo, da ni šlo za denar, saj očitno višina ponujenega zneska ni bila pomembna. Po njihovih neuradnih informacijah so bile ponudbe, ki so jih prejeli od interesentov, ti naj bi bili trije, težke med tremi in petimi milijoni evrov.

Kdo je ponudil največ?

Sveženj okoli petih milijonov evrov je bil dovolj, da bo Delo pristalo v rokah enega najbogatejših Slovencev. Po informacijah, ki so jih pridobili, naj bi šlo za Igorja Laha, ki je lani s 104,5 milijona evri vrednega premoženja pristal na šestem mestu med najbogatejšimi v Sloveniji. Lah je leta 1994 ustanovil Divido, družbo za upravljanje privatizacijskih skladov, ki so z lastninskimi certifikati državljanov kupovali delnice podjetij. Dividina sklada je leta 1997 preimenoval v Kompas 1 in Kompas 2 in ju uvrstil na borzo. Zaradi domnevnega oškodovanja malih delničarjev pa je Divida izgubila licenco za upravljanje skladov. Lah si je pridobil črne pike tudi pri prodaji delnic Mercatorja leta 1996, kjer je bil kot direktor DZU Divida in pidov Kompas 1 in Kompas 2 obsojen na pol leta pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let in na plačilo 20 tisoč evrov kazni.

Delo po poti Večera?

Glede na zgodovino, ki si jo je pisal Igor Lah, se mnogi sprašujejo, ali bo morda šlo Delo po poti Večera, ki ga je kupila družba s samo 7500 evri osnovnega kapitala, njegova lastnika Uroš Hakl in Sašo Todorović pa sta še pred prodajo poslovnih prostorov ljubljanskega Večerovega dopisništva Banki Slovenije te prestavila na svoje podjetje – Dober Večer. Zdaj sicer trdita, da gre vsa kupnina Večeru, a še vedno je škandalozno dejstvo, opozarjajo v Svet 24, zaradi katerega bi se morda kdo drug celo lahko znašel za zapahi, da so nepremičnine pred tem pristale v lasti njunega podjetja Dober Večer.

Komentarjev ni

Za komentar, v kakšni fazi je prodaja Dela in zakaj se je zaključila tako hitro, so povprašali tako lastnike – Pivovarno Laško – kot tudi posrednike pri prodaji – Unicredit, a nihče ni želel dati konkretnih odgovorov, niti o tem, zakaj ne želijo več sprejeti ponudb, tudi če so te višje od dosedanjih. Da javnosti ne morejo posredovati informacij pred zaključkom posameznih faz postopka, so zapisali v Laškem, iz Unicredita pa, da informacij o obstoječih oziroma potencialnih poslih zaradi dobre poslovne prakse in zaupnosti ne morejo dajati.

Komentar so v dnevniku Svet 24 želeli pridobiti tudi od sindikata novinarjev, v katerem pravijo, da so trenutno v kočljivem položaju in da ne želijo dajati prezgodnjih komentarjev. So pa svoj strah izrazili zaposleni, ki vedo, da jih najverjetneje po menjavi lastnika ne čaka nič dobrega, še dodajajo v dnevniku.

‹ nazaj

Komentarji (4)

18.4.2015 1 (3) (2)OceniIgor 
Je milan iz Murgel poskrbel, da je Delo ostalo v tajkunskih rokah. Država pa je na ta račun dobila nekaj manj za prodajo Leškega
18.4.2015 1 (3) (2)OceniIgor 
Torej rop kučanovih tajkunov se nadaljuje. Poleg 80 milijard eur še nekaj milijard. No ja vendar za Murgle in njegovo sodstvo so to fitčenki. Mediji se ukvarjajo s tem ali so frizerji izdali račun za striženje Janševe pleše.
21.4.2015 1 (1) (0)OceniLujzek 
Še tisoč let bodo za vse packarije v Sloveniji krive - Murgle?Ali mogoče tudi tisti, ki porabili trikrat več od svojih prihodkov? No, saj ne morejo vedeti kolk zaslužjo, če jim osebno računovodstvo vodi sestrična ....
21.4.2015Ocenilojzek 
saj nisi pri sebi, ti ni za zamerit lujzek, šmarnica pa to

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava