kolesarstvo

Rogini skupna zmaga, Kumpu zelena majica

18.7.2015 | 16:45 | STA/B. B.

Radoslav Rogina je po zmagi na dirki Po Sloveniji na Kitajskem dosegel enega največjih uspehov kariere. (Foto: organizator dirke)

Radoslav Rogina je po zmagi na dirki Po Sloveniji na Kitajskem dosegel enega največjih uspehov kariere. (Foto: organizator dirke)

Novo mesto - Radoslav Rogina iz Adrie Mobila je zmagovalec kolesarske dirke okrog jezera Qinghai. V zadnji, 13. etapi od Shuitonggouja do Yinchuana v dolžini 135 km, je zmagal Italijan Mattia Gavazzi pred Markom Kumpom iz novomeške ekipe, Rogina pa je bil v času zmagovalca 32.

Za novomeški klub je to prva zmaga na dirki HC kategorije. Ekipa je dosegla šest etapnih zmag od tega Marko Kump pet in Primož Roglič eno.

Trener Boštjan Mervar je bil po dirki zelo zadovoljen in dejal: “Zelo težko smo zmagali to dirko, kljub temu, da smo jo taktično odpeljali brez napak. Marko Kump je bil v zaključnih sprintih razred zase, težje  pa je bilo z generalno razvrstitvijo. Nekaj je bilo nad nami, da se je Rogini majica kar dvakrat izmuznila, ko je bilo že vse narejeno, da jo obleče. Bili smo potrpežljivi in vsak dan iskali pomanjkljivosti tekmecev. Radoslav Rogina je bil najmočnejši kolesar na dirki v vseh prvinah. Veliko so mu pomagale izkušnje iz prejšnjih let. Bil je potrpežljiv in čakal na priložnost. Ker so bile v igri sekunde je postajal nervozen, vendar mu je ekipa omogočila napad na bonifikacije. Vsi smo zelo veseli zmage, saj smo dirko vzeli resno, vendar zelo sproščeno po tako uspešni sezoni.

Najvažnejše pa je, da se bomo vsi živi in zdravi vrnili v prelepo Slovenijo, ki jo zelo pogrešamo!«

Tudi v zadnji etapi sta se za sprintersko zmago udarila Kump in Gavazzi. Italijan je prišel do četrte etapne zmage na letošnjem Tour of Qinghai Lake, medtem ko je Kump dan prej slavil petič. S tem se je izenačil z Luko Mezgecem, ki je leta 2012 prav tako dobil pet etap na eni dirki. Je pa dolenjska puščica po številu etapnih uspehov zdaj na tretjem mestu, poleg petih prvih mest ima še tri druga in dve tretji mesti, pred njim sta Italijana Gavazzi (šest zmag, eno drugo in eno tretjo mesto) in Sacha Modolo (osem zmag, eno drugo in tri tretja mesta).

Sicer se je v današnji etapi z 12. mestom izkazal Matej Mugerli (Synergy Baku), 21. je bil Luka Pibernik (Lampre-Merida).

Adria Mobil je osvojila dve majici. Rumeno si je prikolesaril Rogina, ki je imela na koncu tri sekunde prednosti pred Irancem Hosseinom Alizadehom. Primož Roglič, zmagovalec letošnje dirke po Sloveniji, je bil četrti. Mugerli je končal na devetem mestu.

V seštevku za zeleno majico najboljšega po točkah je slavil Kump, ki je zbral 163 točk, Italijan Marco Zanotti na drugem pa 106 točke.

Novomeška ekipa je v seštevku ekip zaostala le za ukrajinskim Kolssom; Roglič je v boju za pikčasto majico najboljšega hribolazca končal na tretjem mestu.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava