kočevsko-ribniško

100 let vodilnega proizvajalca robotov

29.10.2015 | 12:20 | M. L.-S.

Predsednik vlade dr. Miro Cerar je izrazil upanje, da bo nova Jaskawina tovarna, ki jo bodo postavili v eni od evropskih držav, zrasla v Sloveniji. (Foto: M. L.-S.)

Predsednik vlade dr. Miro Cerar je izrazil upanje, da bo nova Jaskawina tovarna, ki jo bodo postavili v eni od evropskih držav, zrasla v Sloveniji. (Foto: M. L.-S.)

Po slovesnosti so si ogledali tudi proizvodnjo. (Foto: M. L.-S.)

Po slovesnosti so si ogledali tudi proizvodnjo. (Foto: M. L.-S.)

S tiskovne konference , na kateri so predstavili Jaskawo (od leve): Hubert Kosler, Manfred Stern in Bruno Schnekenburger. (Foto: M. L.-S.)

S tiskovne konference , na kateri so predstavili Jaskawo (od leve): Hubert Kosler, Manfred Stern in Bruno Schnekenburger. (Foto: M. L.-S.)

Ribnica - Ob 100. obletnici vodilnega svetovnega proizvajalca na področjih robotike in sistemov za avtomatizacijo, podjetja Yaskawa Electric Corporation, je včeraj v Ribnici, kjer podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro tvorita razvojni sedež tega podjetja za celotno Evropo, potekala slovesnost, ki se je je med številnimi gosti udeležil tudi predsednik vlade dr. Miro Cerar.

V vizionarskem umu samuraja Keiichira iz klana Kuroda je konec 19. stoletja začela vznikati ideja o naprednem tehnološkem razvoju in potrebi po izobraževanju na področju tehnologije, ki je leta 1915 pripeljala do ustanovitve podjetja, danes poznanega pod imenom Yaskawa Electric Corporation, katerega razvojni sedež za Evropo se nahaja v Ribnici.

»Leta 1996 smo pridobili priložnost in zaupanje japonskih lastnikov ter pričeli s proizvodnjo robotskih celic,« je povedal o začetku dela podjetja v Sloveniji direktor podjetij Jaskawa Slovenija in Jaskawa Ristro Hubert Kosler.

»Zdaj opravljamo pomembne strateške naloge za ostala hčerinska podjetja v Evropi, postali smo center inženiringa in proizvodnje, gradimo na kakovosti in ustvarjamo prihodnje trende. Imamo tudi najboljše rezultate na področju sodelovanja Slovenije z Japonskim gospodarstvom. Prihodki so rasli tudi v obdobju recesije,« je povedal.

Od skromnih začetkov z vsega le 5 zaposlenimi in bojaznijo, da jim morda ne bo uspelo, so lani prišli na 114 zaposlenih in 25 milijonov evrov letnega prihodka, letos pa imajo 126 zaposlenih in se, kot je povedal Kosler, bližajo izjemnemu rezultatu – skupni prodaji podjetij Jaskawa Slovenija in Jaskawa Ristro v višini kar 35 milijonov evrov.

Dr. Cerar je poudaril, da bi težko našli uspešnejši primer tuje naložbe v Sloveniji, kot sta prav Jaskawini podjetji v Ribnici, obenem pa izrazil upanje, da bo prav Slovenija tista država, v kateri bo Yaskawa zgradila svojo novo evropsko tovarno robotov, ki jo načrtujejo postaviti v eni od evropskih držav v želji po povečanju števila izdelanih industrijskih robotov v svetovnem merilu iz 25 tisoč na 30 tisoč letno.

»Naložba bo vredna 35 milijonov evrov in prinaša okoli dvesto kakovostnih, dobro plačanih novih delovnih mest, kar je izjemno pomembna priložnost za Slovenijo. Že zdaj postajamo Yaskawin evropski center za razvoj robotike, če se odločijo za nas, pa bo Slovenija postala tudi pomembna evropska lokacija za proizvodnjo robotov in robotskih linij," je dejal Kosler.

Povedal je, da trenutno potekajo analize v štirih državah - Slovaški, Češki, Poljski in Sloveniji, ter dodal, da je inovativni inženirski kader dodana vrednost Slovenije, da pa je odločitev japonskih partnerjev o lokaciji nove tovarne seveda odvisna tudi od spodbud, ki jih bo investiciji namenila država.

Za Slovenijo bi bila to največja tuja investicija v letu 2016, zato bo Slovenija, kot je po prireditvi povedal državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti, z ustvarjanjem stimulativnega poslovnega okolja poskušala narediti vse, da se bo Yaskawa Electric Corporation odločila, da investicijo izvede v naši državi.

Da je Slovenija močna kandidatka za lokacijo nove tovarne, pa sta povedala tako predsednik in izvršni direktor Yaskawa Europe GmbH in podpredsednik korporacije Yaskawa Electric Corporation Manfred Stern, kot tudi predsednik Yaskawa Robotics Europe Bruno Schnekenburger, ki sta predstavila Jaskawo in njeno vizijo. Slednja je v še nadaljnjem razvoju koncepta mehatronike za avtomatizacijo industrije, razvoju tehnologij čiste, zelene energije in razvoju na področju humatronike, kar pomeni, kot je dejal Stern, da bodo z aplikacijami tehnologije mehatronike na področjih medicine in kakovosti bivanja in sicer z izdelki, kot so eksoskeletoni, pomagali ljudem povečevati njihove sposobnosti.

Slovesnosti se je med drugimi udeležil in zbrane  tudi nagovoril tudi japonski veleposlanik Keiji Fukuda, ki je v Slovenijo komaj dobro prišel, njegovi prvi vtisi pa so, da je Slovenija, kot je dejal, pravi biser. Prireditev je z glasbenim nastopom obogatil Jaskawa band, ki so ga posej za to priložnost ustanovili delavci Jaskawe v Ribnici.

‹ nazaj

Galerija (48)

jaskawapom001
jaskawapom002
jaskawapom003
jaskawapom004
jaskawapom005
jaskawapom006
jaskawapom007
jaskawapom008
jaskawapom009
jaskawapom010
jaskawapom011
jaskawapom012
jaskawapom013
jaskawapom014
jaskawapom015
jaskawapom016
jaskawapom017
jaskawapom018
jaskawapom019
jaskawapom020
jaskawapom021
jaskawapom022
jaskawapom023
jaskawapom024
jaskawapom025
jaskawapom026
jaskawapom027
jaskawapom028
jaskawapom029
jaskawapom030
jaskawapom031
jaskawapom032
jaskawapom033
jaskawapom034
jaskawapom035
jaskawapom036
jaskawapom037
jaskawapom038
jaskawapom039
jaskawapom040
jaskawapom041
jaskawapom042
jaskawapom043
jaskawapom044
jaskawapom045
jaskawapom046
jaskawapom047
jaskawapom048

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava