dolenjska

Solidarnost za reorganizacijo tudi zaradi "čiščenja političnih funkcij"

21.4.2015 | 09:00 | M. M.

Solidarnost Novo mesto podpira načrtovano reorganizacijo v duhu "čiščenja usedlin klientelizma, političnega kadrovanja in nestrokovnosti, ki so se kopičile v letih vladavine starih sil." (Foto: B. B., arhiv DL)

Solidarnost Novo mesto podpira načrtovano reorganizacijo v duhu "čiščenja usedlin klientelizma, političnega kadrovanja in nestrokovnosti, ki so se kopičile v letih vladavine starih sil." (Foto: B. B., arhiv DL)

Novo mesto - Glede načrtovane reorganizacije občinske uprave v Novem mestu se je prejšnji teden in pred včerajšnjo novinarsko konferenco Zveze za Dolenjsko o ukinitvah Zavoda za turizem in direktorskega položaja v GRC Novo mesto opredelila tudi Solidarnost Novo mesto. O teh načrtih občine (tudi zmanjšanju števila uradov), ki bodo tema četrtkove občinske seje, smo sicer podrobneje poročali v tiskani izdaji aktualne številke Dolenjskega lista, v ZZD pa so včeraj dejali, da so proti. Medtem iz Solidarnosti sporočajo, da bodo glasovali za navedene ukrepe, ker gre po njihovem tudi za »odpravo političnih funkcij v širši občinski sferi«.

»Gre za čiščenje usedlin klientelizma, političnega kadrovanja in nestrokovnosti, ki so se kopičile v letih vladavine starih sil,« pravi Uroš Lubej, vodja svetniške skupine Solidarnosti. Ustanovitev Zavoda za turizem pred osmimi leti tako po njihovem prepričanju ni bila posledica premišljene strategije razvoja turizma v Novem mestu, ampak posledica privatnih interesov posameznikov v krogu nekdanjega župana Alojzija Muhiča. V osmih letih MO Novo mesto kljub ustanovitvi zavoda ni uspela izdelati jasne vizije razvoja turizma, kaj šele, da bi izkoristila konkretne razvojne priložnosti na tem področju, so zapisali v sporočilu za javnost.

Reorganizacija občinske uprave sicer predvideva, da bodo namesto sedanjih 11 organov (devet uradov, kabinet župana in inšpektorat) le še štirje, in sicer urad za finance in splošne zadeve, urad za družbene dejavnosti, urad za prostor in razvoj ter urad za gospodarske javne službe.

O teh spremembah v Solidarnosti pravijo: »Sto zaposlenih je bilo razdeljenih v kar 11 oddelkov oz. uradov s prav tolikšnim številom vodij. Veliko število vodij je bilo seveda rezultat političnih kupčij – novi oddelki so nastajali tudi z namenom, da se zadovoljijo apetiti političnih partnerjev. Po drugi strani so se umetno ustvarjala vodilna delovna mesta in se s tem v nasprotju s politiko varčevanja v javnem sektorju, omogočala napredovanja v javni upravi.« Zahtevali bodo tudi analizo dosedanjih napredovanj in prerazporeditev v občinski upravi v zadnjih osmih letih. »V primeru, da se odkrije neupravičena napredovanja, je potrebno te odločitve sanirati na pravno korekten način.«

Po predlogu, ki ga bodo svetniki dobili na mizo v četrtek, bo sprememb deležen tudi Gasilsko reševalni center (GRC) v Novem mestu, ki ima trenutno poleg direktorja zavoda še poveljnika, poleg sveta zavoda pa še strokovni svet. Po predlogu bo GRC vodil direktor in poveljnik v eni osebi, zavod bo imel en svet.

»Tudi GRC Novo mesto je bil – vsaj kar zadeva vodstvene položaje - v preteklosti sprivatiziran z namenom zadovoljitve političnih apetitov podpornikov nekdanjih županov. Znano je, da si je direktorsko mesto v tem zavodu lastila ena od političnih strank t. im. mavrične koalicije in da je bilo le-to tudi rezervirano za njo v vsem času tranzicije,« dodajajo v Solidarnosti ob napovedi, da bodo tudi ta predlog podprli.

Nasprotno so v ZZD prepričani, da je Zavod za turizem svoj obstoj upravičil z uspešnimi projekti, izpostavili pa so tudi težavo, ker bodo z ukinitvijo brez dela ostali trije zaposleni. Zato je ta predlog občine aktualni direktor zavoda Ivo Kuljaj včeraj označil za revanšizem nove občinske oblasti. Po mnenju ZZD je tudi združitev funkcij direktorja in poveljnika novomeškega GRC zaradi združevanja tržne in poklicne dejavnosti nesmotrno, iz GRC pa so na predlog med drugim dali pripombo tudi zaradi načrtovane ukinitve strokovnega sveta zavoda, saj ta ne predstavlja nikakršen strošek pri delovanju GRC.

‹ nazaj

Komentarji (12)

21.4.2015 2 (3) (1)OceniJan 
Če ne bo ostalo samo pri besedah ali pa menjavi "naši" za "vaše" smo po dolgih letih (desetletjih?) končno vsaj krenili na pravo pot. Cilj je pa še daleč.
21.4.2015 3 (3) (0)Ocenifrakl 
Se strinjam z Janom. Upam samo, da g. Lubej ne bo pozabil na poštene obljube in bo vstrajal do konca, tudi v primeru aktualne občinske oblasti. Je pa res skrajni čas za reorganizacijo očinske uprave in pričakovati je, da se bo zmanjšalo štev. zaposlenih , ki neposredno zajedajo proračun. G. Lubej gledamo vas in pričakujemo vašo korektnost.
21.4.2015Ocenitim 
Pa saj je aktualna občinska oblast že zamenjala nekej direktorjev, nadzornih svetov ipd v občinskih podjetjih in zavodih pa so po novem vsi na položajih iz koalicijskih vrst... (nisem 100% za RC NM tu je neka druga matematika) tako da ni videti nič drugače kot je bilo že v preteklosti MONM... politično kadrovanje...seveda ne bom presenečen ko bodo zamenjani s koalicijskimi kadri še vsi drugi direktorji v preostalih zavodih oz. na položajih kjer lahko kadruje koalicija .
21.4.2015 3 (3) (0)OceniJože 
Ta g. Lubej je tudi taprav tič,se mi zdi da je od vseh demonstracijah se le nekaj naučil,dokler nas bodo učitelni vodili in pamet solili ne bo Slovenija iz krize prišla zagotovo ne.
21.4.2015 1 (1) (0)OceniKNJIŽNICA JE NAŠA 
Kaj pa knjižnica? Bo tam tudi metla, nova?STROKA?
22.4.2015 2 (2) (0)OceniMitja 
Zavod za turizem daje službo Kuljaju in še trem. Iz proračuna občine gre v ta namen ca. 400.000 Eur. Poleg izplačila plače Kuljaju in ostalim je šlo še nekaj denarja za zabavo lovcev, pa še kakšnega prijatelja. Bistveno več bi imeli od tega denarja če bi prenovili glavni trg.
22.4.2015 4 (4) (0)OceniAnalitik 
Vsa direktorska mesta v občinskih podjetjih in zavodih so politična. Tudi še noben ravnatelj v zadnjih 75 letih ni bil imenovan brez soglasja politike. Torej se mora vsak, ki na ta mesta kandidira zavedati, da brez podpore politike ne bo izbran, prav tako pa ga politika lahko zamenja. KORITA OSTAJAJO LE ŽIVINA SE MENJA! Želeli smo spremembe! Če bodo te na bolje ali slabje pa bomo videli!
22.4.2015 1 (2) (1)OceniBradač 
Stara garda je zaposlovala izključno po politični plati in tudi učitelja telovadbe npr. za direktorja Komunale. Macedoni pa kot kaže zaposluje izključno po prijateljski plati. Vendar zaenkrat ni možno očitati, da so direktorska mesta zasedle nekompetentne oseb.
22.4.2015 4 (4) (0)OceniUrša 
Zakaj pa Kuljaj ne navede teh dosežkov? Za 400.000 Eur na leto je možno poleg pletenke narediti še kaj drugega! Se pa bojim da se bo sedaj ta denar prekanaliziral v društva in zavode povezane z Macedonijem.
22.4.2015 2 (2) (0)Oceniena gospa je rekla 
Kar se RC tiče se govori. Da se je SMC odpovedal direktorskemu mestu v korist Macedonijvega kandidata. Za Špecovo pa so predvideli novo delovno mesto revizorja.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava