dolenjska

Gasilska zveza Trebnje praznuje

22.8.2015 | 10:15 | J. S.

S sinočnjo svečano akademijo je Gasilska zveza Trebnje začela praznovanje ob 60-letnici delovanja. (Foto: J. S.)

S sinočnjo svečano akademijo je Gasilska zveza Trebnje začela praznovanje ob 60-letnici delovanja. (Foto: J. S.)

Gasilska zveza Slovenije je sinoči tukajšnji zvezi podelil priznanje za posebne zasluge.

Gasilska zveza Slovenije je sinoči tukajšnji zvezi podelil priznanje za posebne zasluge.

Poveljnik in predsednik gasilske zveze Trebnje Janez Uhan in Anton Strah

Poveljnik in predsednik gasilske zveze Trebnje Janez Uhan in Anton Strah

Mokronog - »Biti gasilec je poslanstvo in čast, ki jo s svojim nesebičnim in srčnim delom znova in znova potrjujemo,« je na sinočnji svečani akademiji gasilske zveze Trebnje ob 60-letnici njenega delovanja med drugim dejal predsednik zveze Anton Strah. Tukajšnja zveza sicer združuje 28 prostovoljnih gasilskih društev, od tega eno prostovoljno industrijsko gasilsko društvo Akripol.

Na sinočnji svečanosti - v kulturnem programu so sodelovale pevke DPD Tavžentroža Trebelno -, ki so jo gostili v Mokronogu, so ob jubileju podelili tudi priznanja, skupaj kar 231 plaket organom in članom komisij zveze ter vsem, ki kakor koli pomagajo pri delovanju zveze, od podjetij do javnih zavodov ter drugih ustanov in posameznikov.

Ob tej priložnosti je predsednik Gasilske zveze Slovenije Jošt Jakša, ki je bil sinočnji slavnostni govornik, tukajšnji zvezi podelil priznanje za posebne zasluge. »Priznanje, ki smo jim ga podelili, so upravičili rezultati njenega dela. Gasilska zveza Trebnje je že 60 let nepogrešljiv člen v seriji zvez; je ena večjih in močnejših zvez ter zelo dobo organizirana,« med drugim pravi Jakša.

Trebanjska zveza je sicer že vseskozi dejavna predvsem pri povezovanju društev in izobraževanju gasilskega kadra. »Zveza je krovna nit gasilskega življenja, ki združuje gasilska društva, jim daje napotke, pomaga pri izobraževanju in ne nazadnje išče finančna sredstva, ki ih vedno primanjkuje,« pavi Strah in poudarja, da z župani štirih občin, v katerih deluje zveza – Trebnje, Mirna, Šentrupert in Mokronog-Trebelno – dobro sodelujejo.

Pomembna naloga zveze je prav izobraževanje. Za osnovno usposabljanje operativnih članov so zadolžena posamezna društva, v nadaljevanju za temeljna izobraževanja skrbi zveza, specialistična znanja, kot so denimo tehnično reševanje, tečaj za nevarne snovi in tečaj za uporabnika izolirnega dihalnega aparata, pa člani pridobivajo v izobraževalnem centru zaščite in reševanja na Igu, pojasnjuje poveljnik gasilke zveze Trebnje Janez Uhan. »S tem so naši člani dodatno usposobljeni in pridobijo specialna znanja, ki jih potrebujejo na intervencijah, ki so iz dneva v dan bolj zahtevne,« dodaja.

Kot še pravi Uhan, lahko posebno zahtevne intervencije na območju zveze izvaja samo osrednja gasilska enota, to je prostovoljno gasilsko društvo Trebnje, društvo t. i. 4. kategorije, ki nima profesionalnega jedra. »Le trebanjsko društvo ima podpisano pogodbo z republiško upravo za zaščito in reševanje, da lahko posreduje v prometnih nesrečah, tako na lokalnih kot državnih cestah, in v nesrečah z nevarnimi snovmi,« še pojasnjuje Uhan.

Praznovanje 60-letnice zveze bodo sicer tukajšnji gasilci in gasilke nadaljevali prihodnjo soboto, ko med drugim v Trebnjem pripravljajo veliko parada moštva in vozil.

‹ nazaj

Galerija (17)

svecana akademija 001
svecana akademija 002
svecana akademija 003
svecana akademija 004
svecana akademija 005
svecana akademija 006
svecana akademija 007
svecana akademija 008
svecana akademija 009
svecana akademija 010
svecana akademija 011
svecana akademija 012
svecana akademija 013
svecana akademija 014
svecana akademija 015
svecana akademija 016
svecana akademija 017

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava