Kmetija Medle: Dan za kislo zelje in repo

22.11.2015 | 14:30

Z včerajšnjega dogodka na kmetiji Medle (Foto: B. D. G.)

Z včerajšnjega dogodka na kmetiji Medle (Foto: B. D. G.)

Sela pri Ratežu - Na kmetiji Medle s Sel pri Ratežu so včeraj pripravili dan kislega zelja in kisle repe. Družina je bila vesela, da se je dogodka kljub močnemu dežju udeležilo lepo število obiskovalcev in tudi ponudnikov hrane, ki so pripravili zanimive in večinoma nevsakdanje jedi, predvsem iz repe in kislega zelja. Kar na trinajstih različnih stojnicah so lahko poskusili jedi, opazovali, kako se pripravljajo ali pa se vsaj pozanimali o tem.

Kmetija Medle: Dan za kislo zelje in repo

Jedi so pripravljali in ponujali: kmetija Karlovček z Vrha pri Šentjerneju, Turistični center Azaleja iz Okroglic (Loka pri Zidanem Mostu), Gostilna Mrak z Rateža, Gostilna Čefidelj iz Novega mesta, ki prav 1. decembra odpira vrata, Restavracija Pr' farovžu iz Šentjerneja, Okrepčevalnica Novak iz Novega mesta, Gostilna Štefan iz Malega Slatnika, Picerija Era iz Novega mesta, Turistična kmetija Gorišek z Drče pri Šentjerneju, Čebelarstvo – turizem Dolmovič z Brezovske Gore pri Krškem, Gostilna Meglič iz Trebnjega, gostilna Pri leseni žlici iz Novega mesta in Novomeščan Branko Babič. Slednji je pripravil specialiteto iz hrvaškega Zagorja - repnjak, zavitek s svežo repo.

Poleg tega so v loncih dišale enolončnice s kislim zeljem in kislo repo, ponujali so ocvirkove pogačice, ajdove štruklje, zavitek s kislim zeljem in klobaso, musako s kislim zeljem in mletim mesom ter še marsikaj drugega, med drugim tudi za kraje pod Gorjanci tako nenavadno kombinacijo jedi, kot je kisla repa z redkvico in lešniki v kombinaciji s krvavico, želejem iz rdečega vina in čokoladnim musom.

Kmetija Medle, ki jo kupci poznajo po široki ponudbi zelenjave in sadja iz integrirane pridelave ter tudi po predelavi, je želela z dogodkom opozoriti na kislo zelje in kislo repo, pokazati, kaj vse se da iz njiju pripraviti, predvsem pa na enem mestu združiti tudi gostince in turistične kmetije, s katerimi sodeluje kot dobavitelj. Za obiskovalce so na kmetiji pripravili tudi dve predavanji – o pridelavi zelja in repe ter njunem pomenu na našem jedilniku sta predavala Miša Pušenjak in Jan Bizjak.

B. D. G.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava