kultura

Utrinki Franetovega življenja

3.10.2015 | 11:20 | M. Ž.

S Franetom Umekom se je pogovarjala Ana Markelj. (Foto: M. Ž.)

S Franetom Umekom se je pogovarjala Ana Markelj. (Foto: M. Ž.)

Prvi izvod zbirke Utrinki mojega trenutka sta dobila avtorjev sin Iztok Umek in hči Nataša Plankar.

Prvi izvod zbirke Utrinki mojega trenutka sta dobila avtorjev sin Iztok Umek in hči Nataša Plankar.

Člani glasbene šole Lipičnik so poskrbeli za glasbeni del večera.

Člani glasbene šole Lipičnik so poskrbeli za glasbeni del večera.

Straža - V dvorani straškega kulturnega doma je bil sinoči lep večer poezije in pesmi, domače kulturno umetniško društvo je povabilo na predstavitev pesniške zbirke »Utrinki mojega trenutka« Stražana Franca (Franeta) Umeka. To je njegova tretja samostojna pesniška zbirka, prvo »Odpri se« je izdal leta 1998 in »Tretji korak« leto kasneje, vmes pa svoje pesmi objavljal v različnih zbornikih, pesniških listih in drugih publikacijah.

V pesmih, ki so namenjene širšemu občinstvu, se Umek dotika različnih tematik – družine, ljubezni, narave, družbene kritike, vmes je tudi nekaj samorefleksije. Družina v njegovem srcu in pesmih zavzema izjemno pomembno mesto, pravi, da mu pomeni vse ter poleg dela in poštenja sodi v železen repertuar vrlin, ki jih goji. »Tako uživam polno srečo s svojo drago Majdo kot tudi z družinama sina in hčerke. Vnuk in vnukinje mi krajšajo dneve in lajšajo tegobe,« je dejal. Zato tudi ne preseneča, da je novo pesniško zbirko v spomin poklonil prav njim - sinu Iztoku in hčerki Nataši ter vnukinjam Nuši, Ajdi in Lani ter vnuku Anžetu.

Nekaj pesmi je Frane Umek prevedel tudi v angleščino, eno od njih Mali cvet je prebral skupaj z vnukinjo Nušo, ki je tudi sama velika ljubiteljica knjig in je že napisala svoj knjižni prvenec, ki je v angleščini. Piko na i ganljivemu večeru je dalo presenečenje, ki sta ga Frane in njegova soproga Majda pripravila za 14-letno Nušo, saj sta poskrbela, da je luč sveta zagledala tudi njena knjiga.

Z avtorjem se je pogovarjala Ana Markelj, ki je tudi lektorirala zbirko, spremno besedo je napisal Franci Šali, zbirko pa je oblikovala Alenka Peterlin. Predstavitev so z nastopi sooblikovali Anamika Bučar, ki je recitirala nekaj njegovih pesmi, ter zakonca Jani in Katja Lipičnik in mlada pevka Samanta Jerman.

‹ nazaj

Galerija (17)

frane umek01
frane umek02
frane umek03
frane umek04
frane umek05
frane umek06
frane umek07
frane umek09
frane umek11
frane umek13
frane umek17
frane umek18
frane umek19
frane umek21
frane umek22
frane umek25
frane umek26

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava