novice

Povišane stopnje radona od leta 2006 v 54 šolah in 35 vrtcih

8.11.2015 | 16:15 | STA

Pred škodljivim radonom so septembra z dokončanjem potrebnih del zavarovali šolo v Birčni vasi (Foto: arhiv DL; MO Novo mesto)

Pred škodljivim radonom so septembra z dokončanjem potrebnih del zavarovali šolo v Birčni vasi (Foto: arhiv DL; MO Novo mesto)

Meritve koncentracije radona v šolah in vrtcih so od leta 2006 do danes odkrile povišane koncentracije tega plina v 54 šolah in 35 vrtcih. Zaradi tega trenutno sanacije potekajo v treh osnovnih šolah, na seznamu za sanacijo pa jih je še dodatnih deset. Letno sicer prisotnost radona preverijo v 20 objektih.

Meritve o koncentracijah radona v šolah in vrtcih v sklopu nacionalnega programa sistematičnega pregledovanja prostorov in okolja zaradi prisotnosti naravnih virov sevanj izvajata Zavod za varstvo pri delu Ljubljana in Institut Jože Stefan, izvajanje pa poteka pod nadzorom Uprave RS za varstvo pred sevanji.

Od leta 2006 do danes je bilo po podatkih omenjene uprave opravljenih 937 meritev radona v 211 šolah in 166 vrtcih. Višje koncentracije omenjenega plina, to je nad 1000 Bq/m3, so ugotovili v 27 šolah in 14 vrtcih, srednje, to je med 400 in 1000 Bq/m3, pa v 27 šolah in 21 vrtcih.

Zaradi omenjenih ugotovitev po navedbah inšpektorja uprave za varstvo pred sevanji Tomaža Šuteja trenutno potekata sanaciji v OŠ Ribnica in OŠ Semič, dokončati pa je treba tudi sanacijo na OŠ Črni Vrh.

Čim prej bo po njegovih besedah treba sanirati tudi OŠ Novo vas (Bloke), poleg nje pa je na seznamu za sanacijo še devet objektov, v katerih koncentracija radona presega 1000 Bq/m3.

V nekaterih šolah je treba po navedbah inšpektorja najprej izvesti dodatne meritve, in sicer v OŠ Otlica, OŠ Šentvid pri Stični, Podružnični šoli Trnovo in OŠ Knežak, v nekaterih šolah pa kontrolne, in sicer na podružničnih šolah Šentlovrenc Janče, Bučka, Lokev in OŠ Komen.

Ko v šolah ugotovijo koncentracijo radona, višjo od 1000 Bq/m3, opravijo inšpekcijski pregled, je pojasnil Šutej. Po njem inšpektor najprej poda svoje ugotovitve, opozorila in predloge, pozneje pa izda še ustrezne odločbe.

Takojšnji ukrep je redno prezračevanje, predvsem zjutraj pred prihodom otrok in med odmori, naslednji ukrepi pa so skrajšanje časa v spornih učilnicah, dodatne meritve, sanacija virov radona in nadzorne meritve.

V primerih, ko ugotovijo koncentracije plina med 400 in 1000 Bq/m3, so ukrepi podobni. V tem primeru ravnatelje z dopisi seznanijo z izidi merjenj, jih opozorijo na povišane vrednosti in predlagajo nadaljnje ukrepe, kot so dodatne meritve in sanacije v okvirih finančnih zmožnosti. Ponavljajo tudi nadzorne meritve, dokler koncentracija radona ne upade pod 400 Bq/m3.

Postopek sanacij, ki jih odredi inšpektorat, vodi občina, denar pa ji povrne ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Slednje je letos za sanacijo naravnih virov sevanja radona namenilo nekaj več kot 50.000 evrov, v letu 2016 pa je v ta namen predvidelo 70.000 evrov.

Kot so za STA povedali na ministrstvu, so proračunska sredstva za ta namen omejena, zato je omejeno tudi število objektov, v katerih se izvedejo meritve vsebnosti radona, in sicer na dvajset objektov letno.

Ob tem so dodali, da sicer za odpravljanje težav z radonom velikokrat zadoščajo že ustrezno prezračevanje, reorganizacija delovnih nalog in delovnega časa, pri višji vrednostih prisotnosti radona pa so potrebni bolj koreniti ukrepi.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava