dolenjska

Spet bo pestro: v soboto se pričenja Jernejevo 2015

3.8.2015 | 15:15 | Besedilo in foto: L. Markelj

Na novinarski konferenci (od leve proti desni): Samo Hudoklin, Radko Luzar in Janez Selak.

Na novinarski konferenci (od leve proti desni): Samo Hudoklin, Radko Luzar in Janez Selak.

Šentjernej - Občina Šentjernej, ki letos praznuje 20 let delovanja, skupaj s Turističnim društvom Šentjernej letos znova pripravlja zanimivo dogajanje ob občinskem prazniku, imenovanem Jernejevo. Pestro bo vse od 8. do 24. avgusta, ko goduje sv. Jernej, program pa so organizatorji predstavili na današnji novinarski konferenci.

Janez Selak kaže nov logo Jernejevega, delo šentjernejskega akademskega slikarja Simona Kajtne. Seveda vsebuje glavne simbole šentjernejske doline: petelina, konja in vinsko trto.

Janez Selak kaže nov logo Jernejevega, delo šentjernejskega akademskega slikarja Simona Kajtne. Seveda vsebuje glavne simbole šentjernejske doline: petelina, konja in vinsko trto.

Kot je povedal podžupan Janez Selak, tudi član organizacijskega odbora, bodo na tej osrednji turistični, kulturni in etnološki prireditvi v občini sodelovala vsa društva in mnoge skupine, ki so jih povabili k sodelovanju. Pripravljajo koncerte, pohode, kulturne in športne prireditve, tako da se bo za vsakogar našlo kaj, je prepričan Selak. Osrednje dogajanje ob prazniku bo potekalo na prireditvenem prostoru na Trubarjevi cesti, kjer bo tudi velik šotor, občina pa je celotno organizacijo zaupala Eventu24 (gostinsko ponudbo, medijsko pokroviteljstvo, varovanje,..).

Med glavnimi dogodki Jernejevega bodo nekatere tradicionalne prireditve, kot so npr. 10. Jernejev kolesarski maraton 15. avgusta, kmečke igre v Gradišču, osrednje dogajanje ob Jernejevem pa bo skoncentrirano na petek in soboto, 21. in 22. avgusta. Petek bo športno obarvan, zaključil pa se bo s Petkovo pumpo in Modrijani. Sobotni Jernejev sejem z že tradicionalnim kuhanjem golaža bo v znamenju 130-letnice kasaških dirk v Šentjerneju, tako da konjeniški klub na sejmiščnem prostoru pripravlja razstavo in pestro dogajanje. Po popoldanski slavnostni seji ob 15. uri bo ob 17. uri povorka Jernejevo 2015, katere rdeča nit bodo Gorjanci, seveda pa ne bo manjkalo tudi konjev. Poleg domačih društev se bodo predstavila tudi iz sosednjih občin, nastopili bodo štirje pihalni orkestri. Dogajanje se bo zaključilo z ansamblom Nebo in večernim programom Aktualova galama&Petra Kovačević&Nina&Roko Bažika&Nuša Derenda. Na ogled bo Gorjanska vas.

Na placu bodo za dobro ponudbo pri vinogradniškem hramu vseskozi skrbeli člani Društva vinogradnikov Šentjernej, ki bodo točili šentjernejska vina, ponujali posebno vinogradniško malico, na voljo bo pražen krompir. Jernejevo 2015 se bo zaključilo z nedeljskim farnim žegnanjem in srečanjem faranov ter ponedeljkovim celodnevnim čaščenjem.

Kot pravijo organizatorji, bodo prireditve brezplačne (razen Rock Jernejevo), pričakujejo pa seveda velik obisk vse dni. Samo v soboto, 22. avgusta, jih bo verjetno v Šentjernej prišlo blizu deset tisoč.

Peter Rangus (na desni) je spregovoril o Rock Jernejevo, ki ga pripravljajo v Študentskem klub Ptjeln.

Peter Rangus (na desni) je spregovoril o Rock Jernejevo, ki ga pripravljajo v Študentskem klub Ptjeln.

Letos bodo na Jernejevem zelo aktivni tudi mladi, tako je na novinarski konferenci dejal Peter Rangus in predstavil Rock Jernejevo 2015, ki ga bo organiziralo njihovo društvo, Študentski klub Ptjeln. Izkupiček od koncerta bodo namenili za uresničitev njihove dolgoletne želje in potrebe, da bi prišli do svojih prostorov, do mladinskega centra, seveda v sodelovanju z občino. Želijo, da bi se mladi družili kje drugje, ne le v lokalnih in zidanicah ob alkoholu.

Občina je likvidna

Radko Luzar.

Radko Luzar.

Na novinarski konferenci je župan Radko Luzar predstavil aktivnosti občine v prvem letu njegovega županovanja in se pohvalil, da je občina s 30. julijem postala likvidna, kar pomeni, da je pokrila vse finančne obveznosti iz preteklosti, to je dobrih 550 tisoč evrov, ki jih je podedoval od prejšnjega vodstva.

Dejal je, da bodo z varčevalnim programom in gospodarnim ravnanjem nadaljevali, ter naštel pomembne projekte: od izgradnje novega mostu v Gorenjem Vrhpolju, za kar sedaj izbirajo izvajalca del, do zagotavljanja lastne vodooskrbe, sanacije odlagališča pepela v Šentjerneju, priključevanja na kanalizacijsko omrežje itd. V osnovni šoli sedaj obnavljajo kuhinjo, kar je bil nepredviden, a nujen strošek, in tudi tu so se zelo izkazali delavci občinskega podjetja EDŠ z novo opremo in kadrovsko okrepljeni.

Samo Hudoklin, novi direktor občinske uprave.

Samo Hudoklin, novi direktor občinske uprave.

Občina za nov vrtec v Šentjerneju, ki ga bodo gradili v dveh fazah, zdaj pridobiva gradbeno dovoljenje, veliko si obetajo tudi od nove industrijske cone v severnem delu Šentjerneja, za katero upajo, da bodo letos pripravili občinski podrobni prostorski načrt – imajo že 12 potencialnih investitorjev, je zagotovil župan. Zadovoljen je tudi, da ima novo "desno roko", saj je s 1. julijem direktor občinske uprave postal domačin Samo Hudoklin. Ta je povedal, da je delo sodelavcev že dobro spoznal in da bo po analizi do decembra pripravil reorganizacijo občinske uprave. »Treba jo je še bolj približati ljudem, postati mora servis občanom,« je dejal.

‹ nazaj

Galerija (7)

JERNEJ-001
JERNEJ-002
JERNEJ-003
JERNEJ-004
JERNEJ-005
JERNEJ-006
JERNEJ-007

Komentarji (12)

3.8.2015—   (2) (2)OceniToni 
Tako se dela!!! Iskrene čestitke in globoko spoštovanje!
4.8.2015Ocenijst 
Ha,ha ,ha vedno so imeli polne usta da je omenjeni koncept Jernejevega katastrofa, sedaj pa ponavljajo za bivšo vodilno garnituro. Aha, pa še to: koliko boste plačali Eventu24 za prevzem organizacije?
4.8.2015Ocenijušk 
Sam deri dakr se še da.Čez 3 leta pa na novo.
4.8.2015–1 (2) (3)OceniToni 
Dragi ljudje! Ko boste tolk kot Radko naredl v svojem življenju ter tulk skp spravl, potem bodite pametni. Drgač pa rajš tih bodte pa jezik za zobmi držte. Če se pa kdo upa komentirat pa kar naj. Vam povem, da smo lahko vsi samo učenci od Radkota. Hudoklinc mu tut čevljev ne more spucat, tolk je primitiven... Brez zamere, če sem kterga užalu! Lep dan še naprej vsem!
4.8.2015–1 (0) (1)Ocenijst 
Toni,...Luzar je lahko v življenju veliko naredil, sam z takimi priležniki kot jih ima ob sebi nebo naredil nič. Pa ne mešaj jabolk in hrušk. Po 18 letih bomo vidl veličino Luzarja . Tolk kot si ti primitiven pa tud Hudoklin ni? Le čevlje sodi naj Kopitar!
8.8.2015OceniKnow-How 
V Šentjernejskih kuloarjih je kot strela z jasnega zakrožila novica, da pozabljeni alfa samec in varuh zakonitosti organizira novo civilno iniciativo. V ta namen se že vrši nabor in novačenje med potencialno lojalnimi kandidati. Prvič bodo menda "udarili" kar na slavnostni seji OS. CIGL in Ljudska alternativa sta jim je pripravljena prodati svoj Know-How, kateregaznesek bi potem podarili občinskemu proračunu za pokritje pufof s katerimi je občino obremenila bivša oblast.
8.8.2015Ocenikasač 
Menda bodo na slavnostno sejo novi civilniki prišli v spremstvu konjenikov iz KK Šentjjernej... :)
8.8.2015Ocenikandidat 
Tudi mene je novačil, vendar skoraj nihče noče v njegovo civilno iniciativo, razen ene direktorce s katero varuh zakonitosti zelo tesno sodeluje.
9.8.2015OceniKomentarji ??? 
V preteklosti je bilo vedno največ komentarjev na dododke iz tega kraja pod Gorjanci ..... zdaj pa ....??? 1. Komentarjev ni in jih ne bo, ker jih nima kdo pisat 2. Komentarji niso potrebni, ker je ZDAJ vse TRANSPARENTNO, še najbolj zamenjava in zaposlitev novega direktorja OU 3. Komentarjev ne sme bit, ker so organizatorji le teh v preteklosti ZDAJ na oblasti 4. Samo določeni komentarji so cenzurirani in kasneje odstranjeni, ker je resnica najbrž boleča in je to ZDAJ ena VELIKA KORUPCIJA Komentarji bodo SPET množično in na vso silo, ko ne bomo NAŠI na oblasti JERNEJEVO pa BO in to popolnoma drugačno kot je bilo, saj občina tujemu podjetniku lepe denarce plačala BO Čestitke novemu vodstvo, TAKO se dela ... VSE je popolnoma pošteno in transparentno Kaj pa domači podjetniki in gostinci???
10.8.2015Ocenikomentator 
E, moj Komentarji ??? Na živce ti gre, če je enkrat končno direktor OU pravi Šentjernejčan in ni v sorodu z aktualnim županom. Kolikor vem, je nova oblast imela v programu, da bo med enakimi dajala prednost domačinom. Tvoj (verjetno tvoj) komentar je bil odstranjen zaradi neresnic in žaljivih besed. Tudi v zgornjem komentarju so navajane neresnice! Občina je izbrala najugodnejšega ponudnika za organizacijo Jernejevega!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava