dolenjska

Kljub odprtju družinskega varstva zavrnili 24 prošenj

3.10.2015 | 10:00 | Besedilo in foto: L. Markelj

Kljub odprtju družinskega varstva zavrnili 24 prošenj

Šentjernej - V Vrtec Čebelica letos niso mogli sprejeti vseh malčkov, ki bi potrebovali varstvo. Prostorska stiska preteklih let se torej nadaljuje.

Anica Srpčič.

Anica Srpčič.

Kot pravi ravnateljica vrtca Anica Srpčič, je na razpis prispelo 118 vlog, sprejeli so jih 74. Nekateri starši so si varstvo našli drugje in se znašli po svoje, nekateri vztrajajo. Na čakalni listi je sedaj 24 otrok. Srpčičeva pravi, da bi bilo vsaj odprtje enega oddelka nujno, nekaj vlog bodo rešili tudi z medletnim vpisom. Rešitve so skupaj z občino iskali. K sreči se je za novo družinsko varstvo v Gradišču odločila Neja Antončič - to deluje od 1. septembra - a tam lahko sprejmejo le šest otrok. »Letos naš vrtec obiskuje 358 otrok, število narašča, vsako leto je kakih 20 prošenj za varstvo več. Nov vrtec, ki ga že vrsto let obljubljajo, je res nuja,« meni Srpčičeva in pove, da sedaj delujejo kar na sedmih lokacijah, kar je tudi organizacijsko zahtevno.

Župan Radko Luzar se zaveda potreb zagotovitve predšolskega varstva in nov vrtec je prioriteta. Na občini se trudijo s pridobivanjem dokumentacije za izgradnjo novega vrtca, ki je načrtovan ob sedanjem, blizu šole. Najprej bo potekala gradnja novega, tako da bo obstoječi vrtec takrat nemoteno funkcioniral.

Investicija je ocenjena na 2,4 milijona evrov. Občina računa, da bodo imeli projektno dokumentacijo z gradbenim dovoljenjem v rokah oktobra. Po izgradnji novega vrtca sledi rušitev starega, ki ga bo nadomestil nov objekt, saj se je to izkazala kot najbolj ekonomična rešitev - obstoječi vrtec je namreč star montažni objekt. Obe stavbi bosta funkcionalno povezana celota. Za drugi del vrtca bodo morali idejni projekt še dobro proučiti, saj ga lahko spreminjajo po potrebah in viziji, pri čemer sodelujejo tudi vodstvo in zaposleni v vrtcu. Investicija z osmimi oddelki bo stala okrog 1,2 milijona evrov.

Kaj vse obsega projekt gradnje novega vrtca, kako načrtujejo financiranje in začetek gradnje, pa več v tiskani izdaji Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Galerija (3)

VRTEC- 001
VRTEC- 002
VRTEC- 003

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava