dolenjska

Stopili smo skupaj - jutri zaključek dobrodelne akcije

27.5.2015 | 18:00 | M. M.

Hiša je sicer kmalu dobila novo streho, a ogenj je uničil celotno mansardo. (Foto: J. A., arhiv DL)

Hiša je sicer kmalu dobila novo streho, a ogenj je uničil celotno mansardo. (Foto: J. A., arhiv DL)

Dolenjske Toplice - V Dolenjskih Toplicah jutri ob 19. uri vabijo na koncert ob zaključku akcije zbiranja pomoči za družino Ivekovič.

V začetku marca sta gorela ostrešje in mansarda stanovanjske hiše v ulici Ob Sušici. Okoli dvanajst ur so se z ognjem borili novomeški poklicni in prostovoljni gasilci iz Dolenjskih Toplic ter okolice. Kot smo poročali v Dolenjskem listu, je na številko 112 zjutraj klicalo več sosedov, ki so opazili ogenj pri hiši, v kateri živita družini Šebenik in Ivekovič. »Ko smo prišli, je bila hiša že v ognju, gorelo je celotno ostrešje, šlo je za popolnoma razvit notranji požar,« je takrat pojasnil vodja intervencije Gregor Blažič iz Gasilsko-reševalnega centra Novo mesto.

Gašenje je bilo zahtevno, gasilci so požar omejili z notranjimi napadi, pri katerih so seveda uporabljali dihalne aparate. »Težave nam povzroča še veter, ki ogenj stalno vzbuja,« je po treh urah gašenja dejal Blažič; tedaj jim je ogenj uspelo omejiti.

Požar je lastnike zelo prizadel. »Ko je zagorelo, sem bil v službi, v zdravilišču. Klicali so me, da gori naša hiša, vse sem pustil in tekel domov,« je povedal Štefan Ivekovič, ki si je s soprogo Almo pred desetletji uredil dom v mansardi ženinih staršev. Od njunega stanovanja po požaru ni ostalo nič.

Hvaležni za vso pomoč

Že v prvih dneh po nesrečnem dogodku sta družini spoznali, da v nesreči nista ostali sami. »Radi bi se zahvalili sosedom, gasilcem, prostovoljkam Rdečega križa, podjetjem in vsem, ki so nam pomagali,« je naštevala Alma Ivekovič in poudarila, da so vsem zelo hvaležni. Dodala je, da bo, ko se situacija umiri, tudi sama postala prostovoljka Rdečega križa.

Hiša na naslovu Ob Sušici 1 je kmalu dobila novo streho. »Takoj naslednji dan, ko so odšli gasilci, je prišel krovec Jože Kramaršič s Sel pri Dolenjskih Toplicah, on je bil pred dvema letoma, ko smo zamenjali streho, pri nas izvajalec. Z delavci so odstranili ožganine in začeli delati novo streho,« je povedal Štefan, hvaležen tako krovcu kot vsem ostalim, ki so pomagali in prispevali material. »Ne morem verjeti, ljudje so se tako angažirali, napišite, da smo jim neizmerno hvaležni,« sta poudarila Ivekovičeva.

Po prvih tedanjih ocenah je skupna povzročena škoda znašala okoli 270.000 evrov.

Kot omenjeno, so domačini hitro stopili skupaj in z Rdečim križem zbirali denar, zaključek akcije pa bo jutri z omenjenim koncertom, ki bo v topliškem KKC. Nastopili bodo KUD Vesel teater, Rockdefekt, Ansamble Topliška pomlad, otroci Vrtca Gumbek in učenci OŠ Dolenjske Toplice, ljudske pevke Rožce, MePZ Dolenjske Toplice ter Tomaž Zupančič in Jana Senj. Ves zbrani denar bodo namenili za pomoč pri obnovi pogorele hiše, za vstopnico pa bodo obiskovalci odšteli pet evrov.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava