kultura

Magistrski koncert Pije Hočevar s tremi dodatki

25.5.2015 | 17:00 | I. V.

Pija Hočevar (Foto: I. Vidmar)

Pija Hočevar (Foto: I. Vidmar)

Trio Mirus (Foto: I. Vidmar)

Trio Mirus (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Sinoči se je s svojim magistrskim koncertom novomeški in seveda tudi šentjernejski publiki v Kulturnem centru Janeza Trdine predstavila flavtistka Pija Hočevar, Šentjernejčanka, ki zaključuje podiplomski študij na konservatoriju za glasbo v Maastrichtu na Nizozemskem. Na koncertu sta jo spremljala pianist Robert Poortinga in klarinetist Jeroen Vrancken.

V prvem delu koncerta je trio  Mirus, ki je nastal na pobudo njihovega maastrichtskega profesorja Petra Steyversa, zaigrali dela Florenta Schmitta Sonatine en Trio, Mauricea Emmanuela Sonata za klarinet, flavto in klavir in Giuillaumeja Connessona Techno Parade.

Drugi del pa je Pija začela z lastno skladbo Popotnik, improvizacijo za solo flavto po istoimenski pesmi Toneta Pavčka, ki jo je izvedla prvič. Z drugo skladbo nadaljevanja Shades of Syrinx za alt flavto, flavto, pikolo in klavir Herberta Marinkovitsa je Hočevarjeva predstavila široko paleto zvokov, ki jih lahko izvabil iz treh različnih flavt.

Pija Hočevar je svojo glasbeno pot začela z blok flavto v Glasbeni šoli Marjana Kozine, kjer je šolanje nadaljevala z ukom prečne flavte, klavirske harmonike in solopetja. Flavto je pod mentorstvom prof. Vanje Ivanković igrala tudi v času šolanja na ekonomski gimnaziji v Novem mestu, po maturi pa se je vpisala na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je diplomirala pred tremi leti pri profesorju Mateju Zupanu.

Me drugim je nastopala tudi kot solistka orkestra slovenske filharmonije in šentjernejskega pihalnega orkestra, še vedno pa sodeluje tudi s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in številnimi drugimi tujimi orkestri in komornimi zasedbami.Podiplomski študij zaključuje pod mentorstvom Philippeja Benoita in Claudiusa Valke (za področje jazz glasbe).

Na sinočnjem koncertu se je predstavila kot izjemno raznovrstna glasbenica, ki so ji blizu zelo različne glasbene zvrsti, tudi techno in sodobna improvizirana glasba. Rada raziskuje in je glasbeno duhovita, rada tudi preseneti. Navdušeno občinstvo je od nje zahtevalo kar tri dodatke. Če je bila Pija z Jeroenom in Robertom na prvega še pripravljena, pa so se morali mladi glasbeniki v nadaljevanju znajti tako, da so ponovili zanimivo Techno Parade in na koncu zaigrali celo skladbo, s katero se ogrevajo pred koncertom.

‹ nazaj

Galerija (6)

20150524_32810
20150524_32816
20150524_32843
20150524_32850
20150524_32880
20150524_32932

Komentarji (4)

25.5.2015Ocenivital 
Cudovit koncert, dobra energija, vsi pokloni in cestitke!!!! Vsi glasbeniki so bili top of the top, besede Pavcka voditeljice pa pika na i.
25.5.2015Ocenijanez kocjan 
zelo lepo
25.5.2015OceniA.Š 
Izjemen koncert. Bravo!
27.5.2015Oceniposlusalka 
Če nebi slišala, nebi verjela. Kako talentirano dekle, bravo!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava