kočevsko-ribniško

V Ribnici jubilejni 40. sejem

6.9.2015 | 09:20

Foto: M.L.-S., arhiv DL.si

Foto: M.L.-S., arhiv DL.si

Ribnica - Tudi letos na prvo septembrsko nedeljo v Ribnici prirejajo tradicionalni sejem suhe robe in lončarstva. Znameniti sejem, kot ga poznamo danes, letos v Ribnici praznuje 40 let. Tudi tokrat se bo začel s tradicionalnim semanjim sprevodom po glavni ulici, nato pa sledi pester kulturno-zabavni spored.

Prvi sejmi so se v Ribnici odvijali v 16. stoletju, ko so imeli ribniški tržani s cesarskim dovoljenjem tedenske sejme kot posebno trško svoboščino. Skozi stoletja so se sejmi selili v Sodražico, pa znova v Ribnico, od leta 1976 pa imajo v Ribnici spet vsakoletni sejem suhe robe in lončarstva, piše na spletni strani Turističnega društva Ribnica.

Gre za tradicionalno kulturno-etnografsko prireditev, ki se je zadnje desetletje razvila v večdnevno dogajanje, imenovano Ribniški dnevi, in iz leta v leto privablja vse več obiskovalcev tako iz tujine, kot domovine. Zadnja leta beležijo že preko 50.000 obiskovalcev, število stojnic pa je tudi že preseglo številko 500.

Okroglo obletnico pa beleži tudi Turistično društvo Ribnica, ki je organizator sejma. Letos praznujejo 110 let delovanja.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava