gospodarstvo

ZSSS: Spremenimo definicijo minimalne plače

1.7.2015 | 08:35 | M. M., STA

Novinarska konferenca ZSSS na sedežu območne organizacije za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje (Foto: L. V.)

Novinarska konferenca ZSSS na sedežu območne organizacije za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje (Foto: L. V.)

ZSSS: Spremenimo definicijo minimalne plače

Novo mesto - Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je včeraj v Novem mestu poudaril, da je sedanja definicija minimalne plače krivična. Zato si sindikati zavzemajo za spremembo zakona- z njo želijo iz minimalne plače izvzeti dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo. »Tako bodo prejemniki minimalne plače, ki delajo ponoči,v nedeljo ali na praznike, to dobili končno tudi plačano,« je pojasnil Semolič.

ZSSS bo za spremembo zakona od 1. septembra dalje zbirala podpise podpore, stojnice se bodo nahajale tudi pred upravnimi enotami na območju Dolenjske, Bele krajine in Posavja.

Spomnimo, da so predstavniki sedmih reprezentativnih sindikalnih central že maja pobudo za vložitev predloga sprememb zakona o minimalni plači skupaj z več kot 29.000 podpisi podpore predložili parlamentu. Predsednik DZ Milan Brglez jim je naložil, da morajo do 30. oktobra zbrati 5000 overjenih podpisov volivcev, potrebnih za začetek parlamentarne obravnave omenjenega predloga.

Semolič ne dvomi, da jim bo uspelo zbrati dovolj podpisov, in hkrati upa, »da se bo v državnem zboru izoblikovala velika večina poslank in poslancev, ki bo podprla to spremembo," je dejal.

Po ocenah sindikata je v Sloveniji okoli 35.000 delavk in delavcev z minimalno plačo, a večine predlagana sprememba zakona ne bi dosegla, saj ne delajo ponoči, ob vikendih ali praznikih. "Delež takšnih je majhen, a za te je to izjemnega pomena," je še dejal Semolič.

Proti ukinitvi najvišjega dohodninska razreda

V ZSSS si želijo tudi sprememb na davčnem področju, ki bi šle v smeri razbremenitve dela in obremenitve kapitala ter premoženja. Nasprotujejo pa napovedani ukinitvi četrtega, najvišjega dohodninska razreda. Kot opozarjajo, je vlada s tem velikodušna le do tistih, ki so že tako ali tako privilegirani.

Uradnega dokumenta z vladne strani sicer niso dobili, a kot je na včerajšnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal Semolič, se marsikaj dogaja tudi mimo teh in "državna sekretarka se o tem verjetno ni šalila".

Po besedah izvršne sekretarke zveze Andreje Poje je v Sloveniji davčna obremenitev dela med višjimi v Evropi, glede davkov na kapital pa se uvrščamo na sam rep. Davki na kapital v Sloveniji predstavljajo le 3,7 odstotka BDP, davki na delo 19,7 odstotka BDP.

Ob tem je opozorila, da velik problem v Sloveniji predstavljajo nizke plače, kar dve tretjini zaposlenih namreč prejema plačo, ki je nižja od povprečja, kar 50 odstotkov pa prejema manj kot 1310 evrov bruto oz. manj kot 890 evrov neto. Že nizki dohodki pa so obdavčeni po stopnji 41 odstotkov.

Zato bi od ministrstva za finance pričakovali drugačne rešitve, pravi Pojetova. Dodaja, da je "sramotno in žalostno", da minister vehementno zavrne spremembe na področju prejemnikov minimalnih plač in pove, da se zanje v proračunu ne bo našlo niti evra, v naslednjem trenutku pa odpravi obdavčitev najbogatejših in se odpove 16 do 25 milijonom evrov.

‹ nazaj

Komentarji (5)

1.7.2015 7 (7) (0)OceniGAS- Kobe 
Zakaj večina Slovencev prejme premajhno plačo, Slovenija pa kljub temu pada na vseh lestvicah konkurenčnosti? Eden od odgovorov leži v preveliki obdavčitvi. Primerjava s sosednjo Avstrijo in Nemčijo kaže da zaposleni v Sloveniji prejme pri enakem bruto izplačilu delodajalca najmanj 18% manj. V višjih dohodninskih razredih pa se ta razlika poveča tudi na preko 30 % Če v sosednji Koroški izplača delodajalec 1500,00 EUR bruto prejme zaposleni kar 1232,50 Eur neto. Pri enakem izplačilu na Bavarskem prejme zaposleni kar 1192,88 EUR brez upoštevanih olajšav. V Sloveniji pa dobi zaposleni primerjalno pri bruto izplačilu delodajalca 1500,00 Eur le 1000,85 Eur. Vir: http://www.bruttonetto-rechner.at Slika 1. Preračun plač iz bruto v neto v Avstriji in Nemčiji. Še bistveno večje so razlike pri višjih izplačilih. Pri izplačani bruto plači 2500,00 EUR prejme zaposleni v Nemčiji kar 1867,71 EUR brez olajšav sicer še več. Pri izplačilu bruto plače 4500,00 EUR prejme zaposleni v Nemčiji kar 3194,77 EUR brez olajšav sicer še več. Slovenija že desetletja vzdržuje sistem visokih davkov in uravnilovke, da potem s temi sredstvi financira privilegije, vzdržuje državne monopole in bohoti birokracijo in administracijo. Slika 2. Preračun plač iz bruto v neto v Nemčiji Kljub temu, da se pogosto besediči s parolo »Delu čast in oblast« je ravno takšna politika pripeljala do tega, da delo v Sloveniji še nikoli ni bilo tako malo cenjeno. 1/3 tistih ki ustvarjajo dodano vrednost je pod pragom revščine podjetnike in obrtnike pa se pogosto prikazuje kot zlobne kapitaliste. Če bi Slovenija vzpostavila evropsko primerljivi sistem dohodnine bi se s tem bistveno zmanjšalo delo na črno. V pokojninsko in zdravstvena blagajno bi bilo vplačanega več denarja. Zaposleni bi prejeli višje plače, kar bi se spet odrazilo v višji potrošnji povečani proizvodnji in večjimi prilivi od davka na dodano vrednost in davka na dobiček. Delo bi postalo bolj cenjeno, bilo bi več samozaposlitev in s tem manj socialnih transferjev in manj obremenitev proračuna. Gospodarsko aktivna stranka za gospodarsko aktivno Slovenijo!
1.7.2015 4 (4) (0)OceniGAS- Kobe 
Če bi torej obdavčitev plač znižali na evropski nivo bi bile lahko pri enakem izplačilu delodajalcev plače najmanj 20 % višja.
1.7.2015 6 (6) (0)OceniGAS- Kobe 
Slovenija je edina tranzicijska država, ki je uzakonila tajkunizacijo. Slovenija je uzakonila, da so tajkuni po izvedeni tajkunizaciji brez omejitev lahko zniževali vrednost premoženja podjetij in to ni bilo obdavčeno. Gospodarsko aktivna stranka za gospodarsko aktivno Slovenijo!
1.7.2015 5 (5) (0)OceniGAS- Kobe 
Slovenija je razlastninila preko 10.000 malih delničarjev, ki smo s težko prigaranim denarjem kupili delnice. Ni pa razlastninila niti enega tajkuna ali kriminalca, ki so samopostrežno praznili milijarde iz državnih bank in podjetij.
2.7.2015Ocenihi 
še najbolj je hecna definicija bruto plače pri nas :-) pri bruto plači 2000€, je dejanski strošek delodajalca 2322€, medtem ko zaposleni prejme na račun 1285€. Vsekakor pa je definicijo minimalne plače potrebno popravit, ker taka kot je lahko obstaja samo pri nas...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava