košarka

Avstralci sinoči v ospredju večji del tekme

5.8.2015 | 08:25 | STA, M. M.

ilustrativna slika (Foto: B. B., arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: B. B., arhiv DL)

Ljubljana - Košarkarji Slovenije so v prijateljski tekmi v Stožicah izgubili z Avstralijo z 51:66 (10:12, 27:28, 41:45). Reprezentanca je tako z oceno prav dobro opravila uvodne tri preizkušnje v pripravah na septembrsko evropsko prvenstvo v Zagrebu. Po uvodni zmagi nad Novo Zelandijo se je v dveh dneh dvakrat pomerila z Avstralijo; v Laškem je zmagala, v Stožicah pa so bili boljši gostje.

Avstralija, ki se v Sloveniji pripravlja za kvalifikacije za olimpijske igre, je ob Srbiji najmočnejša reprezentanca, s katero se bodo 'junaki' merili v pripravah. V Slovenijo so namreč pripotovali s štirimi igralci iz lige NBA ter še nekaterimi znanimi imeni.

Slovenija bo priprave nadaljevala v Rigi, kjer jo konec tedna čakata novi dve prijateljski tekmi s Poljsko in Latvijo. V nadaljevanju sledijo dvoboji z Ukrajino, Finsko, Italijo ter v zaključku še dva s Srbijo.

Pred odhodom v Latvijo je selektor Jure Zdovc opravil prvi rez v reprezentanci. V letalo se bo vkrcalo trinajst igralcev - Miha Zupan in Saša Zagorac bosta ostala v Sloveniji na rehabilitaciji poškodb, od soigralcev pa sta se morala posloviti Miha Lapornik in Luka Vončina.

Slovenski igralci in navijači so lahko v Stožicah doživeli nekaj utripa prihajajočega eurobasketa, ki se bo v štirih državah začel 5. septembra. Mednarodna košarkarska zveza je na ogled postavila Semaškov pokal, poimenovan po ruskem članu Fibinega hrama slavnih Nikolaju Semašku, ki ga bo 20. septembra v Lillu prejela najboljša evropska ekipa. Hkrati pa se je v dvorani predstavila maskota eurobasketa, Frankie - ognjena krogla.

Tako kot je Slovenija zasluženo zmagala v dvorani Tri lilije v Laškem, so Avstralci upravičili svoj sloves v Stožicah. Bili so v ospredju večji del tekme do odločilne prednosti pa so prišli šele v zadnjih petih minutah. Od minimalnega vodstva 47:45 so naredili delni izid 11:0 in tri minute pred koncem rešili vprašanje zmagovalca.

Pri Sloveniji je tokrat povsem zatajil met za tri točke. Če so 'junaki' v Laškem zadeli deset trojk oziroma 50-odstotkov metov izza polkroga, so bili v Stožicah katastrofalno nenatančni. Edino trojko iz sedemnajstih poskusov so zadeli v 38. minuti, ko je bila tekma že odločena. Hkrati je imel selektor Jure Zdovc le enega razpoloženega igralca - Alen Omić je bil s 15 točkami in 12 skoki prvi strelec in skakalec tekme.

Jure Zdovc: "Avstralija je bila pravi tekmec za ta čas priprav. Bili smo malce utrujeni, kar se je poznalo pri metu, sicer pa smo dosegli premalo točk, da bi lahko računali na zmago. Imeli smo težave pri organizaciji napadov, saj so Avstralci igrali z nizko postavo. Veliko so prevzemali, bili agresivni, mi pa jim nismo odgovorili z enako mero. Škoda za tisti dve trojki ob koncu prvega polčasa, ki sta nas iz vodstva pripeljali do zaostanka. Sicer pa moram biti zadovoljen s prvimi tremi tekmami. Fantje so pokazali voljo, trudijo se in na tem bo treba vztrajati."

Alen Omić: "Poznala se nam je utrujenost. Začeli smo preveč mehko, ni nam stekla 'kontra' in met z razdalje, na koncu tekme pa so Avstralci zadeli še nekaj trojk in poraz je bil neizbežen. Določene stvari bomo morali popraviti, a časa je še dovolj in pred nami je še nekaj prijateljskih tekem."

* Dvorana Stožice, gledalcev 3000, sodniki: Majkič, Krejić, Španič (vsi Slovenija).

* Slovenija: Prepelič 3 (1:2), Tomić 5 (1:2), Dragić 6 (2:4), Balažić 8 (4:6), Mahkovic 2 (0:2), Dimec 3 (1:2), Omić 15 (3:5), Klobučar 7, Slokar 2.

* Avstralija: Goulding 12, Broekhoff 13 (1:3), Gibson 5, Newley 10 (2:3), Dellavedova 2 (2:2), Bairstow 5 (3:4), Exum 2 (2:2), Martin 5, Andersen 7 (2:2), Jawai 5 (3:4).

* Prosti meti: Slovenija 12:23, Avstralija 15:21.

* Met za dve točki: Slovenija 18:35, Avstralija 9:36.

* Met za tri točke: Slovenija 1:17 (Klobučar), Avstralija 11:22 (Broekhoff 4, Goulding 2, Newley 2, Gibson, Martin, Andersen).

* Skoki: Slovenija 37 (26 + 11), Avstralija 42 (26 + 16).

* Osebne napake: Slovenija 24, Avstralija 25.

* Pet osebnih: Jawai (29.), Bairstow (40.).

‹ nazaj

Komentarji (1)

5.8.2015Ocenipopendekl 
Kako pa kaj zdravje?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava